جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

مشکلات پولی داعش

۱۳۹۴/۱۲/۱۶ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: داعش که زمانی به ثروتمندترین گروه تروریستی در جهان معروف شده بود، اکنون با مشکلات پولی قابل توجهی مواجه است. حملات هوایی، زوال اقتصادی در عراق و سوریه و کاهش بهای نفت، همگی دست به دست هم داده تا بزرگ‌ترین ضربه را به این گروه وارد آورد.

پاتریک بی. جانستون در تحلیلی که اندیشکده رند منتشر کرد، نوشت: حملات ائتلاف ضدداعش برای مقابله با منابع مالی این دو گروه دو تلاش عمده را پیگیری کرده است. نخست، گشودن جبهه هوایی علیه منابع درآمدی نفتی و دیگری، هدف گرفتن نقدینگی داعش به صورت مستقیم. اقدام اخیر با هدف گرفتن نقدینگی انباشته شده این گروه در بانک‌هایی در عراق صورت می گیرد. حملات هوایی بخش عمده پول داعش را که تحت عنوان بیت المال در برخی بانک‌ها نگهداری می شود، نابود کرده است. سخنگوی نیروهای ائتلافی اعلام کرده که در دو فقره حمله هوایی به بانک های تحت کنترل داعش در موصل در ماه ژانویه، بین “ده ها میلیون” تا “یک میلیارد” دلار پول نقد داعش از بین رفته است.

این حملات هوایی مکمل اقدامات علیه سرمایه های نفتی داعش در سوریه است، این گروه فقط بخش کوچکی از ذخایر نفتی در عراق را تحت کنترل خود دارد و در این کشور، متکی بر اخذ مالیات و دیگر نظام های مالی است تا بتواند هزینه حملات خود را تامین کند.

اما اوضاع نابسامان اقتصادی عراق و سوریه هم موجب کاهش توان داعش برای درآمدزایی شده است. برای نمونه، دولت عراق پرداخت حقوق به هزاران نفر از کارمندان دولت را در قلمرو تحت کنترل داعش متوقف ساخته است، آنها مجبور بودند بالاترین نرخ مالیات را به داعش بپردازند. علاوه بر این، کاهش بهای نفت، سود عملیات نفتی داعش را کاهش داده است. دشواری تولید و قاچاق نفت ارزان در مرزها منجر به آن شده که داعش بیشتر نفت به دست آمده را در سطح محلی و با تخفیف زیاد به فروش برساند.

بر این اساس، داعش از صدها میلیون دلاری که قصد داشت از آن برای عملیات نظامی استفاده کند، محروم شده است. از نظر عملی، این بدان معناست که داعش اکنون باید هزینه خود را از خلیفه‌گری خودخوانده‌اش تامین کند.

با وجود این موفقیت‌ها، هنوز خیلی زود است که پرونده مالی داعش را مختومه اعلام کرد. پاسخ این سوال که داعش برای پول درآوردن چه خواهد کرد؟ ساده است: توسل به اقتصاد.

فقدان نیروهای امنیتی و مخالفان عراقی و سوری برای بازپس گیری قلمروهای تحت تصرف داعش موجب شده این گروه همچنان کنترل منافع مهم اقتصادی و مالی را در بخش‌های کشاورزی، صنایع و مالی عراق و سوریه در اختیار داشته باشد. مساله اینجاست که آیا داعش خواهد توانست این منابع اقتصادی را به کار بگیرد و اقتصادی خودبسنده را برای عملیات نظامی اش پیش بگیرد یا خیر.

هیچ گروه تروریستی دیگری تا کنون با چنین سطحی از فشار برای برخورداری از اقتصادی کارآمد در مقیاس کلان مواجه نبوده است. داعش بر خلاف القاعده منابع مالی خود را به تامین مالی از سوی اعانه دهندگان وابسته نکرده است.

برخی تحلیلگران فقدان تخصص فنی و سیاست های مداخله جویانه داعش را عاملی برای بسته شدن پرونده اقتصاد باثبات داعش می دانستند، اما سیاست های اعلامی این گروه حکایت از آن دارد که چشم انداز اقتصادی اش ممکن است به بدی آنچه تحلیلگران می گویند، نباشد. برای نمونه، داعش سیاست حفظ تخصص فنی به جا مانده از دولت سابق و بخش خصوصی را پیگیری می کند. حتی برخی سیاست های مطابق با توصیه های بازاری نیز پیگیری می شود، برای نمونه می توان به حداقل سازی تصدی‌گری داعش در بخش صنایع اشاره کرد. علاوه بر این، پژوهش ها نشان می دهد که داعش کاملا هزینه های خود را با درآمدهایش تطبیق می دهد. توان داعش برای مقابله با اوضاع نابسامان اقتصادی به این معناست که این گروه ممکن است بتواند با وجود قیود کنونی بر منابع مالی اش، بقای خود را به عنوان تهدید به عنوان یک نیروی شورشی و تروریستی حفظ کند.

در این مرحله از جنگ اقتصادی برای مقابله با داعش به شیوه ای موثر باید به اعمال فشار بر عملیات نفتی این گروه و محل های انباشت نقدینگی اش ادامه داد. اما حیاتی است که شیوه های جدیدی برای شکستن چرخه کنترل اقتصادی داعش پیدا شود. بهترین شیوه این کار ساده است و آن جداسازی داعش از جمعیتی است که از آنها ارتزاق می کند. بازپس گیری قلمروهای تحت اشغال داعش همچون رمادی و تکریت نمونه های خوب و موفقی در این باره است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *