جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

دو دهه «جنگ با ترور» بوش ارتش آمریکا را تضعیف کرده است

دفتر پاسخگویی دولت آمریکا در گزارشی جدید اعلام کرد، عملیات نظامی در سرتاسر جهان که توسط جورج بوش پسر تحت عنوان «جنگ جهانی علیه ترور» به مدت دو دهه پس از حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ آغاز شد، به کاهش آمادگی نظامی ایالات متحده منجر شده است.

نیوزیلند: نگران حضور چین در اقیانوسیه هستیم

تهران- ایرنا- وزیر خارجه نیوزیلند جمعه گفت که تلاش چین برای افزایش حضور امنیتی در جزایر منطقه اقیانوسیه نگران کننده است و ممکن است به بی‌ثباتی یا تضعیف امنیت منطقه‌ای منجر شود.

انگیزه دانشجویان از تداوم اعتراضات؛ در کوی دانشگاه‌های آمریکا چه می‌گذرد؟

در حالی اعتراض دانشجویان در امریکا وارد سومین هفته خود شده که خشونت‌ها علیه دانشجویان شدت گرفته است. اما معترضان چه کسانی هستند و چه انگیزه‌ای دارند و چه خواسته‌هایی را دنبال می‌کنند؟ گزارش خبرآنلاین را بخوانید.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

شورای روابط اسلامی – آمریکایی خطاب به بایدن: کمک به نسل کشی در غزه را متوقف کنید

تهران- ایرنا- شورای روابط اسلامی-آمریکایی از اظهارات جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا درباره اعتراضات حامیان فلسطین انتقاد کرده و خواستار قطع کمک به نسل‌کشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی شد.

گورهای جمعی، مکان‌هایی که ابعاد نقض حقوق شهدای غزه را افشا می‌کند

با کشف تعداد بیشتری از گورهای جمعی در نقاط مختلف نوار غزه و بیرون آوردن پیکرهایی بدون سر، دست، پوست و یا با دست و پاهای بسته و نیز اجسادی که هنوز سرم و وسایل پزشکی به آنها وصل هستند، اجساد کودکان و اجسادی که به شدت متلاشی شده‌اند، ابعاد دیگری از جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی در حملاتش به نوار غزه نمایان شده و مسوولان مختلف آغاز تحقیقاتی بین‌المللی و مستقل درباره این گورها را خواستار شده‌اند.

Loading

سناریوهای پیش‌روی کردهای سوریه

۱۳۹۷/۱۰/۲۲ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از جمله احتمالات و سناریوهایی که برای آینده گفتگوهای کردها و دولت سوریه مطرح شده باقی ماندن بخشی از نیروهای آمریکایی در مناطق شمالی سوریه است که در این صورت باز هم اقوام کرد بر سر یک دوراهی تازه قرار خواهند گرفت؛ یعنی دوراهی ادامه همکاری‌های قبلی با آمریکا و یا استمرار همکاری‌های جدید با دولت سوریه. وجود این دوراهی می‌تواند باز هم اختلافاتی را درون گروه‌های کرد ایجاد کند و آنها را از پیمودن راه صحیح باز دارد.

جعفر قنادباشی / کارشناس مسائل خاورمیانه

مذاکرات کردهای سوریه با دولت دمشق با هدف دست یافتن به توافقی سیاسی در شرایطی پیگیری می‌شود که اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، فضای جدیدی را پیش روی کردها قرار داده است. در حال حاضر اولویت اصلی کرد‌های سوریه، دفع حمله احتمالی ترکیه است که یگان‌های مدافع خلق را تهدیدی برای امنیت ملی خود می‌داند.

باید توجه داشت که طی سال‌های اخیر کردهای سوریه دچار مظلومیت‌های مضاعفی شده‌اند؛ از یک طرف حملات داعش، آنها را در یک فشار فوق‌العاده قرار داد و از طرف دیگر حضور نیروهای آمریکایی در این منطقه برای ایجاد پایگاه و پیشبرد یک سری سیاست‌های تجزیه‌طلبانه کردهای سوری را در یک وادی ناخواسته قرار داده و سبب شده که کردها از مسیر زندگی طبیعی‌شان خارج شوند. لذا کردها در مسیر تندباد حوادثی قرار گرفته‌اند که ناشی از سیاست‌های بین‌المللی و همچنین اغراض ارتجاعی است.

کردها طی مدت 8 سال گذشته که جنگ داخلی در سوریه جریان داشت، بر سر دوراهی‌های تعیین کننده‌ای قرار گرفته بودند که انتخاب هر کدام از این مسیرها، برای آنها هزینه‌ها و پیامدهای مختلفی داشت. متاسفانه برخی از وعده‌های پررنگ و لعاب آمریکایی‌ها آنها را ناگزیر به انتخاب راهی کرد که در نهایت چیزی جز خسران بیشتر برایشان درپی نداشت.

همچنین کردهای سوریه بسیاری از نیروهای جوان و پرتوان خود را در اختیار نیروهای آمریکایی قرار دادند تا با آموزش نظامی از سوی آمریکا بتوانند از توانایی‌شان به نفع دفاع از قوم کرد و حرکت به سمت یک شرایط بهتر بهره‌برداری کنند، اما متاسفانه آمریکایی‌ها در این تعامل بیشترین جفا را در حق مردم کرد روا داشتند. درواقع واشنگتن از نیروهای کردی بهره‌برداری سوء کردند و در معادلات سیاسی و نظامی منطقه‌ای تلاش کردند که آنها را دستمایه اغراض خود قرار دهند. در نهایت نیز در یک تصمیم ناگهانی و غیرقابل انتظار به پشتیبانی‌هایشان از کردها پایان دادند.

کردهای سوریه از سوی کشورهایی با اقلیت کردنشین در منطقه نیز پیام های بدی دریافت کردند. درواقع تحرکات درون عراق آن هم در حوزه مناطق کردنشین تاثیرات مخربی بر روند زندگی عادی کردهای سوریه بر جای گذاشت و دولت ترکیه هم پیوسته از طریق مداخلات نظامی و حرکت‌های خشونت‌بار علیه کردها، فضای تیره و تاری را برای آنها فراهم می‌کرد.

شاید بعد از گذشت 7 سال در مقطع فعلی کردها در مقایسه با سال‌های گذشته در شرایط اطمینان بخش‌تری قرار گرفته‌اند و این بار برخلاف گذشته به پیوندهای‌شان با دولت بشار اسد می‌اندیشند؛ پیوندهایی که موجب حفظ تمامیت ارضی سوریه و به معنای اعاده شرایط گذشته است که پیش از جنگ داخلی در سوریه حاکم بود.

در حال حاضر عمده‌ترین امید کردها به آغاز دور جدیدی از تعاملات با دولت دمشق است و امیدوار هستند که از این طریق بتوانند مجموعه ضررها و زیان‌های گذشته را جبران کنند.

می‌توان گفت که دور جدید با اعلام خروج نیروهای آمریکایی از جانب دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا آغاز شد. البته موضع‌گیری ترامپ در خصوص خروج نیروهایشان از سوریه در ابتدا نگرانی‌های زیادی را در میان کردها ایجاد کرد. به‌ویژه که با خروج نیروهای آمریکایی، موانع موجود بر سر راه ارتش ترکیه برای اجرای عملیات نظامی در مناطق کردنشین برداشته شد و خطر خونریزی‌ها و قلع و قمع گروه‌های کرد از سوی آنکارا به صورت جدی‌تری مطرح شد. ترکیه از حدود سه ماه پیش پیوسته از اجرای یک عملیات بزرگ نظامی در شمال سوریه سخن می‌گفت و موضوع تحرکات گروهک‌های کرد مخالف در مناطق شمالی سوریه را بهانه اصلی تجاوز جدید نظامی خود عنوان می‌کرد.

در عین حال تجارب کردها در شهرهای مختلف شمال سوریه از جمله عفرین حاکی از وجود تهدیداتی بود که آنها را به چاره‌جویی وا می‌داشت و لذا بر این اساس کردها تعاملات و گفتگوهای خود را با دولت سوریه آغاز کردند و برخلاف انتظار آنکارا توانستند در یک راه حل عاقلانه همکاری‌های خود را با دولت دمشق آغاز کنند؛ همکاری‌هایی که در مقایسه با همکاری‌های قبلی آنها با طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، قاعدتا نتایج و پیامدهای مثبتی را به دنبال خواهد داشت.

اگرچه که همزمان موجبات خشم و نگرانی ترکیه، آمریکا و همچنین برخی دولت‌های عربی منطقه را نیز فراهم کرده‌ است.

در این بین از جمله احتمالات و سناریوهایی که برای آینده گفتگوهای کردها و دولت سوریه مطرح شده باقی ماندن بخشی از نیروهای آمریکایی در مناطق شمالی سوریه است که در این صورت باز هم اقوام کرد بر سر یک دوراهی تازه قرار خواهند گرفت؛ یعنی دوراهی ادامه همکاری‌های قبلی با آمریکا و  یا استمرار همکاری‌های جدید با دولت سوریه. وجود این دوراهی می‌تواند بازهم اختلافاتی را درون گروه‌های کرد ایجاد کند و آنها را از پیمودن راه صحیح باز دارد.

گزینه دیگر افزایش حضور نظامی ترکیه در مناطق کردنشین سوریه و ایجاد مزاحمت‌های تازه و خشونت‌بار علیه کردها خواهد بود که بدون شک موجب التزام بیشتر پیوندهای میان کردها و دولت سوریه خواهد شد. این بار گروه‌های مسلح کرد در کنار ارتش سوریه می‌کوشند تا از مناطق سکونت خود دفاع کنند.

البته حضور نظامی ترکیه سبب ایجاد فاصله میان کردهای این کشور و کردهای سوریه خواهد شد و آنچه را که پیش از این موجب یک سلسله تعاملات میان اقوام مختلف کرد شده بود را پایان خواهد داد و یا با مانع مواجه خواهد ساخت. این به مفهوم پررنگ شدن مرزهای میان ترکیه و سوریه و ارجحیت آن بر پیوندهای قومی خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *