جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

سندرز از تظاهرات دانشجویان آمریکا حمایت کرد/ اعتراض به حمایت مالی دولت آمریکا از تل آویو

تهران- ایرنا- برنی سندر سناتور مستقل آمریکایی از تظاهرات دانشجویی در دانشگاه‌های این کشور حمایت کرد و گفت که دانشجویان بنا به دلایل درست به حمایت نظامی و مالی ایالات متحده از اسرائیل اعتراض می‌کنند.

Loading
رایزن پیشین فرهنگی ایران در مصر بررسي کرد

موانع نزدیک شدن مصر به ایران

۱۳۹۵/۰۷/۲۶ | نمای راهبردی

گفتگو: رایزن پیشین فرهنگی ایران در مصر تاکید کرد: هر چند مسئله سوریه موجب نزدیکی ایران و مصر شده، اما این نزدیکی زیربنایی نیست.

حجت‌الله جودکی با اشاره به وارد کردن مصر در مذاکرات لوزان توسط ایران گفت: در بحران سوریه دولت بشار اسد با معضل گروه‌های افراطی اسلام‌گرا روبه‌رو شده است. مصری‌ها هم در این پرونده، مواضع‌شان نزدیک به سوری‌ها است زیرا قاهره نیز همانند دمشق با این معضل روبرو هستند و هم با اخوان المسلمین و هم با دیگر گروه‌های تندروی اسلام‌گرا مبارزه می‌کنند.

سوریه موجب اختلاف بیشتر مصر و عربستان خواهد شد

او با بیان اینکه مسئله سوریه به محل اختلاف میان عربستان و مصر تبدیل شده، اظهار داشت: ریاض حامی مالی و ایدئولوژیک بسیاری از گروه‌های تندرو است؛ گروه‌هایی که هم‌اینک در سوریه علیه دولت سوریه می‌جنگند و همین مسئله موجب شده فاصله میان دولت عبدالفتاح السیسی و سعودی شده که بیشتر هم خواهد شد.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه هم‌اینک سوریه موجب شده تهران و قاهره از مواضع تقریبا مشابهی با یکدیگر برخوردار باشند، تصریح کرد: باید دانست هر چند مسئله سوریه موجب نزدیکی دو کشور شده اما این نزدیکی زیربنایی نیست و بیشتر روبناست، چرا که اتفاقی که موجب تحول بنیادی در روابط ایران و مصر بشود رخ نداده است.

جودکی در پاسخ به این سوال که دیپلماسی دولت یازدهم تا چه اندازه می‌تواند به کاهش اختلافات میان ایران و مصر منجر شود، خاطرنشان کرد: قطعا این مساله تاثیرگذار است. هم اینک منافع ملی در سرلوحه دستگاه دیپلماسی قرار گرفته است و این مساله می‌تواند به بهبود تصویر ایران در جهان و نزدیکی و اعتماد میان تهران و قاهره منجر شود اما این مساله نیاز به زمان بیشتری دارد.

عربستان با پول می‌خواهد سیاست‌های مصر را تحت تاثیر قرار دهد

رایزن پیشین فرهنگی ایران در مصر در پاسخ به این سوال که واکنش عربستان به بهبود هرچند روبنایی ایران و عربستان چیست؟ ابراز داشت: عربستان همواره سعی کرده است با پول سیاست‌های داخلی و خارجی مصر را تحت تاثیر قرار دهد مثلا آنها به فیلم‌سازان مصری پول می‌دادند تا فیلمی را بسازند یا فیلمی را نسازند یا آنکه در عرصه‌های سیاسی با دادن پول سیاست خارجه قاهره را تنظیم می‌کردند.

جودکی با بیان اینکه مصر به کمک‌های خارجی نیازمند است، یادآور شد: اقتصاد مصر هم‌اکنون اقتصادی ورشکسته است. ارزش پول مصر به شدت کاهش یافته و از طرف دیگر السیسی در تنگناهای سیاسی است و نیاز به راه‌های فراری برای خروج از آن تنگناها دارد.

او با بیان اینکه السیسی می‌داند آمریکایی‌ها به او اعتماد صددرصدی ندارند، عنوان کرد: سیسی می‌داند که ممکن است آمریکا زمانی پشت او را خالی کند و به همین خاطر او تلاش می‌کند تا به روسیه، اروپا و دیگر کشورهای مستقل نزدیک‌تر شود ولی او جانب احتیاط را هم در پیش می‌گیرد و گام‌های استواری برنمی‌دارد چراکه پایگاهش لرزان است. او بیشتر از آنکه در راستای منافع ملی مصر قدم بردارد به دنبال حفظ قدرت کنونی‌اش است.

این دیپلمات اسبق کشورمان در پاسخ به این سوال که سقف افزایش تنش‌های میان قاهره و مصر در رابطه با تهران تا کجاست؟ بیان کرد: مصری‌ها از یک طرف از عربستان به خاطر سوریه دور می‌شوند و از طرفی سعی می‌کنند تا ارتباطاتشان با ریاض قطع نشود به‌طور مثال آنها در جنگ یمن همچنان با سعودی‌ همکاری دارند و کشتی‌های مصری یمن را محاصره کرده و باب المندب را حفظ کرده‌اند.

جودکی با بیان اینکه حاکمیت مصر هر کجا که احساس کند منافع بیشتری را کسب می‌کنند به آن سو خواهد رفت، گفت: این سیاست مصر می‌تواند موجب تغییر موازنه شود ولی این تغییر موازنه آنچنان نیست که قاهره بخواهد در اردوگاه دیگری قدم بزند یا تمام پیوندهایش را با عربستان قطع کند.

گروه‌های افراطی؛ مهمترین عامل افزایش مناسبات ایران و مصر

وی در پاسخ به این سوال که تهران و قاهره برای حل و فصل اختلافات و برقراری یک اختلافات زیربنایی نیاز به برداشتن چه گام‌هایی هستند، اظهار داشت: هم در مصر و هم در ایران گروه‌های افراطی مهم‌ترین مانع ارتباط و افزایش مناسبات دو کشور هستند و هر کدام نیز بهانه‌های مردم‌پسندی دارند.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه این تنها تهران نیست که باید قدم‌هایی را برای بهبود مناسبات با قاهره بردارد، تصریح کرد: لازم است تا مصر هم برای بهبود و ارتقای روابط با ایران گام‌هایی را بردارد. ضروری است دو طرف باید برای بهبود مناسبات گام‌های جدی‌تری بردارند.

جودکی ارتباطات میان مصر و اسرائیل را یکی از موانع افزایش ارتباطات میان تهران و قاهره دانست و خاطرنشان کرد: مصری‌ها با اسرائیل رابطه دارند و اگر ما به این خاطر با قاهره ارتباط برقرار نکنیم هیچ گاه گره روابط ایران و مصر باز نخواهد شد. باید دانست اگر ما روابط‌مان با مصر بیشتر کنیم این اسرائیلی‌ها خواهند بود که مجبورند مناسبات‌شان را با قاهره کمرنگ کنند.

منبع: گفت‌وگو با ایلنا

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *