جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

شیخ نعیم قاسم: دشمن قدرت حزب‌الله را دست‌کم نگیرد

معاون سید حسن نصرالله با تاکید بر توانمندی بالای حزب‌الله برای ضربه زدن به رژیم صهیونیستی و آمادگی برای مقابله با هر جنگی که این رژیم بخواهد تحمیل کند، در عین حال تصریح کرد که اسرائیل توان ورود به چنین جنگی را ندارد.

واکنش معاون دومای روسیه به چراغ سبز لندن به شلیک موشک‌های انگلیسی

مسکو- ایرنا- معاون دومای دولتی (مجلس سفلی) از سواستوپل روسیه در واکنش به اظهارات دیوید کامرون وزیر امور خارجه انگلیس مبنی بر حق اوکراین برای حمله به خاک روسیه با سلاح‌ها و موشک‌های انگلیسی اظهار داشت: مسکو قدرت دفاع از کشور خود در برابر این سلاح‌ها را دارد.

بورل: موجودیت اوکراین به غرب وابسته است

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در اظهاراتی عنوان کرد هیچ همبستگی میان کشور‌های اتحادیه اروپا در مواجه با سیاست بلوک در قبال روسیه وجود ندارد.

Loading
نگاه بازیگران بین المللی و منطقه ای به موصل

چالش های آزادسازی موصل

۱۳۹۵/۰۸/۱۰ | نمای راهبردی

شوراآنلاین- رسانه ها: بحث بازپس گیری موصل از گروه تروریستی داعش ماه هاست که مطرح شده و عملیات آزادسازی نیز آغاز شده است .کارشناسان معتقدند آزادسازی این شهر از دست داعش زمانبر است اما مسئله مهم تر این است که چه کسی در موصل حاکم شود.

چالش های تداوم عملیات آزادسازی موصل

*دکتر غلامرضا کریمی:بحث عملیات موصل برای بازپس گیری موصل از گروه تروریستی داعش ماه هاست که مطرح شده است و زمینه سازی لازم برای این کار انجام گرفته است، ولی این عملیات نظامی با پیچیدگی های زیادی مواجه شده است. چرا که داعش در طول حضور در موصل تمرین و آماده سازی را با همکاری بخشی از نیروهای بازمانده رژیم صدام انجام داده است. آنها نوعی طراحی در موصل انجام داده اند که آزاد کردن آن را بسیار بسیار مشکل می کند. چنانچه پس از دوازده روز از عملیات آزاد سازی موصل مشخص است که آنچه که توسط داعش انجام شده است، طراحی عملیات پارتیزانی و چریکی بسیار پیچیده ای است، که از یک طرف علمیات نیروهای پیش مرگه و کرد را و از طرف دیگر نیروهای عراقی و مردمی را با کندی زیادی مواجه کرده است و سرعت عملیات را کند نموده است. داعش در واقع از شیوه های بسیار پیچیده ای استفاده می کنند و حتی پیش بینی می شود که روند عملیات تا حد زیادی مقداری طولانی تر گردد. یعنی علی رغم اینکه نیروهای داعش در موصل بیشتر از پنج شش هزار نفر نیستند، اما نوع طراحی عملیات امکان پیشروی را برای ارتش عراق را بسیار کند کرده است. همچنین داعش از جمعیت یک تا یک و نیم میلیون نفر ساکن موصل به عنوان سپر انسانی استفاده می کند و حتی گرد برخی از ساختمان های اداری و نظامی خود موجی از جمعیت را ایجاد کرده تا ارتش و نیروی هوایی نتوانند آن ها را مورد حمله قرار دهند. لذا تصرف موصل با پیچیدگی های ویژه ای همراه است و با یک فاجعه یا بحران انسانی مواجه خواهد شد. در بعد دیگری

بازیگران بین الملل و منطقه ای و نگاه موصل

مسئله مهم تر از گرفتن و آزادسازی موصل از دست داعش این است که چه کسی در موصل حاکم شود. از مدت ها قبل تمامی بازیگران فعال در صحنه عراق و حتی در صحنه سوریه، وضعیت پس از خروج داعش از موصل را رصد و پیگیری می کنند. چنانچه از یک طرف ما شاهد سفر مقامات اروپایی و امریکایی به اربیل هستیم و انها با مقامات کردی قصد دارند یک جبهه کردی قوی ایجاد کنند تا به عنوان نیروی پیروز بعد از جریان آزادسازی موصل باشد. در طرف دیگر بحران شاهدیم که ترکیه به دنبال نفوذ در منطقه کردستان عراق و شمال عراق است، لذا اصرار دارد که در عملیات آزاد سازی موصل مداخله فعال داشته باشد و حتی عملا اعلام کرده که نیروهای مردمی عراق نباید در فرایند عملیات آزادی سازی موصل حضور داشته باشند. این رویکرد نشان دهنده آن است که ترک ها به دنبال گسترش حوزه ی نفوذ خود در موصل هستند. حتی اردوغان همواره در سالهای گذشته در لایحه بودجه ای ترکیه به صورت نمادین یک لیر ترک را به موصل اختصاص داد که نوعی ادعای همگرایی با متحدان غربی برای آزادسازی موصل بود. در واقع ترکیه به دلیل این که کردهای شمال عراق مدافع آنها بوده و هماهنگی و همراهی لازم را دارند، به دنبال وضعیت تسلط کردها بر موصل هستند. از سوی دیگر عربستان سعودی به دنبال این است که در زمان آزاد موصل دولت شیعی عراق در آنجا حاکمیت کامل پیدا نکند. آنها می خواهند مانع از نفوذ نیروهای شیعه عراق و نفوذ جهوری اسلامی ایران در منطقه شود. چنانچه قصد دارند که جریان نقشبندیه را (که از سال 2003 در این بخش فعال نبود) فعال کنند. در همین راستا بقایای ارتش بعثی عراق بعد از آزادسازی موصل از دست داعش فعال می شوند تا در موصل نفوذ پیدا کنند.

در این میان کشورهای اروپایی و حتی امریکا به دنبال سناریوی قبلی خود هستند، تا عراق را به سه قسمت یعنی قسمت کرد نشین، شیعه نشین و سنی نشین تقسیم و پس از آزادسازی موصل، سناریوی مطلوب خود را پیگیری کنند. در این بین امریکاییها در وضعیت خاصی قرار گرفته اند. یعنی از یک طرف انتخابات ریاست جمهوری را در پیش روی دارند تا در مورد تحولات سوریه و عراق، رئیس جمهوری بعدی تصمیم خواهد گرفت. لذا ما شاهد جلسات متعددی در شورای عالی امنیت ملی امریکا هستیم، اما تصمیم گیری خاصی برای حمایت از جریان های معارض شاهد نیستیم. در این راستا یک نوع وقت کشی در تحولات عراق و سوریه را از طرف امریکاییها می بینیم.

در طرف مقابل از یک سو روس ها به شدت نگران آن هستند که گروه های داعش که با تغییر قیافه و یا شرایط دیگر به نوعی از موصل خارج می شوند، مجددا وارد سوریه نشوند و جبهه جدیدی را ایجاد نکنند. لذا نگاه آنها از این مسیر قابل بررسی است.هم ارتش، دولت عراق و جمهوری اسلامی ایران به دنبال وحدت و حفظ تمامیت ارضی عراق هستند و به دنبال آنند که ارتش عراق آزادسازی موصل را انجام دهد. بنابراین شاهد پیچیدگی های ریشه ای برای شرایط پس از نابودی داعش در موصل هستیم که خود می تواند نوعی چالش جدی برای کل عراق، وضعیت موصل و کردها در عراق باشد.

چشم انداز آینده موصل

آینده موصل پیچیدگی خاص دارد و در حالی که عمدتا جمهوری اسلامی ایران به دنبال حفظ وحدت ملی و تمامیت ارضی عراق است، ادعای غربی ها و عربستان بر این نظر ند که اگر انسجام و تمامیت ارضی عراق کامل و وحدت ملی عراق حفظ شود جمهوری اسلامی ایران بیشترین نفوذ را در این شرایط خواهند داشت. لذا به دنبال آن هستند که وحدت و انسجام در داخل عراق شکل نگیرد و مانع از نفوذ جمهوری اسلامی در عراق شوند. در این میان در نگاه به آینده در یک سناریو تسلط کردها و حامیان اروپایی و ترک ها بر موصل محتمل است، آنها می خواهند بر موصل تسلط داشته باشند. به همین دلیل پیش مرگ ها و نیروهای کرد عراقی به سرعت فعالیت می کنند تا وارد موصل شوند. ترکیه هم در همین جهت به نوعی تحت عنوان ائتلاف مبارزه با داعش ادعای حمایت از آن ها را دارد. اما کاملا مشخص سناریوی پس از داعش در موصل را طراحی می کنند. در مقابل دولت عراق و بسیج مردمی ( که به دنبال یکپارچگی و وحدت ملی در عراق است ) تلاش میکنند در شرایط نبود داعش حاکمیت لازم، یعنی حاکمیت یکپارچه دولت عراق را بر موصل حاکم کنند. در این مسیر شاهدیم که دولت عراق کاملا برنامه ریزی شده ارتش را مجهز کرده، نیروهای مردمی را بسیج و اعلام داشته است که نیروهای مردمی وارد موصل نخواهند شد و عمدتا نیروهای ارتش وارد موصل خواهند شد. در واقع آنها عمدتا به دنبال خنثی کردن سناریوهای غربی و ترکی (که به دنبال قدرت دادن کردها درمنطقه است) هستند . لذا من فکر می کنم برآیند تلاش ها و اعمال نفوذ طرف های درگیر در بحران آینده موصل و شمال عراق را مشخص خواهد کرد. در واقع اگر چه ارتش و مردم عراق با چالش های جدی مواجه خواهند بود، اما به نظر می آید با توجه به انسجام بین نیروهای ارتش و نیروهای مردمی عراق آنها در فردای موصل بدون داعش دست بالا را داشته و به جریان انسجام و وحدت ملی عراق کمک کنند.

*استاد دانشگاه و کارشناس عراق

منبع: مرکز بین المللی مطالعات صلح

بازنشر یادداشت به معنای رد یا تایید نظرات نویسنده از سوی پایگاه اینترنتی شورای راهبردی روابط خارجی نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *