جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

برنامه عمران ملل متحد: اگر بازسازی غزه همانند جنگ‌های سابق انجام شود، ۸۰ سال طول می‌کشد / این کار ۴۰ الی ۵۰ میلیارد دلار هم هزینه دارد / اگر مصالح لازم به سرعت وارد غزه شود و کار بازسازی با سرعت پیش برود، بازسازی تا سال ۲۰۴۰ به اتمام می‌رسد

سازمان برنامه عمران ملل متحد در گزارشی گفت که کار بازسازی غزه ممکن است تا قرن بعدی به طول انجامد و حداقل ۴۰ الی ۵۰ میلیارد دلار هزینه دارد.

خنجر یمنی بر گلوگاه اقتصادی تل‌آویو

خنجر یمنی بر گلوگاه اقتصادی تل‌آویو

صباح زنگنه می گوید: اگر بخواهیم به شکل عمیق‌تر بررسی کنیم، به نظر می‌رسد خود قرائت انسانی و ورود انصارالله به دلیل حمایت از مردم مظلوم فلسطین در غزه و توقف کشتار صهیونیست‌ها یک ظرفیت ژئوپلیتیک را برای انصارالله ایجاد کرده و در ادامه تأثیر خود بر معادلات ژئواستراتژیک منطقه هم گذاشته است. البته نباید نادیده بگیریم که انگیزه اصلی انصارالله یمن در ورود به معادلات پس از عملیات طوفان‌الاقصی همان نگاه انسانی است و برای جلوگیری از کشتار بیشتر مردم مظلوم غزه دست به درگیری مستقیم با رژیم‌صهیونیستی زده‌اند، اما طبیعتاً این درگیری، ولو با انگیزه انسانی، آثار ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک خود را دارد. لذا انصارالله یمن تا زمان برقراری آتش‌بس در نوار غزه و توقف کامل کشتار و جنایت رژیم‌صهیونیستی کماکان به این روند تأثیرگذاری بر معادلات منطقه ادامه خواهد داد که طبیعتاً نقش ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی یمنی‌ها را هم ارتقا خواهد داد.

تحدید مرزهای ارمنستان-جمهوری آذربایجان؛ پایان ماجراهای قفقاز؟

سیر تحولات در قفقاز جنوبی و حل اختلافات میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان تا امروز با دشواری‌های زیادی همراه بوده و در شرایط فعلی طرفین با تعیین حدود مرزها و حرکت در چارچوب یک توافق تلاش می‌کنند برای رسیدن به صلح و برقراری ثبات در منطقه مذاکره و گفت‌وگو کنند.

Loading
نگاه پسابرجامی اروپا به ایران

سند راهبردی استراتژی اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از برجام

۱۳۹۵/۰۸/۱۳ | نمای راهبردی

شوراآنلاین - رسانه ها: کمیته امور خارجی پارلمان اروپا اخیرا سند راهبردی «استراتژی اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از برجام» را منتشر کرد . این سند الزام‌آور نیست اما سمت‌وسوی روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران را در تراز راهبردی مشخص می‌کند.

سند راهبردی «استراتژی اتحادیه اروپا در قبال ایران پس از برجام»[i] توسط کمیته امور خارجی پارلمان اروپا تهیه‌شده و جهت راهبردی این اتحادیه در قبال ایران، بعد از توافق هسته­ای برجام را تعیین می‌کند. در ابتدای این سند گفته‌شده است «اکنون در پی توافق هسته­ای و شروع فرایند توسعه سیاسی داخلی در ایران، فرصتی فراهم‌شده است تا اصلاحات لازم در مورد این کشور و بهبود روابط آن با اتحادیه اروپا انجام شود.» این سند الزام‌آور نیست اما سمت‌وسوی روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران را در تراز راهبردی مشخص می‌کند و به‌گونه‌ای طراحی‌شده است که تمام حوزه­های سیاسی، امنیتی، اجتماعی، اقتصادی، تجاری و مالی را در دو سطح داخلی و بین­المللی پوشش می­دهد. این سند به سه شکل توصیه، درخواست و تهدید، جمهوری اسلامی ایران را مورد خطاب قرار داده است.

 استقبال از گفتگوهای سیاسی بین ایران و اتحادیه اروپا

سند راهبردی پارلمان اروپا، برجام یا توافق هسته­ای ایران و 1+5[ii] را مبنای گفتگوهای سیاسی بین ایران و این اتحادیه قرار می‌دهد. این سند سفر فدریکا موگرینی- هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا- به ایران در 16 آوریل 2016 را نیز در این راستا و در چارچوب ایجاد پیوندهای محکم اقتصادی و تجاری با ایران و دسترسی به بازارهای داخلی این کشور ارزیابی می­کند. در نقشه راه پارلمان اروپا برای روابط آینده اتحادیه با ایران، تصمیم شورای اروپا برای برداشتن تحریم­ها در پی توافق برجام، به‌عنوان عاملی در جهت شراکت دوباره ایران و اروپا ذکر شده است؛ اقتصاد بزرگ، جمعیت آموزش‌یافته، تنوع در تولید ناخالص داخلی و ظرفیت بالا برای ورود کالاهای اروپایی از جمله جذابیت­هایی است که در این نقشه راه به­عنوان انگیزه شراکت دوباره با ایرانی­ها آمده است. اذعان اروپایی­ها در این سند مبنی بر پایبندی به مفاد برجام مخصوصاً از طرف ایران، مانع از این نشده است که ادبیات تهدید طرف مقابل کنار گذاشته شود و گفته‌شده است که اگر طرف ایرانی در اجرای تعهداتش طبق برجام کوتاهی کند این مسئله می‌تواند منجر به بازگشت تحریم­ها شود.

گفتگوهای چندلایه[iii]

این سند راهبردی یک سیستم چندلایه را برای ارتباط آینده این اتحادیه با ایران معرفی می­کند؛ این سیستم چندلایه طیف وسیعی از ارتباطات رسمی و غیررسمی را شامل می‌شود. مواردی مانند ارتباطات سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی، دانشگاهی، فنی، ارتباطات چهره به چهره مردمی شامل فعالین اجتماعی، سازمان­های مردم‌نهاد و مدافعان حقوق بشر و حامیان گشایش روابط ایران و اتحادیه اروپا به‌صراحت در این سند پیش­بینی شده‌اند.

بازگشایی دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در تهران

طراحان سند راهبردیِ تعیین سمت‌وسوی روابط آینده ایران و اتحادیه اروپا، از تغییرات نهادی که دفتر روابط خارجی اتحادیه اروپا[iv] برای انعکاس نتایج توافق هسته‌ای با ایران انجام داده است استقبال نموده و در این رابطه بر تشکیل و فعالیت هیئت اروپایی در تهران برای تسهیل همکاری­های تجاری، آموزشی، فرهنگی، حقوق بشری، محیط زیستی و اجرای انتظارات طرفین از یکدیگر تأکید کرده‌اند.

پیش­شرط اجرای FATF برای ورود سرمایه­های اروپایی به ایران

شفاف­سازی درزمینه‌ی اقتصادی با اجرای مقررات FATF پیش‌شرطی است که در سند پارلمان اروپا برای زمینه­سازی سرمایه­گذاری اروپائیان در ایران تعیین شده است. در گام بعدی شکسته شدن انزوای ایران و پیوستن به سیستم مالی و تجاری بین­المللی نیز منوط به قبول و اجرای توصیه‌های FATF دانسته شده است.

حمایت از ایران برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی

سند راهبردی تهیه‌شده توسط کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا، ایران را بزرگ‌ترین اقتصاد خارج از سازمان تجارت جهانی معرفی و حمایت خود را از پیوستن ایران به WTO اعلام می­کند. در این راستا از اتحادیه اروپا می‌خواهد که تدابیری اتخاذ نماید تا فرایند انجام گفتگوهای لازم برای دسترسی ایران به WTO شروع شود. این سند انجام اصلاحات اقتصادی و لیبرالیزه شده بیشتر اقتصاد را از نتایج پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی و نهایتاً ایجاد تضمین لازم برای محافظت از سرمایه­های اروپایی دانسته است.

افزایش امنیت انرژی اروپا با نفت و گاز ایران

در سند پارلمان اروپا، ایران دارای دومین ذخایر گاز و چهارمین ذخایر نفت دنیا معرفی‌شده و استفاده اروپا از ظرفیت­های طبیعی ایران درزمینه‌ی انرژی، برای کاهش وابستگی به سایر کشورها (مانند روسیه) و افزایش امنیت انرژی این قاره ضروری معرفی‌شده است. به همین دلیل این سند از شرکت­های اروپایی می‌خواهد تا برای سرمایه­گذاری در بخش نفت و گاز ایران تعجیل کنند.

دو تابعیتی­ها

طراحان این سند نسبت به دستگیری افراد دارای تابعیت مضاعف ایرانی-اروپایی ابراز نگرانی عمیق کرده و این مسئله را مانعی برای امکان ارتباط چهره به چهره مردم ایران و اروپا دانسته­اند؛ و از مقامات دولت ایران خواسته­اند تا به دیاسپورای[v] ایرانی مقیم اروپا اجازه دهند تا به کشور محل تولدشان (ایران) رفت‌وآمد داشته باشند.

اعتراف به نقش و جایگاه منطقه­ای ایران

در سند راهبردی که قرار است به آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا سمت‌وسو دهد، ایران به دلیل سابقه چندین هزارساله، موقعیت جغرافیایی، جمعیت، اقتصاد، منابع طبیعی نفت و گاز و تأثیری که در منطقه دارد، به‌عنوان بازیگر ارشد[vi] منطقه و خلیج‌فارس معرفی‌شده و تأمین منافع استراتژیک ایران در منطقه، در ایجاد ثبات منطقه‌ای و عدم رقابت با سایر بازیگران دانسته شده است.

این سند از ایران و عربستان خواسته است تا از اقدامات تنش­زا خودداری کرده و از حمایت گروه‌های نظامی اجتناب نمایند. گروه‌هایی که مشخصاً از آن‌ها نام‌برده شده است، حزب‌الله لبنان و جبهه النصره هستند. همچنین از گسترش نظامی­گری در منطقه ابراز نگرانی شده و از تلاش‌هایی که برای کنترل تسلیحات و جلوگیری از گسترش تروریسم انجام می‌شوند حمایت‌شده است.

ابراز نگرانی در مورد برنامه موشکی ایران

سند راهبردی اتحادیه اروپا بابیان اینکه «هرچند برنامه موشکی ایران مغایر با برجام نیست اما با روح قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد ناسازگار است» نسبت به توسعه برنامه موشکی ایران و انجام آزمایش موشک­های بالستیک ابراز نگرانی کرده است.

درخواست از ایران برای استفاده از قدرت نفوذ خود و پایان بحران سوریه

با توجه به حمایت­های جمهوری اسلامی ایران از دولت و مردم سوریه، در سند راهبردی اتحادیه اروپا، بقای نظام سیاسی سوریه که در راس آن بشار اسد قرار دارد، متکی به ایران دانسته شده و از مقامات این کشور (ایران) خواسته شده است که با استفاده از قدرت نفوذ خود به حل مسالمت‌آمیز بحران سوریه به‌صورت مسالمت‌آمیز کمک کنند.

ارزیابی از انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان

در بند 39 از سند اتحادیه اروپا، از ایران خواسته شده است که فضا را برای توسعه پلورالیزم باز کند. نتیجه انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در سال 1394 در این سند، خواست مردم ایران برای مشارکت هرچه بیشتر با اتحادیه اروپا و انجام اصلاحات سیاسی اقتصادی داخلی ارزیابی شده است و از ایران می‌خواهد تا اجازه دهد انتخاباتی آزاد مطابق با معیارها و استانداردهای بین‌المللی انجام شود.

تشویق ایران به اجرای مکانیسم­های اروپایی حقوق بشر

سند راهبردی تصویب‌شده در کمیته امور خارجی پارلمان اروپا، ایران را تشویق کرده است تا به مکانیسم­های اروپایی حقوق بشر پایبند بوده و با مکانیسم­های سازمان ملل مانند[vii]UPR همکاری نماید و به سازمان­های حقوق بشری داخل اجازه فعالیت و ارتباط با خارج از کشور دهد. همچنین از ایران خواسته‌شده است تا به نگرانی­هایی که در گزارش­های گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد (مانند احمد شهید) مطرح‌شده‌اند، پاسخ گوید.

آزادی زندانیان سیاسی

اروپایی‌ها در این سند از ایران خواسته­اند تا همه­ی زندانیان سیاسی را آزاد کند. همچنین این سند خواسته است تا شهروندان اروپایی زندانی در ایران که بدون رعایت استانداردهای بین‌المللی محاکمه شده­اند آزاد شوند.

اسامی افرادی که آزادی آن‌ها خواسته‌شده عبارت‌اند از: نازاک افشار،58 ساله-کمال فروغی،76 ساله- نازنین زگری (Nazanin Zaghari)،37 ساله

استقبال از وعده رئیس‌جمهور ایران در مورد تدوین منشور حقوق شهروندی

در سند راهبردی اتحادیه اروپا از وعده رئیس‌جمهور ایران مبنی بر تدوین منشور حقوق شهروندی استقبال و خواسته‌شده است تا این منشور به‌گونه‌ای طراحی شود که در راستای تعهدات بین‌المللی حقوق بشری ایران باشد. همچنین از دفتر روابط خارجی اتحادیه اروپا (EEAS) خواسته‌شده تا با همکاری مقامات ایرانی مقدمات لازم جهت انجام اصلاحات قضایی، سیستم زندان­ها و وضعیت زندانیان، آزادی بیان و حقوق جهانی بشر و آزادی­های اساسی را فراهم نماید.

منبع: اندیشکده راهبردی تبیین

بازنشر مطلب به معنای رد یا تایید آن از سوی پایگاه اینترنتی شورای راهبردی روابط خارجی نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *