جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

پنتاگون اعلام کرد پدافند هوایی اردن را تقویت می‌کند

وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» امروز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد کمیته نظامی مشترک با اردن در جریان نشست خود با حضور مقامات دفاعی دو کشور «اثرات بی‌ثبات‌کننده» درگیری‌های جاری در منطقه و نیز موضوع مقابله با گسترش پهپاد‌ها در منطقه را بررسی کرد.

دیوید کامرون: اوکراین اجازه دارد با تسلیحات بریتانیایی به خاک روسیه حمله کند

دیوید کامرون، دیپلمات ارشد بریتانیایی متعهد شد که کشورش سالانه ۳ میلیارد پوند کمک نظامی به اوکراین خواهد داد و خاطرنشان کرد که این کمک‌ها «تا زمانی که جنگ به درازا بینجامد» ادامه خواهد داشت. به طور جداگانه،‌ کرملین اظهارات اخیر امانوئل ماکرون،‌ رئیس جمهوری فرانسه را «خطرناک» توصیف و آن را محکوم کرد.

آمریکا جنگنده‌های خود را به قطر منتقل می‌کند

وال استریت ژورنال امروز جمعه گزارش داد انتظار می‌رود ایالات متحده جت‌های جنگنده، پهپادهای مسلح و سایر هواپیماهایش را به قطر منتقل کند تا ظاهراً امکان تغییر موقعیت نیروهای این کشور فراهم شود.

واکنش کنعانی به زدن برچسب «یهودستیزی» به دانشجویان معترض آمریکایی

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: ‏بخش قابل توجهی از یهودیان، از جمله دانشجویان یهودی، از جنایات نفرت‌انگیز رژیم صهیونیستی و حمایت شرم‌آور دولت آمریکا از آن اعلام بیزاری کرده‌اند.

Loading
کارشناس مسائل فلسطین در گفتگو با سایت شورا مطرح کرد

مبارزه با رژیم صهیونیستی؛ علت وجودی جنبش حماس

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: کارشناس مسائل فلسطین معتقد است: جنبش حماس با توجه به ریشه هایی که دارد و رهبری فردی همچون شیخ احمد یاسین که مبارزه با صهیونیست ها را سرخط اصلی فعالیت این جنبش مطرح کرده، طبیعتاً همچون برخی از گروه ها و جریانات فلسطینی دست از مبارزه مسلحانه با صهیونیست ها نخواهد کشید.

حسین شیخ الاسلام مشاور وزیر امور خارجه و سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در سوریه در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: با توجه به سابقه و ریشه های دینی جنبش حماس، بیانیه های قبلی که توسط این جنبش منتشر می شد همگی رویکرد مکتبی داشت؛ اما به دلیل فشار جریانات داخلی و همچنین طراحی کشورهای پادشاهی عرب منطقه، بیانیه اخیر، رویکرد سیاسی به خود گرفته و از رویه قبلی خود که مبتنی بر اصول و اعتقادات دینی بود فاصله گرفته است و این بهترین فرصت برای جریان سازش محسوب می شود تا با رژیم صهیونیستی بر سر میز مذاکره حاضر شود.

آنچه در ادامه می خوانید متن کامل این گفتگوست.

پرسش: انگیزه اصلی رهبران حماس از وضع بیانیه جدید چیست؟

اگر مسئله را یه طور خوشبینانه مورد ارزیابی قرار دهیم متوجه می شویم که بر خلاف منشور قبلی که بیشتر رویکرد مکتبی و اعتقادی داشت، رویکرد بیانیه جدید حماس، بیشتر گرایش سیاسی پیدا کرده و لحن آن نسبت به بیانیه های قبلی تفاوت کاملاً محسوسی داشته است. برخی مواضعی که اتخاذ شده و در این بیانیه هم به آن اشاره شده، به دلیل شرایط خاص سیاسی و فشار گروه ها و جریانات فلسطینی؛ جنبش حماس را مجبور کرده اند تا تشکیل دولت فلسطینی 1967 را بپذیرد. هر چند سران جنبش حماس تأکید می کنند که هنوز قائل به تشکیل دولت فلسطینی نهر تا بحر هستند اما به نظر می رسد مذاکراتی که با گروه سازش در فلسطین صورت گرفته، به صورت تلویحی با تعریف دو دولت؛ یکی در مرزهای 1967 و دیگری در سرزمین های اشغالی توسط رژیم صهیونیستی موافقت کنند. هدف گروه ها و جنبش هایی همچون فتح این است که موضع حماس را تغییر دهند تا حماس به عنوان یک مانع برای پیشرفت سیاسی محسوب نشود. این موارد همگی جزء آثاری است که این بیانیه در صحنه سیاسی فلسطین با خود به همراه خواهد داشت اما اینکه رهبران حماس با چه انگیزه ای تصمیم به صدور چنین بیانیه ای کرده اند، موضوعی است که باید خود آنها به آن پاسخ بدهند.

پرسش: چه عوامل و زمینه هایی سبب شده تا حماس چنین مواضعی اتخاذ کند؟

فشار گروه های سازشگر فلسطینی و اقدامات کشورهای سازشکار پادشاهی- عربی منطقه مهمترین عاملی است که سبب شده تا حماس چنین بیانیه ای را صادر کند. کشورهای پادشاهی عرب منطقه تلاش کرده اند تا موضوع فلسطین به عنوان یک ابزار برای اهداف سلطنتی آنها مطرح شود و حکام کشورهای قطر، سعودی و … که توان مقابله و ایستادگی در مقابل آمریکا را ندارند و مجبور شده اند روابط خود را با آمریکا و رژیم صهیونیستی علنی کنند با تشدید فشارها بر حماس؛ این جنبش را مجبور کرده اند تا چنین مواضعی اتخاذ کند.

پرسش: هدف راهبردی حماس از به رسمیت شناختن مرزهای 1967 و تأئید ضمنی به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی چیست؟ و این مواضع چه تأثیری بر روند مبارزه با رژیم صهیونیستی خواهد گذاشت؟

مبارزه یک ابزار مکتبی است درحالی که گفتگو، مذاکره و سازش ابزار سیاسی است. این بیانیه یک بحث سیاسی است. هرچند گاهی ممکن است سیاست در خدمت مبارزه باشد اما ذاتاً اینگونه نیست. بیانیه اخیر حماس، هیچ نقشی در مبارزه با رژیم صهیونیستی نخواهد داشت به عبارت دیگر بهتر است اینگونه بیان شود که مواضع اخیر حماس، در سازش با رژیم صهیونیستی ایفای نقش خواهد کرد. با بیانیه اخیر حماس، این فرصت برای رژیم صهیونیستی فراهم شده تا در مذاکره با فلسطینی ها یا شخص محمود عباس؛ این اطمینان خاطر را به وی بدهند که دیگر هیچ گروه فلسطینی مخالف مذاکره طرفین نیستد.

پرسش: با توجه به اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر ضرورت خلع سلاح حماس؛ ارزیابی شما از حیات سیاسی حماس و جایگاه آتی این جنبش در جبهه مقاومت چیست؟ 

حماس یک گروه دینی است که به اصل مقاومت؛ از جمله مقاومت مسلحانه در برابر رژیم غاصب صهیونیست اعتقاد دارد. این موضوع هم به طور صریح در بیانیه اخیر حماس ذکر شده است. از طرف دیگر جنبش حماس با توجه به ریشه هایی که دارد و رهبری فردی همچون شیخ احمد یاسین که مبارزه با صهیونیست ها را سرخط اصلی فعالیت این جنبش مطرح کرده، طبیعتاً همچون برخی از گروه ها و جریانات فلسطینی دست از مبارزه مسلحانه با صهیونیست ها نخواهد کشید.

پرسش: راهبرد جبهه مقاومت برای مبارزه با رژیم صهیونیستی و همراه نمودن جریانات مردمی فلسطین  بر چه محورهایی استوار است؟

هر مبارزه ای در ابتدا باید مکتبی باشد. بدون مکتب، مبارزه کردن معنی نخواهد داشت. ایمان و اراده محورهای دیگری هستند که ذیل مکتب نقش پیدا می کنند. محور مقاومت برای مبارزه با رژیم غاصب صهیونیستی باید بتواند ذیل این مفاهیم مردم را در صحنه حفظ کند.

پرسش: بیانیه جدید حماس چه تأثیر راهبردی بر جایگاه منطقه ای مقاومت خواهد داشت؟

با توجه به محورهای اصلی بیانیه طبیعتاً باعث تقویت مقاومت نخواهد شد. ادبیاتی که در بیانیه حماس به کار گرفته شده، بیشتر کمکی برای مفهوم سازش به حساب می آید. و بیشتر از اینکه به حماس کمک کند به جنبش فتح کمک خواهد نمود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *