جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

برنامه عمران ملل متحد: اگر بازسازی غزه همانند جنگ‌های سابق انجام شود، ۸۰ سال طول می‌کشد / این کار ۴۰ الی ۵۰ میلیارد دلار هم هزینه دارد / اگر مصالح لازم به سرعت وارد غزه شود و کار بازسازی با سرعت پیش برود، بازسازی تا سال ۲۰۴۰ به اتمام می‌رسد

سازمان برنامه عمران ملل متحد در گزارشی گفت که کار بازسازی غزه ممکن است تا قرن بعدی به طول انجامد و حداقل ۴۰ الی ۵۰ میلیارد دلار هزینه دارد.

خنجر یمنی بر گلوگاه اقتصادی تل‌آویو

خنجر یمنی بر گلوگاه اقتصادی تل‌آویو

صباح زنگنه می گوید: اگر بخواهیم به شکل عمیق‌تر بررسی کنیم، به نظر می‌رسد خود قرائت انسانی و ورود انصارالله به دلیل حمایت از مردم مظلوم فلسطین در غزه و توقف کشتار صهیونیست‌ها یک ظرفیت ژئوپلیتیک را برای انصارالله ایجاد کرده و در ادامه تأثیر خود بر معادلات ژئواستراتژیک منطقه هم گذاشته است. البته نباید نادیده بگیریم که انگیزه اصلی انصارالله یمن در ورود به معادلات پس از عملیات طوفان‌الاقصی همان نگاه انسانی است و برای جلوگیری از کشتار بیشتر مردم مظلوم غزه دست به درگیری مستقیم با رژیم‌صهیونیستی زده‌اند، اما طبیعتاً این درگیری، ولو با انگیزه انسانی، آثار ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک خود را دارد. لذا انصارالله یمن تا زمان برقراری آتش‌بس در نوار غزه و توقف کامل کشتار و جنایت رژیم‌صهیونیستی کماکان به این روند تأثیرگذاری بر معادلات منطقه ادامه خواهد داد که طبیعتاً نقش ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی یمنی‌ها را هم ارتقا خواهد داد.
Loading

راهکارهای ایران برای مقابله با تهدیدات آمریکا

۱۳۹۶/۱۲/۰۲ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ایالات متحده آمریکا از صد سال پیش تا امروز، امنیت خود را در ناامن نشان دادن جهان تعریف کرده است. یعنی بسیاری از اهداف و منافع اقتصادی و سیاسی آمریکا زمانی تامین می‌شود که این کشور یک دشمن داشته باشد و در مواجهه با این دشمن چه در داخل کشور خود و چه خارج از مرزها، سیاست‌های خود را پیش ببرد.

امیرعلی ابوالفتح/ کارشناس مسائل آمریکا

بحث‌های مالی، سرمایه‌گذاری‌ها و هزینه‌هایی که برای بخش‌های نظامی و امنیتی صرف می‌شود در این عرصه بسیار اهمیت دارد. از زمانی که آمریکا پا به عرصه جهانی گذاشته، این سیاست پیگیری شده است، البته مصادیق آن متفاوت بوده اما ماهیت و فرایند آن تغییر نکرده است. زمانی اتحاد جماهیر شوروی این کارکرد را داشت؛ قبل از آن افراطیون مسلمان و تروریست‌ها و اخیرا نیز شاهد بازگشت به نوعی دوران جنگ سرد هستیم. بدین مفهوم که در تفکر رئالیسم بین‌الملل، بازیگران اصلی عرصه بین‌الملل کشورها هستند و این کشورها یا متحد ایالات متحده و یا رقیب و دشمن آن هستند. در حالی که در تفکرات نئولیبرالیستی که در دوران باراک اوباما حاکم بود، تمرکز بر روی نهادهای فرادولتی و سازمان‌ها بود و لذا توجهات بیشتر روی گروه‌های تروریستی معطوف بود. اما در اسناد امنیتی که در دولت دونالد ترامپ بر مبنای نگرش رئالیستی تدوین شده، تهدیدها از سوی دولت‌ها وجود دارد.

از نظر آمریکا 4 کشور دشمن و رقیب وجود دارد؛ فدراسیون روسیه و جمهوری خلق چین که به عنوان تجدیدنظرطلب از آنها یاد می‌شود. به اعتقاد آمریکایی‌ها این دو کشور تلاش دارند نظم جهانی مبتنی بر اراده آمریکا را به چالش کشیده و تغییراتی در این نظام اعمال کنند. همچنین از دو کشور ایران و کره شمالی نیز به عنوان کشورهای یاغی و سرکش یاد شده است. بنابراین از منظر واشنگتن در تمام حوزه‌های تهدیدساز از سلاح‌های کشتار جمعی گرفته تا حمایت از گروه‌های تروریستی، نقض حقوق بشر، حملات سایبری، تلاش برای نفوذ و یا تغییر نظام بین‌الملل ردپای این 4 کشور دیده می‌شود. بنابراین زمانی که بحث خطرات سایبری، تهدیدات تروریستی یا کشتار جمعی مطرح می‌شود اگر نام ایران به میان می‌آید نباید تعجب کرد. چرا که به زعم آمریکا، ایران به همراه کره شمالی، روسیه و چین، کشورهایی هستند که در تمام ابعاد و عرصه‌ها در حال رویارویی و زورآزمایی با آمریکا هستند.

در این بین بعضا توافقاتی میان این کشورها با آمریکا نیز صورت می‌گیرد که انتظار می‌رود چنین توافقاتی بر روابط کشورها و یا میزان خصومت میان آنها تاثیرگذار باشد. یکی از نمونه‌های اخیر نیز توافق هسته‌ای برجام است. اما باید توجه داشت که برجام یک استثنا در یک حوزه خاص بود و صرفا در موضوع هسته‌ای توافق صورت گرفت. در اقع ایران و غرب فقط در خصوص مسئله هسته‌ای به یک درک و فهم مشترک برای رفع نگرانی‌ها رسیدند اما در دیگر حوزه‌ها مشکلات همچنان وجود دارد و ادامه خواهد داشت. یعنی نمی‌توان انتظار داشت که با حل یک موضوع تمام موضوعات بحرانی و چالش‌ساز حل و فصل شود.

در این میان جمهوری اسلامی ایران برای کاهش میزان تنش‌ها از سوی آمریکا باید چند نکته را مدنظر داشته باشد؛ نخست آنکه تلاش کند تاجایی که ممکن است از به تصویر کشیده شدن به عنوان یک بازیگر خطرناک و برهم زننده امنیت جهانی جلوگیری کند. بخش عمده‌ فشاری که بر ایران وارد می‌شود از طریق فضاسازی و تبلیغات است که اغلب آنها نیز از سوی آمریکا است. واشنگتن با جعل سند، انحراف افکار عمومی و بزرگنمایی سعی دارد ایران را تحت فشار قرار دهد. اما این موضوع را نیز نباید از نظر دور داشت که بعضا برخی اقدامات در داخل کشور به چنین فضاهایی قوت می‌بخشد و این فرایند را تسریع می‌کند.

درواقع باوجودی که دشمنی آمریکا با ایران یک مسئله اثبات شده است اما ایران نیز نباید کنار بکشد و در انزوا قرار بگیرد. بلکه باید مذاکرات و رایزنی با دیگر کشورها از سوی ایران تداوم داشته باشد.

یعنی اگر رئیس جمهور یا وزیر خارجه یک کشور اظهارنظر درمورد مسائل موشکی یا منطقه‌ای ایران کرد، نباید به قطع مراودات یا مذاکرات میان طرفین منجر شود بلکه باید گفتگوها ادامه داشته باشد تا تاثیر خود را بر جای بگذارد.

از دیگر سو انسجام درونی داخل ایران نیز نکته بسیار مهمی است. یعنی به همان اندازه که درون کشور انسجام وجود داشته باشد، فشارهای خارجی بر ایران کاهش پیدا خواهد کرد. ایجاد ائتلاف‌های منطقه‌ای و همکاری با بازیگران منطقه‌ نیز در دفع و رفع فشار از سوی قدرت‌های فرامنطقه‌ای تاثیرگذار خواهد بود. اتفاقاتی که درون منطقه در حال رخ دادن است موقعیت‌هایی برای ایران ایجاد می‌کند که می‌تواند از آنها استفاده کند؛ به عنوان مثال ایران می‌تواند از تحولات و اتفاقاتی که میان قطر و عربستان یا ترکیه و آمریکا پیش آمده بهره ببرد تا خود را در عرصه بین‌المللی به عنوان یک بازیگر سازنده معرفی کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *