جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

لفاظی مقام سابق آمریکا در مورد اقدام تنبیهی اخیر ایران علیه رژیم صهیونیستی

لندن – ایرنا – مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در تداوم سیاه‌نمایی‌های غرب علیه نقش ایران در منطقه غرب آسیا، عنوان کرد که تهران در پی عملیات نظامی علیه (رژیم) اسرائیل جسورتر شده و درصدد هدایت کشورهای عربی برای پیشبرد اهداف خود در منطقه است.

پیام عربستان به اسرائیل: هرگونه حمله زمینی به رفح، مانع عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو خواهد شد

یک رسانه عبری‌زبان گزارش داد که عربستان درباره هرگونه حمله اسرائیل به رفح به این رژیم هشدار داده و اعلام کرده هرگونه حمله زمینی به رفح، مانع عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو خواهد شد.

تصاویری به مناسبت گذشت ده سال از فاجعه شهر اودسا

روز دوم ماه مه سال 2014 یعنی درست ده سال قبل به دنبال درگیری ها بین هواداران دولت اوکراین و هواداران روسیه در شهر اودسا، خانه اتحادیه های کارگری در این شهر آتش زده شد که طی آن بیش از 30 نفر جان خود را از دست دادند. گالری عکس اسپوتنیک به این رویداد اختصاص دارد.

نماینده حماس در لبنان: اسرائیل با حمله به رفح با غافلگیری‌های متعددی مواجه خواهد شد

تهران – ایرنا – نماینده جنبش حماس در لبنان با اشاره به مذاکرات جاری در قاهره برای دستیابی به آتش بس در نوار غزه تأکید کرد: هنوز زود است که بتوان نتایج این مرحله از مذاکرات را مورد ارزیابی قرار داد و از جنبه های مثبت آن سخن گفت.

Loading

آثار بحران سوریه بر ترکیه

۱۳۹۴/۱۲/۱۷ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: رجب طیب اردوغان و حزب وی یعنی حزب عدالت و توسعه (AKP)، از زمانی که در سال 2002 به قدرت رسیدند، تحول مثبت و پیشرفت چشمگیری در ترکیه ایجاد کردند. اردوغان بین ترکیه و اروپا روابط حسنه ای برقرار کرد، اقتصاد ترکیه را نوسازی نمود و حتی در ادغام کردها در جامعه ترکیه و سیاست، نقش قابل توجهی ایفا کرد. تحقق مورد آخر بسیار حیاتی بود، چرا که اردوغان اولین رهبر ترکیه محسوب می شود که با رهبران شورشیان حزب کارگران کردستان (پ ک ک) تعامل مستقیمی ایجاد کرد، در حالی که ترکیه و متحدانش این گروه را سازمانی تروریستی قلمداد می کردند.

جودی دمپسی در تحلیلی که اندیشکده کارنگی منتشر کرد، نوشت: اما از سال 2011، اردوغان شروع به تغییر کرد. وی برای متحدان ترکیه بیش از پیش غیرقابل پیش بینی، دیکتاتور و غیر قابل اطمینان شده و به تقسیم قدرت تمایلی نشان نداده است. از این رو، مخالفان احساس می کنند که اردوغان ترکیه مدرن را که خود در ساختن آن شرکت داشته به نابودی می کشد.

اردوغان ذاتا دیکتاتور نبود، بلکه در اثر بحران سوریه به رهبری دیکتاتور تبدیل شده است. وی به دنبال حفظ تمامیت ارضی ترکیه با روش های احتمالا استبدادی است که باعث وخیم تر شدن اوضاع می شود. در ترکیه ای که دیدگاه ها بطور خیلی بد قطب بندی شده اند، دو موضوع واقعیت دارد: یکی اینکه شخصیت رجب طیب اردوغان بر سیاست حاکم شده است بطوریکه حتی بدون تغییر رسمی قانون اساسی، پیروزی حزب وی در انتخابات نوامبر 2015 به معنی آغاز حکومت جمهوری با ریاست جمهوری وی تفسیر می شود. واقعیت دیگر این است که ترکیه بیش از آنکه تصور خود از همسایگانش را تغییر دهد در حال وارد کردن مشکلات خاورمیانه آشوب زده به این کشور است. ثباتی که اردوغان به رای دهندگان خود قول داده بود ناپایدار از آب درآمد و مسئولیت آن بر دوش وی به عنوان رهبر کشور است.

با این حال، خطر پیش روی ترکیه فروپاشی دولت این کشور نیست، بلکه بازگشت به دهه 90 می باشد. گرچه دولت ائتلافی ناهماهنگ آن زمان از خاطره ها فراموش شده است، اما اکنون احساس تجربه مجدد آن دوران بیش از پیش نمایان شده است و اگر اقتصاد ترکیه طعمه سیاست شود و به رکود رود، اوضاع وخیم تر هم خواهد شد. بنابراین، به نفع اردوغان است که از دخالت در تصمیم‌های اقتصادی خودداری کند.

بستگی به دیدگاه سیاسی شما دارد که اردوغان را یک منجی فرض کنید یا یک سرکوبگر ترکیه مدرن. بسیاری از ترک ها اردوغان را به عنوان رئیس جمهوری تصور می کنند که ترکیه را از کشوری عقب مانده به عضو باشگاه 20 اقتصاد بزرگ جهان تبدیل کرد، اما برای کسانی که در اپوزیسیون سیاسی فعال هستند و یا کسانی که ترکیه را یک دموکراسی لیبرال قلمداد می کنند، شرایط متفاوت است. برای این گروه، بزرگ‌ترین خطر ترکیه این است که اردوغان به عنوان یگانه تصمیم‌گیرنده بسیاری از تصمیم‌های سیاسی باشد.

 

اتحادیه اروپا زوج مردد ترکیه در پیوندی ناخرسند

این عنوان هنگامی مصداق پیدا کرد که اکثر راهبردهای سیاست خارجی اردوغان در مورد ائتلاف با روسیه یا سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهور سوریه با شکست مواجه شد و ترکیه را منزوی ساخت. در واقع با تنها شدن ترکیه در منطقه، تنها اتحادیه اروپا به صورت زوجی مردد در پیوندی ناخرسند باقی ماند، چرا که هزینه اخراج ترکیه از اتحاد اروپایی هم برای اتحادیه اروپا و هم برای مردم ترکیه بالاست. اگر ترکیه در فرایند الحاق به اتحادیه اروپا تعامل بهتری داشت، اکنون شرایط متفاوت بود و اتحادیه اروپا به قدرت جهانی بهتر و ترکیه هم به یک دموکراسی اروپایی قوی‌تر مبدل می شد.

شکی وجود ندارد که اخیرا وجهه ترکیه در خاورمیانه آسیب دیده است. از اتهامات گسترده در مورد ایجاد تسهیلات برای ورود ستیزه‌جویان داعش به سوریه گرفته تا حملات علیه مخالفان سیاسی کرد، باعث شده که اردوغان به عنوان رهبری تصور شود که تصدی طولانی مدت در قدرت باعث فساد وی شده است. امروزه، اردوغان ارتش و دادگستری را در کنترل خود دارد و در جامعه مدنی و رسانه ها مداخله می کند و این گرایش‌های ضددموکراتیک را با موفقیت انتخاباتی توجیه می کند.

با این حال، این سیاست ها با خط و مشی اردوغان در ابتدای به قدرت رسیدن وی متناقض است. در آن زمان، در دوران نخست وزیری، وی دموکراسی اسلامی را نوید می داد که پیشرفت اقتصادی و ادغام اقلیت ها از اولویت های آن بود. اما امروزه برای کردهای ترکیه، اوضاع اوایل 2016 کاملا با اوایل 2015 متفاوت است. در جنوب ترکیه، خشونت ها بار دیگر بین شورشیان پ ک ک و نیروهای امنیتی دولتی شدت یافته است. در عین حال که مقامات ترک حق مبارزه با تروریسم را دارند، اما مساله کردها تنها از طریق مذاکره قابل حل و فصل است.

اردوغان در دوران نخست وزیری خود در سال 2003 اولین آزمون اسلام‌گرایی سکولار را به جهان نشان داد. اما از آن پس، وی بین دشمن و دوست و تهدید و یاس سردرگم بوده و کشور را به سوی رژیمی دیکتاتوری سوق داده است. خیزش های عربی، جنگ فرقه‌ای، ظهور داعش و سیل پناهجویان سوری، فرصت های زیادی پیش روی اردوغان گذاشت. در این آشوب، اردوغان نفوذ فزاینده ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در خاورمیانه را به چالش کشید و همزمان جنگی یکجانبه علیه کردها به راه انداخت.

در این میان به نظر می رسد همانند بسیاری از رهبران خاورمیانه، دوران اردوغان هم به سر آمده و ارزش‌ها و دیدگاه هایش از رده خارج شده اند.

در 25 فوریه، دادگاه قانون اساسی ترکیه حکم آزادی جان دوندار و اردم گول، دو روزنامه نگار زندانی را صادر کرد که در گزارش خود ادعا کرده بودند آنکارا برای ارسال سلاح به داعش در سوریه کمک می کند. اما اردوغان در واکنش به این حکم اظهار کرد که از این حکم دادگاه عالی «نه اطاعت می کند و نه به آن احترام می گذارد». این سخن اردوغان خلاصه مشکلی است که ترکیه در آن گرفتار است. یعنی دیگر نه حکم قانون و نه تقسیم قدرت در ترکیه مورد قبول نیست.

فقط مردم ترکیه می‌توانند این گرداب خطرناک و منفی را متوقف کنند. هیچکس از خارج نمی‌تواند سرنوشت ترکیه را رقم بزند، اما اتحادیه اروپا باید حداقل به اصول خود پایبند باشد و همانطور که در توافق نوامبر 2015 در مورد پناهنده ها انجام داد، در این اصول مصالحه نکند.

نظرسنجی‌ها حاکی از حمایت ترک‌ها از عضویت در اتحادیه اروپا است و مخالفت‌های مسالمت‌آمیز ترک‌ها نویدبخش آن است که هیچ کس نمی‌تواند میثاق ترکیه دموکراتیک را نابود کند. بدین ترتیب، تنها احترام به اصول دموکراتیک در قول و عمل می‌تواند جلوی دیکتاتوری را بدون فوت وقت بگیرد تا بیش از این از کنترل خارج نشود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *