جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

دانشگاه کلمبیای آمریکا امشب در محاصره؛ یورش پلیس نیویورک به دانشگاه + فیلم

نیویورک – ایرنا- دانشگاه کلمبیای آمریکا امشب (سه شنبه شب به وقت محلی) در محاصره صدها افسر پلیس است تا به اعتراض دانشجویان این دانشگاه در حمایت از مردم غزه که بیش از یک هفته است در تحصن به سر می برند، پایان دهد.

دانشگاه کلمبیای آمریکا امشب در محاصره پلیس؛ یورش پلیس نیویورک به دانشگاه

نیویورک – ایرنا- دانشگاه کلمبیای آمریکا امشب (سه شنبه شب به وقت محلی) در محاصره صدها افسر پلیس است که برای پایان دادن به اعتراض دانشجویان در حمایت از مردم غزه بیش از یک هفته است که در تحصن به سر می برند.

پلیس و معترضان گرجستانی در تفلیس درگیر شدند

تهران- ایرنا- پلیس گرجستان و معترضان به قانون «شفافیت نفوذ خارجی» سه‌شنبه شب در تفلیس درگیر شدند و نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک‌آور، گلوله‌های پلاستیکی و خودروهای آبپاش استفاده کردند.

رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد حماس را با اصلاحات به مصر داد

تهران-ایرنا-منابع مصری بامداد چهارشنبه فاش کردند که هیأت رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را با اصلاحات به دولت قاهره به عنوان عضو میانجیگر مذاکرات برای تبادل اسرا تحویل داده است.

Loading

برجام و کاهش اهمیت خاورمیانه برای واشنگتن

۱۳۹۸/۰۷/۲۷ | خبر تاپ, رصد

شورای راهبردی آنلاین – رصد: دونالد ترامپ بدون این‌که دقیقاً بداند چه چیزی را می‌تواند جایگزین برجام کند، کشورش را از توافق با ایران بیرون کشید. چنین اقدامی حقیقتی بزرگ‌تر در خصوص جایگاه خاورمیانه در سیاست خارجی آمریکا را آشکار می‌کند: خاورمیانه دیگر مانند گذشته اهمیتی برای آمریکا ندارد.

اندرو گاثورپ در یادداشتی که بر روی وب‌سایت موسسه امور بین‌الملل استرالیا قرار گرفت، نوشت: ماجراهای اخیر در خاورمیانه از ماه مه سال گذشته و زمانی آغاز شده بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد کشورش از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج می‌شود. ترامپ بدون اشاره به هیچ مدرکی دال بر قصور تهران در رعایت هدف این معامله اعلام کرد که آمریکا دیگر خود را ملزم به رعایت برجام نمی‌داند. در عوض سیاست «فشار حداکثری» برای واداشتن ایران به دادن امتیازات بیشتر به واشنگتن آغاز شد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در یک سخنرانی فهرستی از 12 خواسته را مطرح کرد.

مقابله‌به‌مثل ایران کمی بعدازآن آغاز شد. تهران اعلام کرد که دیگر خود را ملزم به رعایت این معامله نمی‌داند و غنی‌سازی اورانیوم خود را تقویت و سیاست‌های منطقه‌ای خود را پیگیری کرد. آمریکا در پاسخ هیچ کاری نکرد. ترامپ حتی حمله برنامه‌ریزی‌شده به ایران را دقایقی قبل از انجام آن لغو کرد.

چه چیزی باعث این انفعال از طرف رئیس‌جمهوری شد که تهدید کرده بود دشمنانش را با آتش و خشم به‌طور کامل از بین می‌برد؟ دو توضیح برای این پرسش وجود دارد که یکی مختص ترامپ است و دیگری به تحولات بزرگ‌تری در سیاست خارجی آمریکا اشاره دارد که احتمالا بعد از دولت او هم ادامه خواهد داشت.

تصمیم ترامپ به خروج از معامله با ایران نتیجه دو عاملی بود که بخش عمده سیاست خارجی او را شکل داده است. اول، اعتماد فوق‌العاده او به استعدادهای خودش به‌عنوان یک «معامله‌گر» و دوم، تمایل او به تهییج پایگاه اجتماعی‌اش بود.

از مدت‌ها قبل اعتقاد راسخ راست‌گراها این بود که برجام نشانگر صرف‌نظر کردن از منافع آمریکا و متحدانش بوده است. حتی درحالی‌که تشخیص اکثریت جامعه راهبردی آمریکا این بود که توافقی هرچند محدود دست‌کم حرکت ایران به‌سوی برنامه هسته‌ای را کند کرده است اما بسیاری از سیاستمداران محافظه‌کار فقط تسلیم کامل ایران را خواستار بودند. برای رئیس‌جمهوری که مشتاق است تمامی اقدامات سلف خود را انکار کند و قدرت معامله‌گری خودش را به نمایش بگذارد، خروج از این معامله اجتناب‌ناپذیر بود.

شاید چیزی که باعث تعجب بیشتر است این باشد که ترامپ از خروج برجام تاکنون، از کشیده شدن به چرخه تشدید تنش‌ها خودداری کرده است. او و آن‌هایی که تحسینش کرده‌اند اصلاً نمی‌دانند چطور سیاست فشار حداکثری را به یک توافق جدید تبدیل کنند و ظاهراً تمایل کمی به انجام این کاردارند. ترامپ همان‌طور که قبلاً به‌وضوح گفته بود، قصد ندارد برای افزایش فشار از نیروی نظامی استفاده کند. ظاهراً برنامه ترامپ این است که برنامه‌ای نداشته باشد و بگذارد وقایع به هرجایی که می‌خواهند کشیده شوند.

وقتی به این مسیر نگاه کنیم، روشن می‌شود که ترامپ مانند سیاستمداران انگلیسی حامی خروج در همه‌پرسی برگزیت، یک توافق بین‌المللی را بدون داشتن ایده‌ای واقع‌گرایانه درباره اینکه چه چیزی می‌تواند جایگزین آن شود، از هم درید. و توانایی او برای این کار در رابطه با ایران حقیقتی عمیق‌تر را در خصوص جایگاه خاورمیانه در سیاست خارجی آمریکا آشکار می‌کند: خاورمیانه دیگر مانند گذشته اهمیت ندارد.

سیاست خارجی مدرن آمریکا در خاورمیانه مبتنی بر این ایده بوده است که جریان آزاد نفت از این منطقه از منافع حیاتی امنیت ملی آمریکا است. از زمانی که جیمی کارتر در سال 1980 گفت که آمریکا با هرگونه تلاش یک قدرت برای استیلا بر خاورمیانه به‌طور نظامی مقاومت خواهد کرد، این حقیقت اساسی نقش بزرگی در سیاست خارجی آمریکا در قبال خاورمیانه داشته است. حتی منشأ جنگ با تروریسم، گلایه‌های اسامه بن‌لادن از حضور سربازان آمریکایی در خاورمیانه است؛ سربازانی که در درجه اول اگر زیر ماسه‌های اعراب چیزی جز ماسه نبود در آنجا حضور نداشتند.

اما در دهه گذشته از اهمیت این نفت برای واشنگتن کاسته شده است. در سال 2018 آمریکا بیشتر از هر کشور دیگری در جهان نفت تولید کرد؛ آمریکا 18 درصد تولید جهانی را در  مقابل 12 درصد تولید عربستان، 11 درصد تولید روسیه و پنج درصد تولید کانادا داشت. درنتیجه واردات آمریکا از عربستان در سال 2018 کاهشی بی‌سابقه داشت. همچنان یک بازار جهانی نفت وجود دارد و معنایش این است که نوسانات قیمت بر روی همه تأثیرگذار است و آمریکا هم همچنان به میزان قابل‌توجهی نفت از عربستان وارد می‌کند اما انقلاب در شکست هیدرولیکی باعث شد که آمریکا به هدفش برای استقلال درزمینه انرژی نزدیک‌تر شود. آمریکا در حال حاضر کمی کمتر از مصرف سالانه خود انرژی تولید می‌کند.

باعث تعجب نیست اگر این تحولات در بلندمدت آمریکا را از خاورمیانه رها کند. این به انگیزه‌های ضد مداخله گرایانه راستی‌های ترامپی و نیز چپی‌های حزب دموکرات که هر دو از هزینه‌های بالا و مزایای پایین سیاست خارجی اخیر آمریکا در خاورمیانه خسته شده‌اند، پاسخ می‌دهد.

از سوی دیگر منطقی است که باور کنیم ایران به تنظیم اقداماتش تا کمتر از سطحی ادامه می‌دهد که باعث اختلال بزرگ در بازار بین‌المللی نفت بشود. آمریکا می‌تواند و شاید اقدامات تحریک‌آمیز کوچکی را نادیده بگیرد که هزینه‌ آن در اختلال بازار بسیار کمتر از هزینه‌های یک جنگ تمام‌عیار است اما اگر این تحریکات خودشان باعث بروز اختلال کافی شوند آنگاه منطق خودداری از جنگ دیگر وجود نخواهد داشت. اختلال اساسی همچنین  به متحدان آمریکا صدمه می‌زند و شاید باعث شود آن‌ها از ایران انتقاد کنند درحالی‌که تاکنون اغلب آن‌ها در درجه اول دولت ترامپ را برای تصمیم به خروج از توافق با ایران مقصر می‌دانند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *