جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

Loading

پشت پرده عقب نشینی ترکیه در پرونده قتل خاشقچی

۱۴۰۱/۰۱/۲۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیر گروه ترکیه‌شناسی دانشنامه اسلام معاصر درباره تصمیم آنکارا مبنی بر عقب‌نشینی از پرونده جمال خاشقچی گفت که اساسا ترکیه خود را درگیر منازعات طولانی‌مدت نمی‌کند و معمولا از منازعات بهره‌‌مندی‌های کوتاه مدت منفعت‌گرایانه خود را پیگیری و آن موضوع و تنش را رها می‌کند.

علی سعادت آذر در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی توضیح داد: «درواقع تنش ترکیه با آمریکا، روسیه و دیگر کشورها اغلب کوتاه مدت است و برای تامین منافع ملی‌اش خیلی روی منازعات و کینه‌ها مانور نمی‌دهد.»

سعادت آذر با اشاره به اینکه بعضا استثناهایی هم وجود دارد، گفت: «اما از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در این کشور، این سیاست دنبال می‌شد که مشکلات ترکیه در خارج به صفر برسد، اگرچه بعضا چندان موفق نبودند و اکنون نیز آنکارا همان سیاست به صفر رساندن مشکلات را در دستور کار دارد.»

این کارشناس درباره دلایل نزدیک شدن ترکیه به عربستان نیز گفت: «عمده مشکلات بین ریاض و آنکارا با شدت گرفتن تحولات سوریه ایجاد شد؛ وقتی این تحولات در سوریه فروکش کرد و ابوبکر بغدادی کشته و داعش تضعیف شد، سوریه به ثبات دست یافت؛ لذا بخشی از مشکلات و کینه‌ها بین عربستان و ترکیه نیز رو به کاهش گذاشت.»

همچنین سعادت آذر به تلاش‌های صهیونیست‌ها برای نزدیکی به کشورهای عربی اشاره کرد و توضیح داد: «اگر ترکیه نمی‌خواست سطح تنش خود را با عربستان کاهش دهد، طبیعتا از قافله اتحاد عربستان، رژیم صهیونیستی و امارات عقب می‌ماند.»

وی افزود: «اتحاد عربستان، امارات و بعضا بحرین با رژیم صهیونیستی به شدت موازنه را به نفع اعراب و به ضرر ترکیه تغییر می‌داد. یعنی آنکارا در چنین شرایطی در موضع ضعف قرار می‌گرفت؛ لذا رجب طیب‌اردوغان با هدف حفظ این موازنه، سطح فشار را از روی عربستان کاهش داد و به رژیم صهیونیستی نزدیک شد تا به منطقه و صهیونیست‌ها این پیام را ارسال کند که ترکیه جدا از این اتحاد عربی-صهیونیستی نیست.»

این استاد دانشگاه معتقد است وقتی سطح تنش‌های منطقه‌ای کاهش پیدا می‌کند، ترکیه نیز در موضوعاتی مانند جمال خاشقچی که بهره کوتاه مدت را از آن برده است، کوتاه می‌آید.

سعادت آذر تاکید کرد: «هرچند بدون شک سرویس اطلاعاتی ترکیه موضوعاتی را در مورد نحوه کشته شدن جمال خاشقچی و پشت پرده آن با سرویس اطلاعات عربستان تبادل کرده‌اند و بخشی از فروکش کردن تنش در این موضوع نیز ممکن است به همین بده بستان‌های اطلاعاتی ریاض و آنکارا و حتی موساد مربوط باشد.»

وی در جمع‌بندی این بخش از صحبت‌هایش در مورد اهداف ترکیه از عقب‌نشینی از پرونده قتل خاشقچی توضیح داد: «نخست اینکه ترکیه نمی‌خواهد از موازنه منطقه‌ای عقب بماند و رابطه‌اش را با عربستان، امارات و رژیم اسرائیل حفظ خواهد کرد؛ دوم اینکه آنکارا ملاحظه مسئله قطر را نیز دارد و شاهد هستیم که اعراب سطح تنش‌های خود را با شریک استراتژیک ترکیه در خلیج فارس یعنی قطر پایین آورده‌اند؛ لذا بده‌بستان‌های بسیاری بین این دولت‌ها صورت گرفته تا ما امروز شاهد این جبهه‌بندی‌ها و تحولات باشیم.»

کارشناس مسائل ترکیه در خصوص نقش آمریکا در این صف‌بندی‌های جدید هم گفت: «هر چقدر که آمریکا از خلیج‌فارس دور شود، حس همکاری در میان کشورهای عربی با قدرت‌های منطقه‌ای حتی ایران تقویت می‌شود.»

سعادت آذر همچنین تاکید کرد که مسئله‌ای چون قتل جمال خاشقچی یک مسئله راهبردی نیست و چون راهبردی نیست احتمال دارد تغییر و تحولات زیادی در آن صورت گیرد.

استاد دانشگاه درباره پیامدهای احتمالی این اقدام ترکیه گفت: «به نظر نمی‌رسد این موضوع نسبت به دیگر موضوعاتی که ترکیه درگیر آن است مانند مسئله کردها که همواره نهادهای حقوق بشری نسبت به آن منتقد سیاست‌های آنکارا هستند، خیلی پیامدی برای این کشور داشته باشد.»

این کارشناس ادامه داد: «ضمن آنکه آمریکایی‌ها هم دیگر از موضوع قتل جمال خاشقچی عبور کرده‌اند و بخشی از سوگیری‌های ترکیه نیز به واسطه نگاه واشنگتن است. یعنی ترکیه در بسیاری از موارد به موضع آمریکا توجه می‌کند تا یک موضع نزدیک به آن را اتخاذ کند.»

سعادت‌آذر در نهایت با بیان اینکه منطقه پویا است، توضیح داد: «موضوعات در مناطق اوراسیا و خلیج‌فارس به‌هم متصل می‌شوند و چون شدت و اهمیت موضوعاتی مانند نفت، گاز و جنگ اوکراین زیاد است، موضوعی مانند قتل خاشقچی به سطح پایین تنزل پیدا می‌کند، اما به عنوان یک موضوع مبادله بین سرویس‌های اطلاعاتی همچنان اهمیت خود را دارد. حتی پشت پرده ممکن است تبادل اطلاعاتی بین سرویس‌های امنیتی چند کشور را در برگیرد.»

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *