جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

ابعاد راهبردی تنش‌های اخیر در روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان

۱۴۰۰/۰۶/۰۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل قفقاز تنش مرزی اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان را در راستای اعمال فشار به ارمنستان با هدف پذیرش ایجاد دالان زنگزور دانست و تأکید کرد: این دالان که با هیچ‌یک از واقعیات موجود ژئوپلیتیکی و تاریخی منطقه همخوانی ندارد، قابل ایجاد نیست و این فشارها نمی‌تواند ارمنستان را ناچار به پذیرش آن کند.

دکتر احمد کاظمی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به تنش مرزی اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان اظهار داشت: تفاهم‌نامه‌ای که میان باکو و ایروان امضا شده، نه یک معاهده صلح، بلکه توافقنامه آتش‌بس است و مانند بسیاری از توافق‌نامه‌های آتش‌بس، از جمله توافقنامه آتش‌بس 1994، از سوی دو کشور نقض می‌شود.

وی با بیان اینکه برخلاف تبلیغاتی که خصوصا در جمهوری آذربایجان می‌شود، مناقشه قره‌باغ به پایان نرسیده است، افزود: در واقع توافق‌نامه آتش‌بس 9 نوامبر دارای نقاط ضعفی است که عمدتا باعث می‌شود درگیری میان دو کشور ادامه پیدا کند. یکی از مهم‌ترین ضعف‌های این توافقنامه، مشخص نشدن رژیم حقوقی قره‌باغ است و ریشه درگیری جمهوری آذربایجان و ارمنستان به همین موضوع مربوط می‌شود.

 

تلاش باکو برای ایجاد دالان زنگزور

نویسنده کتاب «امنیت در قفقاز جنوبی» با تأکید بر اینکه چالش‌های ناشی از نبود این رژیم حقوقی با سخنرانی و نظریه‌پردازی حل‌شدنی نیست و تا زمانی که این رژیم مشخص نشود، شرایط تغییر نخواهد کرد، گفت: به نظر می‌رسد آنچه بیش از همه موجب تداوم درگیری‌ها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان می شود و عامل اصلی تنش می‌باشد، رویکرد باکو برای تحت فشار گذاشتن ارمنستان جهت ایجاد کریدوری با عنوان ساختگی «دالان زنگزور» است.

کاظمی توضیح داد: جمهوری آذربایجان به بهانه ایجاد خطوط مواصلاتی در منطقه به دنبال ایجاد دالان موهوم پان‌ترکی با عنوان «دالان زنگزور» در جنوب ارمنستان است و طبیعتا هیچ فردی در ارمنستان قائل به دادن چنین امتیازی به جمهوری آذربایجان نیست. این کشور اختلافات مرزی و نقاط دقیق مرزی را که باید بین دو کشور باشد و در دوره شوروی وجود داشته، محملی برای درگیری با ارمنستان قرار داده تا این کشور را برای پذیرش این دالان تحت فشار قرار دهد.

وی با یادآوری اینکه اختلافات مرزی جمهوری آذربایجان تنها محدود به ارمنستان نیست و این اختلافات با گرجستان و روسیه هم وجود دارد، اما به درگیری ختم نشده است، گفت: در شرایطی که اراضی جمهوری آذربایجان در خارج از قره‌باغ آزاد گردیده و توافقنامه آتش‌بس نیز امضا شده، طبیعتا از طرفین انتظار می‌رود برای تثبیت آرامش و صلح در منطقه اقدام کنند. در چنین شرایطی مطرح کردن بهانه مشخص نبودن نقاط مرزی و ایجاد درگیری به جای مذاکره، نشان می‌دهد باکو اهداف دیگری را پیگیری می‌کند و آن فشار نظامی به ارمنستان برای ایجاد این دالان است.

این کارشناس حقوق بین‌الملل ادامه داد: این دالان با هیچ‌یک از واقعیات موجود ژئوپلیتیکی و تاریخی منطقه همخوانی ندارد؛ قابل ایجاد نیست و این فشارها نمی‌تواند ارمنستان را ناچار به پذیرش آن کند؛ چرا که هیچ کسی در این کشور نمی‌پذیرد که پای قراردادی را امضا کند که تغییرات اساسی ژئوپلیتیکی در منطقه ایجاد می‌کند.

کاظمی با اشاره به اخبار منتشر شده در خصوص حضور گارد روسیه میان دو کشور خاطرنشان کرد: روسیه بر اساس پیمان امنیت دسته جمعی اتحادیه کشورهای مستقل همسود (C.I.S.) و بر اساس قراردادهای دوجانبه نظامی و امنیتی که با ارمنستان دارد، خصوصا درخصوص فعالیت و تمدید پایگاه 102 روسیه در ارمنستان، خود را مکلف به حمایت از تمامیت ارضی این کشور می‌داند و در جریان جنگ دوم قره‌باغ هم متذکر شد، اگر جنگ به داخل ارمنستان کشیده شود، در این جنگ دخالت خواهد کرد.

وی اضافه کرد: روس‌ها در پیمان امنیت دسته جمعی این موضع را داشته‌اند که در درگیری‌های مرزی دخالت نمی‌کنند، اما در مواقعی که بحث تجاوز نظامی مطرح باشد، خود را مکلف به حمایت از ارمنستان می‌دانند؛ طبیعتا حضور نیروهای روسی در نقاط مرزی می‌تواند از حاد شدن شرایط جلوگیری کند.

این تحلیلگر مسائل قفقاز در عین حال گفت: البته روسیه از هر نوع حضوری که باعث تقویت موقعیتش در منطقه شود، استقبال می‌کند؛ کمااینکه در همین مناقشه توانستند امتیاز بزرگی به دست بیاورند و به عنوان نیروهای صلح‌بان در قره‌باغ و منطقه حائل بین دو کشور مستقر شوند.

وی ادامه داد: اخباری در این باره که روسیه در حال صدور گذرنامه‌های روسی برای اتباع قره‌باغ به عنوان شهروند روسی است، منتشر شده و این گمانه زنی وجود دارد که ممکن است قره‌باغ در آینده به استانی مانند کالینینگراد روسیه که خارج از این کشور است، تبدیل شود.

کاظمی گفت: از این جهت بسیاری معتقدند در پروژه جنگ دوم قره‌باغ موقعیت پیچیده این منطقه با موقعیت دشوارتر دیگری جایگزین شده که چشم انداز ثبات و صلح در این منطقه را هر چه بیشتر پیچیده‌تر می‌کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *