جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

اسلامی: رفت‌وآمد‌ها و گفت‌وگو‌ها به تقویت روابط با آژانس در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی منجر می‌شود

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در حال حاضر بیش از ۱۳۰ بازرس آژانس مجاز هستند که در ایران برای بازرسی حضور داشته باشند و بازرسی‌های آژانس به‌صورت مستمر از سایت‌های هسته‌ای ایران در حال انجام است.

استقرار هزاران نیروی پلیس در برلین

مقامات امنیتی آلمان که به شدت نگران وقوع ناآرامی‌ها در اعتراضات به مناسبت روز کارگر هستند، هزاران نیروی پلیس را در پایتخت مستقر کرده‌اند.

قدردانی جهاد اسلامی از جنبش‌های دانشجویی برای حمایت از غزه

سخنگوی جنبش جهاد اسلامی با تمجید از جنبش عظیم دانشجویی در حمایت از غزه که از آمریکا آغاز شد و به سراسر جهان گسترش یافت تاکید کرد که جنگ تنها در صورت توقف کامل تجاوزات دشمن صهیونیستی و خروج نیروهای آن از غزه پایان می‌یابد.

Loading

تایید واکسن سینوفارم در سازمان بهداشت جهانی؛ گامی برای شکست انحصار غرب

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک استاد دانشگاه با اشاره به ابعاد انحصار طلبانه و منفعت جویانه برخی شرکت‌ها و کشورهای غربی خصوصا اروپایی‌ها در خصوص تولید و توزیع واکسن کرونا و همچنین تبعیض در این زمینه، گفت: شرکت‌های چندملیتی دارویی خواستار تداوم انحصار تولید آن هستند، اما با تداوم فشارهای کشورهای در حال توسعه در مقابل قانون حق مالکیت ثبت اختراع، ممکن است آن‌ها هم بتوانند واکسن ملی خود را تولید کنند.

دکتر مهدی فاخری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به کسب تائیدیه واکسن چینی سینوفارم از سازمان بهداشت جهانی و تاثیر آن بر شکستن انحصار تولید واکسن توسط غرب، اظهار داشت: فناوری تولید واکسن کرونا در اختیار همه نیست و حتی کشورهایی که در زمینه صنایع پیشرفته توانمندی‌های زیادی دارند و یا برخی شرکت‌های چند ملیتی و اروپایی هم حتی نتوانسته‌اند این واکسن را تولید کنند.

وی با یادآوری اینکه مجموعا تعداد تولیدکنندگان این واکسن در دنیا در حد انگشتان یک دست و در بهترین حالت انگشتان دو دست است، افزود: کشورها هنوز نتوانسته‌اند از توان قبلی خود استفاده و تولید آن را بومی کنند. این شرایط وضعیت انحصاری ای در تولید واکسن ایجاد می‌کند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه باید ابعاد تجاری تولید و توزیع این واکسن را هم در نظر داشت، گفت: زمانی که اولین بار این واکسن تولید شد به دلیل اینکه جنبه‌های انسانی مسئله غالب بود تعهداتی دادند که این واکسن را در میزان وسیع تولید کنند و حتی سازمان بهداشت هم سهمیه‌هایی برای کشورها تعیین کرد، اما در عمل با مسائل فنی مواجه شدند که نشان داد در حدی که انتظار داشتند تولید واکسن‌ها به اندازه کافی و در حد توزیع در همه کشورها نخواهد بود.

 

تبعیض در بین کشورها برای توزیع واکسن

فاخری ادامه داد: در این شرایط تولیدکننده‌ها خود را در اولویت قرار دادند و این مسئله باعث شد بخشی از عرضه پیش بینی شده از بین رفت و بعد رقابت‌های ناسالمی ایجاد شد که با اعمال تبعیض در بین کشورها برای توزیع واکسن، دسته‌بندی‌هایی صورت گرفت؛ در واقع کشورها اول خود و بعد همسایگان و متحدانشان را در اولویت قرار دادند و گفتند اگر واکسن اضافی ماند درباره بقیه جهان فکر می‌کنیم!

وی تاکید کرد: در واقع بعد تجاری مسئله هم تا اندازه زیادی در ایجاد مانع برای رقبایی که در آینده می‌تواند در بازارشان تاثیر بگذارد، موثر بود.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل توجه به مقررات جهانی تجارت را از دیگر موضوعات مهم در خصوص توزیع واکسن دانست و اضافه کرد: در سازمان تجارت جهانی برای حق ثبت اختراع ارزش و مالکیت قائل شده‌اند و موافقت نامه جنبه‌های تجاری مالکیت فکری برای آن در نظر گرفته شده است، اما از آغاز تاسیس این سازمان تصمیم بر این شد که چون کشورهای در حال توسعه با آن موافق نبودند به آن‌ها این اجازه داده شود که عضو این سازمان شوند اما دوره انتظاری پنج ساله ای برای آنهادر نظر گرفته شود تا بتوانند خود را از سال 2000 تطبیق دهند.

فاخری گفت: این دوره مصادف با اوج گیری بیماری ایدز شد و بعد هم بیماری‌های دیگری مانند سارس، آنفولانزای مرغی و ابولا در پی هم آمدند. این مسئله باعث شد کشورهای در حال توسعه فشار آوردند و این دوره پنج ساله را اول تا سال 2005 و بعد تا سال 2013 تمدید کردند. اکنون هم که پنج شرکت این واکسن را اختراع و تولید کرده‌اند و 15 کشور که این شرکت‌ها در آن‌ها نمایندگی دارند هم به نوعی انحصاری در حال برخورد با این مسئله هستند.

این استاد دانشگاه با اشاره به توان ایران برای تولید واکسن کرونا و پیش‌بینی‌ها مبنی بر تولید انبوه و صنعتی آن طی چند ماه آینده، تصریح کرد: در شرایطی که در کشورهای آمریکای لاتین، آسیایی و آفریقایی کمتر پیشرفته نیاز گسترده ای به این واکسن وجود دارد، شرکت‌های تولید کننده واکسن کرونا مجددا به موافقت نامه جنبه‌های تجاری مالکیت فکری استناد می‌کنند و تاکید دارند تکنولوژی و مالکیت واکسن تولیدی شان، در اختیار خودشان است.

 

تلاش کشورهای در حال توسعه برای معافیت از قانون حق ثبت اختراع

وی با اشاره به فشارهای کشورهای در حال توسعه خصوصا آفریقای جنوبی، هند و برزیل به سازمان تجارت جهانی مبنی بر اینکه بهداشت و سلامت عمومی تامین نشده و در این شرایط نمی‌توان به دنبال آن قانون رفت، گفت: تاکید این کشورها این است که وقتی بیماری واگیردار جهانی پیش آمده و به اندازه یک جنگ جهانی تلفات داشته نمی‌توان از منافع تجاری صحبت کرد و باید معافیتی برای حق اختراع و ثبت آن در نظر گرفت.

فاخری به ابراز امیدواری رئیس سازمان تجارت جهانی نسبت به حل و فصل لغو حق ثبت اختراع واکسن‌های کووید 19 تا دی ماه، توضیح داد: این مسئله در درجه اول میان کشورهای در حال توسعه مطرح شد و تقریبا از میان 164 کشور عضو سازمان تجارت جهانی ، 70 کشور از آن حمایت کردند. اما اروپایی‌ها مخالف آن بودند و آمریکا هم در ابتدای کار با آن مخالفت کرد. با روی کارآمدن جو بایدن آمریکا نیمه اردیبهشت ماه موافقت خود را با تعلیق مالکیت معنوی واکسن کرونا اعلام کرد تا برای کشورها در این رابطه معافیت در نظر گرفته شود تا زمانی که این بیماری برطرف شود، آن‌ها بتوانند واکسن ملی خود را تولید کنند تا با قیمت بسیار ارزان‌تر تولید و توزیع آن انجام شود.

این کارشناس مسایل بین‌الملل تاکید کرد: بُعد انحصار طلبانه موضوع همچنان در بین شرکت‌های تجاری مطرح است و بُعد منفعت طلبی برخی شرکت‌ها و کشورهای غربی خصوصا اروپایی‌ها همچنان وجود دارد و آن‌ها مایل نیستند این مزیت نسبی و قدرت رقابتی را از دست بدهند. اما با فشار کشورهای در حال توسعه که اخیرا مورد حمایت آمریکا هم قرار گرفته است، به نظر می‌رسد که معافیتی که تا سال 2013 تمدید شده بود همچنان تمدید شود تا کشورهای درحال توسعه هم بتوانند در این مسیر حرکت کنند تا انحصاری که برخی کشورها به دنبال آن هستند شکسته شود.

وی در عین حال یادآور شد: این مسئله چند ماهی زمان نیاز دارد اما هزینه‌ها را به شدت کاهش خواهد داد.

این استاد دانشگاه در خصوص نقش سازمان بهداشت جهانی نیز گفت: این سازمان وظایف خود را انجام داده و تا اندازه ای رفتار و عملکرد مقبولی داشته است. در واقع سازمان بهداشت جهانی هشدارها و توصیه‌ها به کشورهای پیشرفته و توجه به سهمیه بندی واکسن را تا جایی که امکانات به آن اجاره می‌داده انجام داده است؛ اما در خصوص واکسن ما با محدودیتهای سازمان تجارت جهانی مواجه هستیم و  شرکت‌های چندملیتی دارویی در این سازمان که خواستار تداوم انحصار هستند. ممکن است اگر فشارها ادامه یابد این شرکت‌ها مجبور به قبول دوره انتقالی موقت شوند تا این مشکل برطرف شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *