جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ظاهر شدن قبرهای مزدوران کشته شده در اوکراین در گورستان های کشورهای بالتیک

در گورستان های کشورهای بالتیک، مانند سایر کشورهای اروپایی، قبرهای مزدوران رژیم کی یف، که توسط سربازان ارتش روسیه در جریان درگیری های مسلحانه کشته شده اند، ظاهر می شود، اما اطلاعاتی در مورد تلفات واقعی در آنجا بیان نمی شود. خبرنگار اسپوتنیک شخصاً در قبرستان نظامی آنتاکلنیو در بخش شرقی ویلنیوس پایتخت لیتوانی در این مورد متقاعد شد.

افغانستان نفت روسیه را به جنوب آسیا منتقل می‌کند

وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان اعلام کرد افغانستان در همکاری با ترکمنستان و قزاقستان، سعی دارد با ایجاد یک مرکز لجستیکی در ولایت هرات، نفت روسیه را از راه افغانستان به جنوب آسیا انتقال دهد.

سفیر چین: از سرمایه‌گذاری‌ها و پروژه‌های اقتصادی پکن در افغانستان حمایت می‌کنیم

‏تهران- ایرنا- سفیر چین در افغانستان روابط دیپلماتیک و همکاری‌ اقتصادی پکن و کابل را مثبت ارزیابی و تاکید کرد که کشور متبوعش از سرمایه‌گذاری‌ها و پروژه‌های اقتصادی پکن در افغانستان حمایت می‌کند.

تاکید رهبر ترکیه بر لزوم اتحاد جهان اسلام برای جلوگیری از ادامه حملات اسرائیل به غزه

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه در گفت‌وگوی تلفنی با آداما بارو رئیس گامبیا، گفت که جهان اسلام باید در راستای توقف حملات اسرائیل به غزه و رعایت قطعنامه‌های سازمان ملل، به صورت متحد و یکصدا عمل کند.

Loading

چشم‌انداز تحولات عربستان در دوره ولیعهد جدید

۱۳۹۶/۰۴/۳۱ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: روی کار آمدن محمد بن سلمان، ولیعهد جدید در عربستان سعودی، این کشور را در حوزه داخلی و خارجی با تحولاتی مواجه خواهد کرد که به نظر می‌رسد این تغییر در سیاست خارجی بازتاب بیشتری خواهد داشت.

رحمان قهرمانپور*

تغییر و تحولات در حوزه داخلی شاید به این دلیل کمتر خواهد بود که جامعه عربستان فاقد یک جامعه مدنی قوی است، گروه‌های اپوزیسیون قانونی اساسا جایگاهی در این کشور ندارند و گردش نخبگان به شیوه دموکراتیک وجود ندارد.

بنابراین حداقل در چشم انداز کوتاه مدت عربستان در بحث داخلی مشکل خاصی نخواهد داشت و همچنان مانند گذشته شاهزادگان سعودی بر اساس شیوه ریش سفیدی و اجماع درونی کشور را اداره خواهند کرد. همچنین تا زمانی که پول نفت بین شاهزادگان سعودی و مردم کشور عربستان توزیع می‌شود بعید به نظر می‌رسد که ولیعهد جدید چالش جدی در سطح داخلی داشته باشند.

البته اعتراضاتی وجود خواهد داشت کما اینکه لیبرال‌ها در این کشور از دو دهه پیش نسبت به وضعیت موجود اعتراض دارند، مسئله زنان و شیعیان نیز در عربستان به صورت جدی مطرح است، اما این اعتراض‌ها در حدی نیست که تبدیل به یک چالش مستمر و بحران امنیتی جدی برای دولت عربستان شود. با این تفاسیر همانطور که اشاره شد تغییرات در سیاست خارجی بیش از سیاست داخلی خواهد بود.

آنچه که در دوران ولیعهد جدید نمود بیشتری خواهد داشت تلاش ریاض برای تبدیل شدن به هژمون خاورمیانه است؛ البته این تلاش از قبل نیز وجود داشته، اما تفاوت دوره جدید در این است که عربستان ماجراجویی‌های منطقه‌ای خود را در یمن و بحث قطر بیش از گذشته افزایش داده و تصور حاکمان جدید عربستان از جمله محمد بن سلمان این است که عربستان از این طریق می‌تواند به جایگزینی برای مصر در جهان عرب تبدیل شود.

ریاض در این راستا برنامه‌هایی نیز دارد که مقابله با ایران یکی از ستون‌های این سیاست است. در کنار آن، عربستان امیدوار است بتواند با بستن قراردادهای تجاری و تسلیحاتی با آمریکا حمایت این کشور به خصوص دولت دونالد ترامپ را جلب کند. برای قضاوت در خصوص اینکه آیا این سیاست موفق خواهد شد یا خیر هنوز زود است، اما شکست عربستان و به مفهوم دقیق تر، بن سلمان در بحث قطر و پیش از آن در بحث یمن نشان می‌دهد محاسباتی که اطرافیان ولیعهد جدید با آن وارد سیاست خارجی شدند حداقل تا امروز با واقعیات منطقه‌ای همخوانی نداشته است. عربستان و سه کشور دیگر اعلام کرده‌اند که از ۱۳ شرط خود برای قطر به ۶ شرط اکتفا می‌کنند که این یک شکست آشکار برای سیاست خارجی عربستان در موضوع دوحه بود. این نشان می‌دهد که سعودی‌ها محاسبه صحیحی از واکنش بین‌المللی و منطقه‌ای نسبت به این موضوع نداشتند.

لذا اگر همین تیم با همین تفکرات بخواهد سیاست خارجی عربستان را پیش ببرد به نظر می‌رسد که به خواسته اصلی خود که تثبیت موقعیت این کشور در سطح منطقه و تبدیل شدن آن به یک هژمون منطقه‌ای یا حداقل قدرت منطقه‌ای است، نخواهد رسید.
در عین حال یکی از موضوعات مهم در برهه جدید، جایگاه ایران در سیاست جدید عربستان است. یکی از ستون‌های اصلی تلاش حاکمان جدید عربستان برای تبدیل شدن به قدرت منطقه‌ای، مقابله، مهار و حتی در صورت امکان ورود به یک درگیری نظامی با ایران است.

این گروه شاهزادگان جدیدی که با بن سلمان قدرت گرفته‌اند، تصورشان این است که اغراق علیه ایران و شیعیان می‌تواند منجر به آن شود که آمریکا و برخی کشورهای عرب منطقه نظیر بحرین، اردن و مصر با عربستان همراه شوند و یک ائتلاف منطقه‌ای و بین‌المللی علیه ایران شکل دهند.

این سیاست برای ایران یک تهدید است، اما آنچه که بیشتر باعث نگرانی می‌شود این است که این نخبگان و شاهزادگان جدید، ارزیابی واقعی از شرایط منطقه و نظام بین الملل ندارند و اگر از بحران قطر متوجه ضعف خود نشده باشند ممکن است در منطقه به یک ماجراجویی دیگر دست بزنند. قاعدتا ایران نیز نسبت به این نگرانی آگاه است و تمهیدات و اقدامات لازم را انجام خواهد داد.

در این میان به نظر من الگویی که ایران در موضوع قطر در پیش گرفت، الگوی مناسبی بود؛ اولا اینکه واکنش سریع و احساسی نشان نداد، دوم آنکه از چارچوب‌های حقوق بین الملل خارج نشد و درخواست کرد که بحران بوجود آمده در قطر در چارچوب‌های بین المللی بر اساس گفتگو حل شود. سوم اینکه با کشورهای منطقه‌ای نظیر ترکیه وارد رایزنی، همفکری و همراهی شد و توانست نقش مثبتی در این بحران ایفا کند. لذا این رویکرد می‌تواند الگوی خوبی برای ایران در منطقه باشد.

پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *