جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

گزارشی که پنج‌شنبه سیزدهم اردیبهشت، از سوی سازمان ملل منتشر شد، بیان کرد که اگر روند بازسازی نوار غزه مطابق با روند بازسازی‌ها در درگیری‌های قبلی انجام شود، بازسازی منازل در نوار غزه ممکن است تا قرن آینده طول بکشد.

ترکیه تجارت با تل آویو را به حال تعلیق درآورد / وزیر خارجه اسرائیل: اردوغان توافقات تجاری را زیر پا می‌گذارد؛ مذاکره فوری برای یافتن جایگزین انجام دادیم

بلومبرگ گزارش داد: ترکیه تجارت با اسرائیل را به حال تعلیق درآورده است.در همین راستا، «یسرائیل کاتس» وزیر خارجه اسرائیل گفت: اردوغان با بستن بنادر به روی واردات و صادرات اسرائیل، توافقات را زیر پا می‌گذارد.

شهادت ۱۴۱ خبرنگار از ابتدای تجاوز اسرائیل به غزه

تهران – ایرنا – مرکز اطلاع رسانی دولتی در غزه در آستانه سوم ماه می (روز جهانی آزادی مطبوعات) اعلام کرد که رژیم اشغالگر از ابتدای تجاوز به نوار غزه در هفتم اکتبر تاکنون، ۱۴۱ خبرنگار را به شهادت رسانده است.

سازمان ملل: ۷۵۰۰ تُن مهمات منفجر نشده در سراسر نوار غزه باقی مانده است

تهران – ایرنا – سازمان ملل متحد اعلام کرد، همزمان با ادامه تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه حدود ۷۵۰۰ تُن مُهمات منفجر نشده در سراسر این باریکه از خاک فلسطین وجود دارد و پاکسازی آن، به حدود ۱۴ سال زمان نیاز دارد.

Loading
سیاست همسایگی: مورد عراق

اولویت‌های راهبردی روابط ایران و عراق

۱۳۹۶/۰۷/۱۷ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: امروز، روابط میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق به سطح همکاری‌های راهبردی کشیده شده است.

حسن کاظمی قمی*

همکاری‌های راهبردی جمهوری اسلامی ایران و عراق در همه بخش‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و حتی دفاعی و امنیتی رو به توسعه و افزایش است. این افزایش همکاری‌ها به چند دلیل بوده است:1- ظرفیت‌های خوبی که میان دو کشور وجود دارد 2- اراده رهبران دو کشور برای بهبود همکاری ها 3- اهداف و منافع مشترک میان ایران و عراق 4- شرایط خاص و ویژه‌ در منطقه از جمله موضوع مبارزه با تروریسم و اشغالگری.

این مسائل، زمینه‌هایی است که سطح همکاری‌ها را بین تهران و بغداد گسترش می‌دهد و آن را به سمت همکاری‌های راهبردی سوق می‌دهد که طبیعتا این سطح همکاری‌‌های راهبردی می تواند دو کشور را به سوی یک ارتباط راهبردی سوق دهد. از سوی دیگر، ظرفیت‌های همکاری‌ میان دو کشور ممتاز است که این مسئله نیز چند دلیل دارد:

1- وجود مرزهای مشترک و گذرگاه‌های مرزی

2- وجود اماکن مقدسه میان دو کشور. در این خصوص باید توجه داشت که ایران بهترین، کوتاه‌ترین، امن‌ترین و اقتصادی ترین مسیر ترانزیت برای عراق به شمار می‌آید.

3- انتقال تجربه سازندگی بعد از جنگ به عراق.

این مسائل، زمینه‌ها و ظرفیت‌هایی است که می‌تواند همکاری‌های اقتصادی را توسعه دهد. از دیگر سو امروز پدیده تروریسم و اشغال‌گری در منطقه وجود دارد و عراق یکی از کشورهایی است که با این پدیده مواجه است. از آنجایی که ایران همیشه سیاست کمک به ثبات و امنیت منطقه را دنبال می‌کند بر اساس یک همکاری و تعامل همه جانبه در عرصه دفاعی و امنیتی با عراق وارد عمل شده است.

اگر ما بخواهیم امروز اولویت همکاری‌ها را در کوتاه مدت نگاه کنیم شامل موارد زیر می‌شود:

1- گسترش همکاری‌های اقتصادی در همه حوزه ها: باید توجه داشت که امروز عراق نیاز به واردات دارد و ایران بهترین مسیر ترانزیت برای این کشور است. عراق همچنین نیازمند به واردات برق و سوخت است که تهران در این زمینه نیز می‌تواند کمک کند. مسئله کالاهای غیرنفتی یکی از اولویت‌های اصلی عراق است و ایران به دلیل داشتن مرز مشترک با عراق در این خصوص می‌تواند کمک کند. علاوه‌بر این‌ها، در مسئله صدور خدمات فنی و مهندسی نیز ایران می‌تواند پیش‌قدم باشد. درمجموع، یکی از  اصلی ترین اولویت‌ها، اولویت اقتصادی است که نیاز دو کشور است و هر دو طرف می توانند از این همکاری سود ‌برند. درهمین راستا، توجه به زیرساخت‌های عراق باید در دستور کار ایران قرار گیرد.

2- بحث‌های دفاعی و امنیتی درمقابله با تهدیداتی که امروز متوجه عراق است به ویژه جریانات تکفیری-تروریستی چون داعش از دیگر اولویت های کوتاه مدت ایران در عراق است. همچنانکه نتیجه‌ همکاری‌هایی که میان ایران با دولت و ملت عراق وجود داشته است، منجر به شکست نیروهای تروریستی در اغلب نقاط این کشور شده و امید می‌رود که دولت عراق در آینده نزدیک موفق شود باقی‌مانده مناطق تحت تصرف نیروهای تروریستی را نیز آزاد کند. در دوران پس از شکست داعش نیز ایران باید در ازبین بردن بی ثباتی و ناامنی در عراق کمک کند. لذا ادامه همکاری‌های ایران و عراق در بعد دفاعی و امنیتی ازجمله اولویت‌هاست. البته این دفاع و امنیت فقط بخش مستشاری را شامل نمی‌شود بلکه از بحث تامین تجهیزات تا کمک به بازسازی در بخش صنایع دفاعی این کشور را در بر می گیرد.

البته موضوع همکاری‌های دفاعی، نظامی و اقتصادی از جمله موضوعاتی است که در کوتاه مدت، میان مدت و حتی بلند مدت باید پیگیری شود.

  1. اما موضوع دیگری که در قالب همکاری‌های کوتاه مدت دو کشور قرار می‌گیرد و همواره نیز باید ادامه داشته باشد، مربوط به موضوع توریسم مذهبی و گردشگری است. چرا که با وجود عتبات مقدسه‌ در دو کشور این همکاری‌ها باید بیش از پیش گسترش یابد. بر اساس آمارهای ارائه شده نزدیک به 10 میلیون از اتباع دو کشور هر ساله برای زیارت و سیاحت به خاک ایران و عراق سفر می‌کنند.

در بعد میان مدت نیز می‌توان به گسترش همکاری‌های فرهنگی و علمی دو کشور اشاره کرد. با توجه به اینکه دو کشور ایران و عراق مسلمان هستند طبیعتا زمینه همکاری‌های فرهنگی و علمی می‌تواند فعال تر از گذشته شود.

اما در دوره بلندمدت آنچه در روابط دو کشور حائز اهمیت است به مشترکات، منافع و تهدیدات دو کشور در مسائل منطقه‌ای و جهانی مربوط می‌شود. امروز در بسیاری از موضوعات، نزدیکی و هم فکری قابل توجهی در مواضع سیاسی طرفین مشاهده می‌شود. همچنانکه موضوعاتی مانند سوریه، مسئله فلسطین، حمایت از محور مقاومت از جمله مسائل مشترک میان دو طرف است. لذا تهران و بغداد می‌توانند با توجه به این گرایش‌ها پایه‌گذار همکاری‌های منطقه‌ای، اقتصادی و محیط زیستی شوند. مساله محیط زیست نیز از جمله موضوعاتی است که از کوتاه مدت تا بلند مدت در پرونده همکاری‌های دو کشور مطرح خواهد بود. در همین حال، ارتقای همکاری‌های سیاسی میان دو کشور در موضوعات منطقه‌ای، جهان اسلام و در عرصه بین‌المللی نیز بسیار حائز اهمیت است. زیرا هر دو کشور ایران و عراق به دنبال کمک و ایجاد صلح و امنیت منطقه‌ای هستند.

درنهایت آنچه بیش از همه دارای اهمیت است روابط دو کشور است که می‌تواند به مدلی برای همکاری‌های عراق با دیگر کشورها تبدیل شود.

سفیر پیشین ایران در عراق*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *