جدیدترین مطالب

روسیه، محور تنش

روسیه، محور تنش

وزیر خارجه ایالات متحده پس از دیدار از شانگهای، روز گذشته در پکن با همتای چینی خود دیدار و درباره روابط نظامی، اقتصادی و تنش‌های میان دو کشور گفت‌وگو کرد. آنتونی بلینکن در این دیدار درباره عوامل منفی در روابط واشنگتن و پکن از‌جمله کمک پکن به مسکو در جنگ اوکراین هشدار داد.

قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

صادق قنادزاده معاون ارتقاء کسب و کار‌های بین المللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در روابط با آفریقا صادرات در حوزه‌های مختلف بالادستی و پایین دستی مانند پتروشیمی، فنی مهندسی و صنایع فلزی را دنبال می‌کنیم افزود: واردات در حوزه‌های کالاهای اساسی مانند محصولات کشاورزی و معدنی راپیگیری می کنیم.

حمایت سیاه پوستان آمریکا از اعتراضات ضد صهیونیستی

اعتراضات ضدصهیونیستی سراسری در دانشگاه‌های آمریکا، محدود به ملیت، نژاد یا دین خاصی نیست. تصاویر و گزارش‌های رسانه، از مشارکت و حضور فعال دانشجویان مسلمان، یهودی، مسیحی و سیاهپوست در این اعتراضات حکایت دارد.

Loading

أحدث المقالات

بررسی سفر بلینکن به چین پس از تصویب قانون جنجالی/ مشکلاتی که در روابط واشنگتن ـ پکن ریشه دوانده است

چین سالهاست که تلاش دارد هژمونی آمریکا را به چالش بکشد و خود به ابرقدرت شماره یک دنیا بدل شود و همین آمریکا را بسیار هراسان کرده است. در طی این سالها آمریکا پیوسته سعی کرده است در قبال چین دست به عصا حرکت کند و از تقابل جدی با این کشور پرهیز کند اما پس از حدود سه دهه، استراتژی تعامل با چین را کنار گذاشت و استراتژی تقابل را در برابر این کشور انتخاب کرد. 

شهادت دو جوان فلسطینی در کرانه باختری

تهران-ایرنا-منابع خبری بامداد شنبه از ادامه جنایت رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی خبر داده و اعلام کردند که دو جوان دیگر فلسطینی در کرانه باختری رود اردن به شهادت رسیدند.

روز 204 طوفان‌الاقصی| حمله پهپادی به حیفا

حمله تلافی‌جویانه مقاومت عراق به بندر حیفای اشغالی، عملیات ضد آمریکایی و ضد انگلیسی ارتش یمن در دریای سرخ و تأیید این عملیات از سوی «سنتکام» آمریکا و بمباران مناطق مختلف غزه با بیش از 10 شهید از مهمترین تحولات بامداد روز 204 طوفان الاقصی است.

هلند ازسرگیری کمک به آنروا را مشروط کرد

تهران- ایرنا- دولت هلند جمعه اعلام کرد، در صورتی که آژانس امداد و کاریابی سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی موسوم به آنروا پیشنهادها برای تقویت بی‌طرفی خود را اجرا کند، ازسرگیری کمک‌ها به این نهاد را بررسی می‌کند.

Loading

ابعاد پنهان حمله آمریکا به سوریه

۱۳۹۷/۰۱/۲۸ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حمله موشکی اخیر آمریکا به سوریه از ابعاد مختلفی قابل بررسی است؛ یکی از این ابعاد، مقایسه این حمله با دیگر حملات آمریکا طی یکی دو دهه اخیر به کشورهای منطقه خاورمیانه و یا شمال آفریقا مانند افغانستان، عراق و لیبی است.

عبدالرضا فرجی‌راد/ استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ژئوپلیتیک

برای مقایسه این حملات در ابتدا باید توجه داشت که حمله نظامی آمریکا به سوریه نخستین حمله این کشور نیست و یک بار دیگر نیز در دوره دونالد ترامپ یک حمله محدود علیه سوریه انجام گرفت. البته باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز عزم جدی داشت که به این کشور حمله کند و دنیا نیز منتظر این حمله بود اما بعدا به این توافق رسیدند که روسیه متعهد شود تا سوریه سلاح‌های شیمیایی‌اش را کاملا جمع کند و از همین رو حمله‌ای انجام نشد.

همچنین باید تاکید کرد که سوریه با عراق و لیبی متفاوت است؛ لیبی و عراق دو کشور ثروتمند و نفت‌خیز و از نظر غرب دو کشور استراتژیک در زمان حمله بودند و هنوز هم هستند. طبیعتا نفت لیبی به خصوص نفت سبک این کشور برای اروپا خیلی اهمیت داشت. از دیگر سو یک دیکتاتوری 40 ساله نیز در این کشور مستقر بود که می‌خواستند آن را از قدرت برکنار کنند.

عراق نیز یک کشور نفت‌خیز مهم به شمار می‌رود و اهمیت بسیار زیادی برای غرب و آمریکا داشته و دارد. البته حمله سال 2003 به عراق دومین تهاجم آمریکا بود؛ پیش تر یک بار  آمریکا به کویت تحت تصرف عراق حمله کرد با هدف اینکه حوزه نفوذ برای ایران در عراق ایجاد نشود. لذا سربازان آمریکایی تا نزدیکی‌های مرز بغداد نیز رفتند اما به دستور بوش پدر حمله متوقف شد.

البته این توقف به این معنا نبود که نمی‌خواهند حکومت را سرنگون کنند بلکه یک تحریم گسترده بر عراق تحمیل کردند و همین موضوع باعث بی‌ثباتی حکومت و در نهایت سقوط آن شد.

این در حالی است که سوریه از نظر استراتژیک خیلی برای غرب مهم نیست به همین خاطر نیز آنها تا به امروز به صورت جدی وارد جزئیات بحران آن نشد‌ه‌اند. حتی پیش از آنکه روسیه وارد این عرصه شود غربی‌ها وارد جنگ مستقیم در سوریه نشده بودند بلکه بیشتر تماشاگر بودند و به گروه‌های مختلف شکل گرفته در این کشور کمک می‌کردند. همچنین آنها قدرت‌های منطقه‌ای مانند ترکیه و عربستان که در این جنگ دخیل بودند را حمایت می‌کردند. اما آمدن روسیه برای غرب یک غافلگیری بود و منجر به آن شد که روسیه جای پایی در خاورمیانه پیدا کند. درواقع نه تنها روسیه مجددا با مسئله سوریه جای پایی در این منطقه پیدا کرد بلکه توانست در حوزه‌های پیرامونی نیز تاثیر بگذارد. یعنی برخی کشورهای عربی متوجه شدند که با حضور روسیه و نفوذ این کشور و قدرت‌نمایی‌‌اش می‌توانند با غرب بازی کنند.

با نگاهی به حوادث 2 تا 3 سال اخیر متوجه می‌شویم مصر با وجودیکه در حوزه ائتلافی غرب قرار دارد اما تاحدودی با غرب بازی کرد و به روس‌ها نزدیک شد؛ یا عراقی‌ها، کردها و اردنی‌ها که متحد اصلی غرب هستند به روسیه نزدیک شدند و مبادله افکار باهم داشتند. سعودی‌‌ها یا اماراتی‌ها نیز که تا به امروز مراودات خیلی اندکی با روسیه داشتند این تبادلات را افزایش دادند تا از معرکه جا نمانند. لذا روسیه نه تنها در سوریه یک جای پای محکم بدست آورد بلکه توانست روابط خوبی با دیگر کشورها به خصوص با ترکیه برقرار کند. ترکیه عضو ناتو بوده و هست و متحد اصلی غرب به شمار می‌رود. ولی وقتی روسیه در سوریه دخالت کرد ترکیه عقب نشینی کرد. بنابراین آنها این عقب نشینی میدانی را با گفتگوهای سیاسی با روسیه و ایران تاحدودی جبران کردند. چنانکه از بستر همفکری و همکاری در سوریه، مبادلات اقتصادی و رفت‌وآمدهای سیاسی میان طرفین افزایش یافت. ضمن آنکه ترکیه نیز از غرب دور شد. اینها امتیازاتی است که مسئله سوریه بوجود آورد و غرب را نسبت به آن حساس کرد.

غربی‌ها امروز در تلاش هستند تا در سوریه اقدامی انجام دهند که نظام بشار اسد برنده اصلی و نهایی نباشد. آنها می‌خواهند به گونه‌ای پیش بروند که با توجه به اینکه روس‌ها در این کشور پیشرفت‌هایی داشته‌اند، قدرت حداقل در دمشق تقسیم شود. به همین دلیل هم بر کنفرانس ژنو که بر قدرت مخالفان و تغییر کلی قانون اساسی سوریه استوار است تاکید دارند. از همین رو نیز آنها به نشست‌های آستانه که ترکیبی از ایران، سوریه و ترکیه است بی‌توجه هستند.

در نتیجه تفاوت مسئله سوریه امروز با لیبی و عراق این است که سوریه در حال حاضر به دو دلیل برای غرب مهم و حساس شده است؛ نخست اینکه روسیه جای پای محکمی در این کشور بدست آورده و از این جای پای محکم توانسته‌اند ارتباطات بهتری با کشورهای متحد غرب برقرار کنند؛ دیگر اینکه آمدن روس‌ها باعث شده که نفوذ و نقش‌آفرینی ایران در سوریه تثبیت شود. مسئله‌ای که اصلا خوشایند غرب نیست و آنها خواستار انقطاع جغرافیایی میان ایران و شام هستند. عراق در حال حاضر ایران را به سوریه و نهایتا لبنان اتصال می‌دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *