جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

اختصاص کمک یک میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به لبنان برای مهار موج مهاجران

تهران- ایرنا- اتحادیه اروپا اعلام کرد، یک بسته کمکی یک میلیارد یورویی در اختیار لبنان قرار خواهد داد که بخش زیادی از آن برای کنترل مرزها و متوقف کردن موج مهاجران و پناهجویان به اروپا اختصاص خواهد یافت.

Loading

سمت و سوی مالزی پس از سونامی سیاسی

۱۳۹۷/۰۲/۲۳ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: پیروزی ماهاتیر محمد 92 ساله، نخست وزیر سابق مالزی در انتخابات عمومی این کشور، نگاه‌ها را به این کشور آسیایی معطوف کرده است.

پیرمحمد ملازهی- کارشناس مسائل آسیا

مالزی به لحاظ سیاسی تحت تاثیر منافع سه جریان قومی مهم این این کشور قرار دارد؛ یکی جریان قومی مالایی است که ماهاتیر محمد نیز وابسته به آن جریان است. دوم جریان مسیحی‌مذهبان چینی‌تبار است که احزاب و تشکیلات خاص خود را دارند؛ و دیگری جریانات قومی و مذهبی هندی هستند که در میان  آنها مسلمان، هندی و بودایی هم هستند.

آنچه اکنون در سیاست مالزی تعیین کننده است، به قومیت مالایی مربوط است که خود را صاحب اصلی کشور می‌داند، اما دچار تفرقه سیاسی شده است. این در حالی است که جناح‌های قومی چینی و هندی‌تبار به دلایل مختلف توانسته‌اند انسجام درونی خود را حفظ کنند، چرا که آنها تاجرمسلک و فعال در امور اقتصادی هستند و خیلی با سیاست کاری ندارند.

بنابراین چالشی که ماهاتیر محمد با آن روبرو خواهد بود با همین مالایی‌ها خواهد بود که اختلاف نظر سیاسی میان آنها زیاد است، اما بحثی که وجود دارد اینکه ماهاتیر محمد قبلا نیز نخست وزیر بود و سابقه خوبی به عنوان یک اقتصاددان مسلمان از خود برجای گذاشت. چنانکه نه تنها در داخل کشور اعتبار خود را بالا برده، بلکه در سطح دنیای اسلام نیز این مسئله مطرح است که اگر کشورهای اسلامی می‌خواهند پیشرفت کنند، باید به لحاظ اقتصادی و صنعتی الگویی را انتخاب کنند که ماهاتیر محمد در مالزی به تجربه گذاشت و موفق شد.

او توانست مالزی را از یک کشور فقیر و کم‌توان اقتصادی به کشور پیشرفته‌ای تبدیل کند که هم از لحاظ صنعتی، هم جذب سرمایه‌ خارجی و هم رساندن جامعه به یک انسجام و وحدت درونی موفق بوده است.

در کنار این‌ها، ماهاتیر محمد از نظر مالی نیز شخص سالمی بود. در همین راستا، بحث‌هایی که در حال حاضر درباره نجیب رزاق، نخست‌وزیر پیشین مطرح است، در مورد وی مطرح نبود، لذا ماهاتیر محمد اعتبار ملی قابل‌قبولی هم در مالزی و هم در سطح دنیای اسلام دارد. البته رزاق شاگرد ماهاتیر محمد بوده، اما به دلیل اینکه وی به فساد متهم شد، ماهاتیر محمد از او جدا شد و تشکیلات خاص خود را به عنوان یک نیروی مستقل ایجاد کرد، به گونه‌ای که هم بتواند حمایت قومی مالاها و هم حمایت هندوها و مسیحیان چینی‌تبار را را داشته باشد.

به نظر می‌رسد امروز که این اتفاق افتاده و نگاه ماهاتیر محمد مبنی بر اینکه با همه قومیت‌ها و مذاهب یکسان برخورد شود، منجر به آن شده که اغلب مذاهب و قومیت‌ها به سمت وی گرایش پیدا کنند و پیروزی قاطعی را برای نخست‌وزیر پیشین مالزی رقم بزنند.

اما اکنون پرسش این است که آیا وی موفق می‌شود در شرایط فعلی، یک بار دیگر مشکلات مالزی را حل و فصل کند؟ در این رابطه باید توجه داشت که ماهاتیر محمد نوعی هوشیاری از خود نشان داده و بعد از پیروزی در انتخابات صحبت از این کرده که از پادشاه مالزی برای انور ابراهیم، معاون سابق خود عفو بگیرد و پس از دو سال او را در سمت نخست‌وزیری منصوب کند. این یک حرکت هوشیارانه است، زیرا حزب انور ابراهیم در میان قومیت مالایی یک حزب بسیار قدرتمند است و اعتبار و پایگاه اجتماعی بالایی دارد.

از دیگر سو ماهاتیر محمد در کارش یک فرد بسیار جدی است، اما چون سن بالایی دارد پیش‌بینی کرده که احتمالا نتواند همچنان به حکومت‌داری ادامه دهد و به همین دلیل نیز پیشنهاد کرده تا انور ابراهیم از پادشاه عفو بگیرد و نخست‌وزیر شود. در این صورت تشکیلات حزبی انور ابراهیم و تشکیلات مستقل ماهاتیر محمد ادغام شده و می‌توانند طرح‌های خود را در کشور به پیش ببرند.

درباره سیاست خارجی مالزی نیز باید توجه داشت که دیپلماسی این کشور عمدتا در چارچوب مناسباتش با کشورهای جنوب شرق آسیا و سیاست کلی اتحادیه آ.‌سه‌.‌آن است. به این ترتیب، مالزی بیشتر با کشورهای جنوب شرق آسیا و به ویژه اندونزی به عنوان بزرگ‌ترین کشور اسلامی هماهنگ است. در سطح بین‌الملل نیز ماهاتیر محمد نشان داده است که همزمان با حفظ نگاه مثبت به دنیای غرب، به قدرت‌هایی مانند چین، ژاپن و روسیه نیز نگاه منفی ندارد. یعنی کم و بیش نوعی استقلال ملی، مدنظر ماهاتیر محمد است و بر اساس همین نگاه بود که توانست مسیر توسعه را باز و در یک جامعه چند قومی هماهنگی ایجاد کند.

لذا به نظر نمی‌رسد که در برهه فعلی، تحول جدی در دیدگاه‌های خارجی دولت جدید ماهاتیر محمد نسبت به مناسباتش در سطح منطقه‌ای و جهانی رخ دهد، از همین رو پیش‌بینی می‌شود که او بتواند موفقیت‌های گذشته خود را در سطح سیاست خارجی همچنان تکرار نماید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *