جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

هزینه‌های همکاری اروپا با ایران

۱۳۹۷/۰۳/۰۴ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها: سفرهای اخیر که چه به تهران و چه به اروپا انجام می‌شود در راستای بررسی امکانات و احتمالات استمرار روابط تجاری و بازرگانی ایران و اروپا پس از خروج امریکا از برجام و از سرگیری تحریم‌های ثانویه امریکا علیه ایران است.
عبدالرضا فرجی‌راد*

سفر میگل آریاس کانیته، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا و دیدارهایی که با وزیر نفت، وزیر امورخارجه و رییس سازمان انرژی اتمی اتحادیه اروپا داشت نیز در همین راستا بود. در واقع ایران و اروپا سرگرم بررسی راهکارهایی هستند که بتوانند تحریم‌های امریکا را برای استمرار فروش نفت ایران به کشورهای اروپایی و واریز درآمدهای حاصل از آن به حساب‌های ایرانی بی‌اثر کنند. می‌توان گفت که این ساده‌ترین بخش مذاکرات اقتصادی ایران و اروپا پس از خروج امریکا از برجام است، چرا که بخش دیگر مذاکرات که مربوط به ترغیب کردن شرکت‌ها و کمپانی‌های اروپایی برای استمرار همکاری با شرکت‌های ایرانی، سرمایه‌گذاری در صنایع ایران و صادرات و واردات از ایران است، نسبت موضوع انرژی بسیار سخت‌تر خواهد بود. نفت خام و انرژی به این دلیل که بیشتر یک موضوع حاکمیتی است و دولت‌های اروپایی در حوزه انرژی اختیارات بیشتری نسبت به حوزه‌های دیگر اقتصادی دارند. در حوزه انرژی دست اتحادیه اروپا و دولت‌های اروپایی برای مذاکره بازتر است و دولت‌ها راحت‌تر می‌توانند در مورد آن مذاکره کنند و به نتیجه برسند. اما بخش‌های دیگر به دلیل خصوصی بودن اغلب شرکت‌های اروپایی و نگرانی آنها از جریمه‌های احتمالی دولت امریکا و شیوه‌های جبران چنین آسیب‌هایی، قطعا در ادامه مذاکرات میان ایران و اتحادیه اروپا مورد توجه قرار خواهد گرفت و مسیر طولانی و پیچیده‌‌تری برای راضی کردن و ترغیب شرکت‌ها و بانک‌های خصوصی اروپا برای همکاری با ایران وجود دارد. بحثی که در سفر کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا با مقام‌های ایرانی انجام شد، در مورد استمرار خرید نفت اروپا از ایران و نحوه پرداخت پول آن به تهران است و فعلا راهکاری که مطرح شده واریز درآمدهای ایران از فروش نفت و میعانات گازی به حساب بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است. آنچه از روند تحولات برداشت می‌شود این است که دو طرف نشان داده‌اند اراده جدی برای به سرانجام رساندن این مذاکرات دارند.

اروپایی‌ها علاقه‌مندند که ایران در برجام باقی بماند، آنها معتقدند که حفظ برجام منافعی برای اروپا دارد و نگه داشتن ایران در این توافق هسته‌ای می‌تواند امنیت و منافع اروپا را تقویت کند. به همین دلیل هم هست که اروپایی‌ها تمام تلاش خودشان را به کار می‌گیرند که پیش از آنکه امریکایی‌ها حلقه محاصره علیه ایران را تنگ‌تر کنند و وعده‌های‌شان برای اعمال تحریم‌های سخت‌تر علیه ایران را عملی کنند، بتوانند به راهکارهایی برای بی‌اثر کردن چنین اقداماتی دست پیدا کنند. همین امروز قرار است که مایک پومپئو، طرح امریکا برای تشکیل ائتلاف علیه ایران را رونمایی کند، طرحی که اروپایی‌ها با نگرانی منتظر آن هستند که ببینند تا چه اندازه ممکن است روابط تهران و بروکسل را تحت تاثیر قرار دهد. اروپا امیدوار است ظرف دو ماه آینده بتواند به توافق‌های اقتصادی با تهران برسد و حتی آن گونه که فدریکا موگیرینی، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا وعده داده است، مبادلات تجاری خود را با ایران نسبت به وضعیت کنونی افزایش دهند. نباید فراموش کرد که اروپا در عین حال که علاقه‌مند است برای نگه داشتن ایران در برجام، امتیازاتی به ایران بدهد و با ایران همکاری کند، اگر بتواند موفقیتی در همکاری اقتصادی و تجاری با ایران کسب کند، حتما در قبال آن خواسته‌هایی را از ایران در مذاکرات مطرح خواهد کرد. در واقع اروپایی‌ها می‌خواهند با دادن امتیازهایی به ایران، مطالباتی را از ایران مطرح کنند که در برابر بتوانند آن را به عنوان دست بالا در مذاکرات با امریکا به کار ببرند. به گمان من، بسیاری از تحولاتی که طی روزهای اخیر در منطقه مشاهده می‌کنیم، بی‌ارتباط با این پروژه اروپا نیست. دیدارهای متوالی ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه با آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و بعد از آن بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه و این اظهارنظر که «همه نیروهای خارجی باید سوریه را ترک کنند» بی‌ارتباط با تلاش‌های اروپا نیست. همه این تحولات به نحوی پیش می‌رود که اروپایی‌ها مقدماتی را فراهم کنند که وقتی می‌خواهند امتیازاتی را به ایران بدهند، بتوانند در مقابل امتیازاتی را بگیرند. تمام فعالیت‌های اروپا در این راستا است که بتواند به شکلی زمینه‌چینی و برنامه‌ریزی کند که با امتیازها و احتمالا تضمین‌هایی که در اختیار ایران قرار می‌دهد، در نهایت تهران در موقعیتی قرار بگیرد که مطالبات آنها را نیز در نظر بگیرد و حاضر به دادن امتیازهایی در زمینه‌های مورد نظر اروپا شود. به نظر من امکان دارد مذاکرات کنونی با اروپایی‌ها به جاهایی برسد و آنها تعهداتی را برای استمرار روابط تجاری و اقتصادی با ایران در نظر بگیرند که بتواند تحریم‌های امریکا را بی‌اثر کند، اما باید دانست که رسیدن به این نقطه هزینه‌هایی دارد و بعید می‌دانم که اروپایی‌ها بدون چشمداشت به مذاکرات سیاسی و گفت‌وگو در مورد دغدغه‌های دیگرشان، بسترهای اقتصادی دایمی برای ایران فراهم کنند و با ایالات متحده امریکا سرشاخ شوند. به قول معروف «هیچ گربه‌ای محض رضای خدا موش نمی‌گیرد.»

استاد ژئوپلیتیک دانشگاه *

منبع : روزنامه اعتماد

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *