جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

Loading

ابهامات و چشم‌انداز طرح جدید آمریکا برای پایان جنگ غزه

۱۴۰۳/۰۳/۲۰ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، طرح چهار و نیم صفحه‌ای را برای برقراری آتش‌بس و پایان جنگ غزه ارائه کرده است. رئیس جمهور آمریکا پس از سخنرانی در کاخ سفید اعلام کرد که این طرح پیشنهادی از طرف رژیم صهیونیستی پیشنهاد شده است.

حمید خوش آیند –  کارشناس مسائل منطقه

طرح مذکور که بایدن جزئیات آن را در صفحه اجتماعی خود منتشر کرده است و از نظر شکلی شبیه طرح قبلی مصری – قطری – آمریکایی است، دارای سه مرحله است:

مرحله اول، دربرگیرنده آتش‌بس کامل برای مدت شش هفته، خروج نیروهای رژیم‌صهیونیستی از نواحی پرجمعیت در غزه، آزادی زنان و کودکان و تحویل اجساد برخی اسرا، بازگشت غیرنظامیان فلسطینی به منازل‌شان در غزه و افزایش کمک‌های انسانی تا 600 کامیون در روز است.

مرحله دوم،  شامل پایان دائمی خصومت‌ها، تعامل برای آزادی اسرای باقی‌مانده رژیم صهیونیستی در قبال آزادی تمام اسرای فلسطینی و خروج نیروهای رژیم‌صهیونیستی از غزه است.

مرحله سوم، شامل طرح عمده برای بازسازی غزه و تحویل اجساد اسرا به خانواده‌هایشان است.

اگرچه حماس اعلام کرده است «نگاه مثبتی» به طرح جدید بایدن دارد، اما موارد مهمی هم وجود دارد که باید در طرح جدید لحاظ شود. در همین حال، منابعی در اروپا و داخل رژیم‌صهیونیستی اعلام کرده‌اند که بعد از سخنرانی جو بایدن، نتانیاهو که نگرانی‌های عمده‌ای درخصوص آینده سیاسی خود دارد، «واکنش سردی» نشان داده و از طرح سه مرحله‌ای که در واقع خود ارائه کرده، «عقب‌نشینی» کرده است.

در این رابطه دفتر نتانیاهو با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد که جنگ جز با تحقق همه اهداف آن پایان نمی‌یابد. درباره طرح جدید نکات قابل تأملی وجود دارد که به مهمترین آن‌ها اشاره شود:

یک؛ در حال حاضر هیچ «مصلحتی» بالاتر از برقراری آتش‌بس دائمی در غزه و پایان جنگ وجود ندارد. حتی حماس و مقاومت اسلامی نیز ماه‌هاست تمام تلاش خود را برای تحقق این امر مهم به کار گرفته‌اند.

دو؛ برقراری آتش‌بس، در رأس اهداف مقاومت فلسطین و کشورهای همسو قرار دارد، اما در هرگونه طرح آتش‌بس باید «شروط چهارگانه» حماس که کاملاً منطقی بوده و «متضمن» جلوگیری از آغاز مجدد هرگونه جنگ و تجاوز است، گنجانده شود.

هر پیشنهادی که مطرح می‌شود باید مبتنی بر آتش‌بس دائمی، خروج کامل نیروهای رژیم صهیونیستی از نوار غزه، بازسازی غزه و بازگشت آوارگان باشد و حماس نیز آماده «تعامل» در این چهارچوب است، در غیر این صورت، امید چندانی به موفقیت طرح‌های ارائه شده وجود ندارد. اینکه در طرح ارائه شده تنها منافع یک طرف لحاظ شود، نه تنها «غیرواقع‌بینانه» بلکه برخلاف منافع ملت فلسطین و مردم غزه است.

سه؛ اگرچه طرح جدید آتش‌بس، دارای نقاط قوتی است و حماس هم بر آن صحه گذاشته، اما همچنان «ابهامات جدی» در خصوص آن وجود دارد که بخشی از آن را در «واکنش متناقض» رژیم‌صهیونیستی می‌توان دید.

مسأله اول این است که گنجاندن رسمی ایده‌های تل‌آویو که شامل اصلاحاتی بر طرح قبلی مصر و قطر آمریکا است، نشان می‌دهد، طرح مذکور، پیش از آن ‌که آمریکایی باشد، صهیونیستی است که در قالب پیشنهاد آمریکا ارائه شده است. اعلام رسمی ایده‌های رژیم‌صهیونیستی که شامل اصلاحاتی بر طرح مصر و قطر است، گواه این واقعیت است. در ثانی، اگر طرح جدید واقعاً توسط رژیم‌صهیونیستی و در چهارچوب آمریکا پیشنهاد شده است، بنابراین نتانیاهو باید آن را می‌پذیرفت، نه اینکه بلافاصله موضع منفی می‌گرفت و بر ادامه جنگ تا تحقق کامل اهداف آن تأکید می‌کرد.

این یک «تناقض پیچیده» است که به خوبی از «بازی هماهنگ» آمریکا و رژیم صهیونیستی در مسأله فلسطین و ابعاد پشت پرده طرح به اصطلاح بایدن پرده برمی‌دارد.

مسأله دوم در خصوص ابهامات طرح، اصرار بایدن بر اجرای آن است که عمدتاً متأثر از تحولات داخلی آمریکاست تا جنایات هولناکی که در غزه می‌گذرد. به بیان ساده‌تر، بایدن قبل از آن که به دنبال برقراری آتش‌بس دائمی در غزه باشد، به دنبال مهار اعتراضات داخلی و تعدیل فضای متشنج سیاسی و افکار عمومی داخل آمریکا است که چشم‌انداز پیروزی وی در انتخابات پیش‌رو را دشوار کرده است.

مسأله سوم این است که در طرح اخیر، هیچ اشاره‌ای به آینده سیاسی غزه، آینده حماس، تشکیل کشور مستقل فلسطینی و مسئولیت‌پذیر کردن نتانیاهو در قبال کشتار بیش از 35 هزار فلسطینی در غزه نشده است.

مسأله چهارم درباره مرحله اول و اصلی طرح است که براساس آن باید تعداد زیادی از اسرای صهیونیستی آزاد شوند که در این صورت، بخش مهمی از خواسته‌های رژیم‌صهیونیستی تحقق می‌یابد. بعد از آزادی اسرا، دیگر ضمانتی وجود ندارد که مرحله دوم طرح عملیاتی شود، آن هم در شرایطی که فعلاً بیشترین فشار افکار عمومی داخلی علیه راهبردهای جنگی نتانیاهو در غزه از ناحیه خانواده اسرای صهیونیستی است که این مسأله را به یک عامل فشار علیه نتانیاهو تبدیل کرده‌اند. لذا هیچ تضمینی وجود ندارد وقتی همه اسرای صهیونیست آزاد شدند و عامل فشار برداشته شد، جنگ دوباره از سر گرفته نشود.

مسأله پنجم، بحث درباره خروج نیروهای صهیونیستی از مناطق مسکونی است. در شرایطی که هشتاد درصد غزه غیرمسکونی است، معلوم نشده است که مناطق مسکونی شامل کدام مناطق خواهد بود و براساس چه سازوکارها و معیارهایی مشخص خواهد شد.

مسأله ششم که حائز اهمیت است، مشخص نکردن وضعیت آینده محور صلاح الدین (فیلادلفیا) در مرز جنوب نوار غزه با مصر و گذرگاه رفح و حاکمیت بر آن و محور «نتساریم» و مرزهای آن است که همچنان بلاتکلیف نگه داشته شده است.

در هر حال آنچه، مشخص است اینکه طرح آتس‌بس بایدن، بر روی کاغذ آکنده از «نقاط ابهام» است و تا زمانی که این ابهامات برطرف نشود، نباید انتظار موفقیت آن را داشت. استقبال حماس از طرح مذکور هم عمدتاً پیرامون نقاط مثبت آن است و در اظهارات رهبران حماس نیز می‌توان این مسأله را مشاهده کرد که طرح بایدن اگرچه تا حدودی مطلوب، لیکن یک طرح قوی همراه با ضمانت اجرای سیاسی و حقوقی نیست. آمریکا و رژیم صهیونیستی خیال می‌کنند می‌توانند توپ را در زمین حماس بیندازند، در حالی که ماه‌هاست توپ در زمین خودشان است.

0 Comments