جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ظاهر شدن قبرهای مزدوران کشته شده در اوکراین در گورستان های کشورهای بالتیک

در گورستان های کشورهای بالتیک، مانند سایر کشورهای اروپایی، قبرهای مزدوران رژیم کی یف، که توسط سربازان ارتش روسیه در جریان درگیری های مسلحانه کشته شده اند، ظاهر می شود، اما اطلاعاتی در مورد تلفات واقعی در آنجا بیان نمی شود. خبرنگار اسپوتنیک شخصاً در قبرستان نظامی آنتاکلنیو در بخش شرقی ویلنیوس پایتخت لیتوانی در این مورد متقاعد شد.

افغانستان نفت روسیه را به جنوب آسیا منتقل می‌کند

وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان اعلام کرد افغانستان در همکاری با ترکمنستان و قزاقستان، سعی دارد با ایجاد یک مرکز لجستیکی در ولایت هرات، نفت روسیه را از راه افغانستان به جنوب آسیا انتقال دهد.

سفیر چین: از سرمایه‌گذاری‌ها و پروژه‌های اقتصادی پکن در افغانستان حمایت می‌کنیم

‏تهران- ایرنا- سفیر چین در افغانستان روابط دیپلماتیک و همکاری‌ اقتصادی پکن و کابل را مثبت ارزیابی و تاکید کرد که کشور متبوعش از سرمایه‌گذاری‌ها و پروژه‌های اقتصادی پکن در افغانستان حمایت می‌کند.

Loading

آینده همکاری روسیه و عراق در حوزه انرژی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: کشور عراق با دارا بودن منابع گسترده نفت و گاز همیشه موردتوجه سرمایه‌گذاران خارجی و شرکت‌های مطرح و صاحب‌نام حوزه انرژی بوده است، اما اتفاقات و ناآرامی‌های سیاسی-امنیتی چند دهه اخیر در این کشور باعث شده فعالیت در حوزه انرژی سخت و گهگاه غیرممکن شود و برخلاف سایر کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس سرمایه‌گذاری چندانی در عراق و به‌خصوص در حوزه انرژی آن صورت نگیرد. سید فؤاد علوی - پژوهشگر میز روسیه و آسیای مرکزی دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع)

اما در پی شکست گروهک تروریستی داعش و بازگشت آرامش نسبی به این کشور شرکت‌های زیادی برای همکاری و سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده‌اند و وارد این بازار شده‌اند. در این مطلب سعی شده بررسی اجمالی بر شرکت‌های روسی سرمایه‌گذار، وضعیت بازار انرژی عراق و مشکلات موجود در این بازار انجام شود.

 

وضعیت حوزه انرژی عراق

عراق یکی از مهم‌ترین بازیگران در بازار جهانی نفت است. میزان ذخایر نفتی کشف‌شده در این کشور به 153 میلیارد بشکه (9٪ از ذخایر جهانی نفت) می‌رسد. عراق ازنظر ذخایر طلای سیاه در جایگاه پنجم جهان (پس از ونزوئلا، عربستان سعودی، کانادا و ایران) قرار دارد و میزان استخراج نفت آن برای مثال در سال 2016 به 4 میلیون و 465 هزار بشکه در روز رسیده بود که 10.8 درصد بیشتر از سال 2015 بود. میزان ذخایر گاز عراق نیز قابل‌توجه است (ذخایر گاز اکتشافی عراق به 3.7 تریلیون مترمکعب می‌رسد).

اما بهبود صنعت نفت عراق پس از سال 2010 آغاز شد، زمانی که دولت توافق‌نامه‌هایی را با تعدادی از شرکت‌های فراملی در مورد بهره‌برداری از میدان‌های نفتی عراق امضا کرد. سال‌های بعدی رشد چشمگیری در تولید و صادرات نفت حاصل شد. به‌طوری‌که طبق گفته مدیر شرکت دولتی بازاریابی نفت عراق در سپتامبر 2018، صادرات نفت عراق نزدیک به 3.595 میلیون بشکه رسیده است.

 

همکاری‌های روسیه و عراق در بخش سوخت و انرژی

بخش نفت و گاز عراق موردتوجه مستقیم امنیت اقتصادی فدراسیون روسیه است، زیرا سه شرکت نفت روسیه در خاک آن فعالیت می‌کنند: لوک اویل، گازپرومنفت و باشنفت. روسنفت همچنین علاقه زیادی به بخش صنایع هیدروکربن عراقی نشان می‌دهد. استخراج در میدان‌های غربی قورنای-2 و بدرا انجام می‌شود و اکتشاف در دو بلوک حامل نفت در شرق عراق انجام می‌شود که تا اینجا روند امیدوارکننده‌ای داشته است.

تولید نفت در میدان بدرا توسط گازپرومنفت در تاریخ 31 مه 2014 آغاز شد (این میدان در اول سپتامبر همان سال به سطح طراحی رسیده بود که شروع صادرات نفت را با 15 هزار بشکه در روز را امکان‌پذیر می‌کرد). در پاییز 2017، معاون رئیس هیئت‌مدیره گازپرومنفت، اشاره کرد که در سال 2018 این شرکت انتظار دارد تولیدی در میدان بدرا به میزان 85-90 هزار بشکه در روز برسد. وی همچنین تأکید کرد که این شرکت برنامه توسعه میدان عراقی را به‌روز کرده و سطح 110 هزار بشکه در روز را سطح تولید در نظر می‌گیرد، علیرغم اینکه تا پیش‌ازاین قصد داشت به 115 هزار بشکه در روز برسد.

توسعه یک میدان بزرگ دیگر نیز در عراق به نام قورنای غربی-2، در 12 دسامبر 2009، با برنده شدن یک کنسرسیوم متشکل از لوک اویل و شرکت نروژی استات اویل در مناقصه حق توسعه آغاز شد. در ژانویه 2013، یک توافق‌نامه اضافی نیز برای این قرارداد امضا شد که سطح تولید هدف را برای 1.2 میلیون بشکه در روز، دوره نگهداری آن 19.5 سال و تمدید مدت قرارداد به 25 سال تعیین کرد. تولید رسمی نفت از 29 مارس 2014 آغاز شد. از اواسط سال 2015، تولید در میدان قورنای غربی-2 حدود 400 هزار بشکه در روز بوده است (حدود 20 میلیون تن در سال). بنا بر آمار تا پایان سال 2016، لوک اویل 2/53 میلیارد دلار در قورنای غربی سرمایه‌گذاری کرده و سود آن 7/27 میلیارد دلار بوده است.

درعین‌حال، باوجود سابقه مثبت فعالیت شرکت‌های نفتی روسیه در عراق، برخی از آن‌ها (روسنفت) در بازار عراق شکست می‌خورند. به نظر می‌رسد، این امر به دلیل پشتیبانی تخصصی ضعیف از کار شرکت‌های سوخت‌رسان روسی و همچنین دست‌کم گرفتن خطرات ناشی از بازار عراق است.

 

نتیجه‌گیری

بر اساس تجزیه‌وتحلیل اوضاع بخش نفت و گاز عراق، می‌توان به نتایج زیر رسید:

نخست، عراق با وجود اوضاع سیاسی ناپایدار و نهادهای ضعیف دولتی، طی ده سال گذشته توانسته است موقعیت خود را در بازار جهانی نفت تثبیت کند. عراق به‌عنوان یک بازیگر تمام‌عیار، توانسته در اوپک و مجمع کشورهای صادرکننده گاز تصمیم‌گیری کند و تأثیرگذار باشد. علاوه بر آن یک مزیت اضافی عراق ذخایر قابل‌توجه توسعه‌نیافته نفت و گاز و همچنین پایین بودن هزینه‌های استخراج است.

دوم، شرکت‌های نفتی روسیه سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجهی در عراق انجام داده‌اند و حضور چشمگیری در مجموعه سوخت و انرژی آن دارند. لوک اویل، گازپرومنفت و باشنفت روابط کاری خوبی با دولت عراق دارند. درعین‌حال، خطراتی جدی نیز برای شرکت‌های نفت و گاز روسیه در عراق وجود دارد؛ که مهم‌ترین آن‌ها را می‌توان رابطه پیچیده دولت فدرال در بغداد و منطقه خودمختار کردستان و همچنین وجود بی‌ثباتی سیاسی همراه با تضادهای بین مذهبی (شیعه-سنی) و تضادهای اجتماعی در عراق دانست.

در میان سیاستمداران عراقی و حامیان خارجی آن‌ها، افراد زیادی هستند که حاضرند از مشکلات سیاسی داخلی برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنند.

منابع

1.BritishPetroleumStaisticalReview2017//URL:https://www.bp.com/content/dam/bp/en/corporate/pdf/energy-economics/statistical-review-2017/.pdf

2.Апдайк. Р. Дж. Саддам Хусейн. Ростов-на-Дону: Феникс, 1999. С. 203–217.

3.Ласкарис. Ф. И. Ирак: О перспективе наращивания экспорта нефти в рамках пересмотра ОПЕК текущих квот // URL: http://www.iimes.ru/?p=47490

4.Escobar P. Iraq’s Oil Auction hits the jackpot // URL: https://www.globalresearch.ca/iraq-s-oilauction-hits-the-jackpot/16574

5.Slav I. Qatar Petroleum To Boost Production Despite Blockade // URL: https://oilprice.com /Energy/Natural-Gas/

6.Ласкарис. Ф. И. Ирак: О диверсификации нефтяного экспорта в КНР // URL: http://www.

iimes.ru/?p=43130

7.Ласкарис. Ф. И. Royal Dutch Shell наращивает объёмы производства природного газа в Ираке // URL: http://www.iimes.ru/?p=44723

8.Родина И. Интересы российских нефтяных компаний в Ираке // URL:http://russiancouncil.

ru/blogs/innarodina/

9.«Лукойл» ввёл в эксплуатацию Западную Курну // URL:http:/ www.ngfr.ru/article.html164

10.Van Heuvelen B. How Exxon Mobil’s God Pod have beat Iraq’s oil chieftains at their own game // URL:http//www.foreignpolicy.com/articles/2012/

  1. Bozarslan M. Iraqi Kurdistan-Russia oil deal may have major implications for region // URL:

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/06/

  1. Iraqi forces seize vast areas of Kirkuk province as Kurds withdraw//URL: http:// www.middleeasteye.net /news / iraq-says-its-forces
  2. Al-Jaffal O. Demonstrations demanding electricity, clean water and jobs reached the gates of

oilfields // URL: http://www.atimes.com/article/

  1. Касаев. Э. О. О ситуации в нефтегазовом секторе Ирака // URL: http://www.iimes.ru/?p=41233

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *