جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

راهپیمایی میلیونی یمنی‌ها در همبستگی با ملت فلسطین در نوار غزه

بزرگترین میدان صنعا بعد از ظهر امروز (جمعه) شاهد حضور میلیون‌ها نفر در راهپیمایی «وفاداری یمن به غزه آزاد» برای حمایت از ملت فلسطین و تأیید آمادگی برای ورود به فاز چهارم تشدید تنش توسط نیرو‌های مسلح یمن علیه «مثلث تجاوز» بود.

Loading

موانع و فرصت‌های همکاری اقتصادی ایران – چین

۱۳۹۹/۰۷/۲۹ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: چینی‌ها منتظر هستند تا نتیجه انتخابات آمریکا مشخص شود؛ اگر جو بایدن انتخاب شود که احتمالاً به توافق برجام بازمی‌گردد و یک توافق نهایی بین کشورهای عضو ۵+۱ صورت خواهد گرفت که در این شرایط، کار برای چینی‌ها هموار و سهل می‌شود. عبدالرضا فرجی‌راد-کارشناس مسائل ژئوپلیتیک

سفر اخیر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران به چین با اهداف مختلفی صورت گرفته است که ازجمله آن‌ها می‌توان به رایزنی درباره توافق همکاری جامع ۲۵ ساله ایران و چین و صحبت پیرامون منابع مالی ایران در چین اشاره کرد. چراکه با توجه به فشارهای اقتصادی و تحریمی، ایران قصد دارد از بخشی از این منابع استفاده کند و در این رابطه نه‌تنها با چین بلکه با هند، کره جنوبی و عراق نیز تماس‌هایی گرفته شده است.

همچنین یکی دیگر از صحبت‌های وزیر خارجه کشورمان با طرف چینی در خصوص کرونا است. در این زمینه چین تجربیات ارزشمندی کسب کرده و به داروهایی نیز دست پیداکرده که ممکن است برای مهار و کاهش تلفات کرونا در کشورمان مفید باشد. البته هنوز مشخص نیست که رایزنی‌ها در این رابطه چقدر نتیجه‌بخش بوده است.

اما اگر بخواهیم به مورد اول بازگردیم به نظر می‌رسد که گفتگو درباره سند راهبردی همکاری ۲۵ ساله ایران و چین ازجمله موضوعات بسیار مهم در دستور کار این سفر بوده است؛ مسئله‌ای که اخیراً مطرح شد و از یک‌سو از آن استقبال و از سوی دیگر نسبت به آن انتقاداتی صورت گرفت. البته این مسیر در صورتی برای کشور ما موفق و ثمربخش خواهد بود که بتوانیم در زمینه‌های مختلف تجاری، سرمایه‌گذاری و توسعه شهری از چین و فنّاوری آن‌ها بهره ببریم. البته دراین‌بین با توجه به تحریم‌های شدیدی که آمریکا به‌صورت یک‌جانبه علیه ایران اعمال کرده است نمی‌توان متصور بود که چین دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا در خصوص این توافق ۲۵ ساله اقدام خاصی انجام دهد؛ زیرا پکن آگاه است که هر اقدامی در رابطه با اجرایی شدن توافق ۲۵ ساله با ایران نیاز به فعال‌سازی بانک‌ها و ارتباط بخش‌های تجاری، شرکت‌ها و بخش‌های دولتی دارد. همچنین رسیدن به رقم ذکرشده در این توافق یعنی ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در ۲۵ سال  نیز رقمی نیست که بتوان باوجود تحریم‌های سفت‌وسخت ایالات‌متحده آمریکا آن را به‌آسانی محقق کرد. لذا چینی‌ها منتظر هستند تا نتیجه انتخابات آمریکا مشخص شود؛ اگر جو بایدن انتخاب شود که احتمالاً به توافق برجام بازمی‌گردد و یک توافق نهایی بین کشورهای عضو ۵+۱ صورت خواهد گرفت که در این شرایط، کار برای چینی‌ها هموار و سهل می‌شود. دراین‌بین چین یک ملاحظه هم دارد؛ درواقع با توجه به تنش بین ایران و برخی کشورهای حوزه جنوبی خلیج‌فارس مانند عربستان، امارات و بحرین و تحریک‌پذیری بالای این کشورها نسبت به ایران، معادلات پکن و تهران تا حدودی متأثر از این روابط شده است؛ زیرا چینی‌ها رابطه اقتصادی گسترده‌ای با این کشورها دارند و طبیعی است که چین نمی‌خواهد این کشورها را از دست بدهد. به‌ویژه که آمریکا به چین در خصوص سرمایه‌گذاری و مراوده تجاری فشار وارد می‌آورد و پکن ناچار است که این کاهش تجارت را به‌نوعی جبران کند.

در این قضیه، چین مایل است که یک آرامش نسبی در خلیج‌فارس برقرار شود و بین شمال و جنوب خلیج‌فارس تنش‌ها کاهش یابد تا از هر دو سمت این آبراه پراهمیت بتوانند بهره ببرند. البته جمهوری اسلامی ایران نیز بارها اعلام آمادگی کرده که تنش‌ها در منطقه کاهش پیدا کند و طرح‌هایی نیز در این رابطه ارائه کرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *