جدیدترین مطالب

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

Loading

تغییرات ژئوپلیتیکی در مدیترانه شرقی

۱۳۹۹/۰۶/۰۳ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: به نظر می‌رسد فعلا صحنه تقابل بین ترکیه با محور یونان، قبرس، مصر و اسرائيل که از حمایت برخی کشورهای اروپایی نیز برخوردار هستند ادامه یابد. دکتر اسدالله اطهری - استاد دانشگاه

در صحنه مدیترانه شرقی، کشورهای ترکیه، لیبی، اسرائیل، لبنان، مصر و قبرس نقش‌آفرین هستند. در رابطه با مورد لیبی، ترکیه در نوامبر سال ۲۰۱۹ با برخی جناح‌ها در این کشور وارد گفتگو شد و توافقنامه تعیین مرزهای دریایی با دولت فائز سراج یعنی دولت مقابل خلیفه حفتر را امضا کردند. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه طی این ماه‌ّهای اخیر بسیار روی لیبی متمرکز بود و تلاش کرد که با کسب یک ضمانت اجرایی، توافقنامه اقتصادی انحصاری با این کشور امضا و مرز دریایی ۲۹۰۹ کیلومتری در مدیترانه با لیبی را تعیین تکلیف کند. دولت فائز سراج با امضای این توافق، حمایت ترکیه را به دست آورد. در همین راستا ترکیه با عملیاتی که در لیبی انجام داد توانست شرایط را به نفع خود و دولت سراج تغییر دهد.

اما به جز لیبی ترکیه تحرکات دیگری را در مدیترانه با یونان و اسرائیل با هدف تغییر توازن قوا آغاز کرده است. آنکارا در این تحرکات سعی دارد شرایط این منطقه را علیه رقبای خود یعنی یونان، قبرس، اسرائیل و مصر دگرگون کند.

اختلافات ترکیه با یونان و قبرس نیز از سال‌ها پیش وجود داشته است؛ در این بین عامل اختلاف در منطقه، قبرس است. درواقع بخش جنوبی و یونانی نشین آن به عنوان یک کشور مستقل توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته شده و عضو اتحادیه اروپا هم هست، اما بخش شمالی آن فقط توسط ترکیه به رسمیت شناخته شده است. هرچند گفته می‌شود جمهوری آذربایجان نیز تاحدودی بخش شمالی قبرس را به رسمیت می‌شناسد. همچنین از سال ۱۹۷۴ تلاش‌های سازمان ملل و مجامع بین‌المللی برای اتحاد دو بخش قبرس فایده‌ای نداشته است. از سوی دیگر اختلافی که پررنگ‌تر است به برخورد یک کشتی جنگی ترک و یونانی در مدیترانه شرقی در اواسط اوت سال‌ جاری برمی‌گردد که باعث افزایش تنش‌ّها بین طرفین و روشن شدن آتش در این منطقه شد. پس از آن ترکیه یک کشتی اکتشافی را با هدف جستجوی نفت و گاز طبیعی به منطقه کاستلوریزو در نزدیکی جزیره یونان اعزام کرد. آتن مدعی است که آن منطقه، قلمرو دریایی آنها است. در آن مقطع آلمان به عنوان رئیس‌دوره‌ای اتحادیه اروپا مداخله کرد و از مقامات یونانی و ترک خواستار خویشتنداری شد. لذا تاحدودی تنش‌ها بین طرفین فروکش کرد، اما با این حال، به نظر می رسد یونان سعی دارد بیش از پیش از اهرم اتحادیه اروپا برای فشار علیه ترکیه استفاده کند.

اکنوند نیز این پرسش مطرح است که چرا اختلافات بین ترکیه و یونان تاحدودی جنبه بین‌المللی به خود گرفته و حتی اتحادیه اروپا نیز به این موضوع ورود کرده است. از قبل نیز اختلافاتی در مرزهای دریایی مدیترانه و بر سر قبرس، بین یونان و ترکیه وجود داشت، اما پیدا شدن گاز طبیعی در این منطقه که رقیبی برای گاز روسیه، ایران و آذربایجان محسوب می‌شود باعث شده است که تقابل بین ترکیه و یونان شکل دیگری به خود بگیرد و حتی اتحادیه اروپا نیز به این مسئله ورود پیدا کند. در این خصوص دو کشور اروپایی نقش مهمتری ایفا می‌کنند یعنی ایتالیا و فرانسه. همچنانکه در لیبی نیز، این دو کشور در مقابل ترکیه قرار دارند.

فرانسه بازیگر مهمی است و حمایت قاطع پاریس از یونان در مقابل ترکیه و حتی اعزام کشتی‌های جنگی‌اش به آب‌های مورد مناقشه جای بحث دارد. پس از این ماجرا، مصر و اسرائیل نیز در پشت یونان قرار گرفتند، زیرا آنها نیز بعضا تمرین‌های نظامی مشترکی با یونانی‌ها برگزار می‌کنند و همبستگی خود را با آتن اعلام کرده‌اند.

فرانسه با اعزام کشتی‌های جنگی، حضور نظامی خود را در مدیترانه تقویت کرد، همچنین از ترکیه خواست که برنامه اکتشاف نفت و گاز را در آب‌های مورد مناقشه با یونان متوقف کند. در این بین ایتالیا نیز شرکتی دارد به عنوان «انی» که در یونان، قبرس، اسرائیل و مصر فعال است. این شرکت در سال ۲۰۱۵ فعالیت‌هایش را در مصر، قبرس و اسرائیل گسترش داد و حوزه فعالیتش در این کشورها نیز ال‌ا‌ن‌جی است. بنابراین ایتالیا نیز در مقابل ترکیه به نوعی به عنوان رقیب نقش‌آفرینی می‌کند.

در نتیجه می‌توان گفت در این مناقشات ترکیه در یک طرف و مصر، ترکیه، قبرس و یونان در طرف دیگر قرار دارند که از حمایت نظامی فرانسه و ایتالیا و بعضا آمریکا نیز برخوردار هستند. لذا نگرانی ترکیه از این مسئله است که متحدانش در ناتو در پشت رقبای این کشور قرار گرفته‌اند. ترکیه علاقه‌مند بود که به مونوپولی تبدیل شده و تمام شاهراه‌های انتقال انرژی اروپا را تحت نظر داشته باشد. یعنی منحصرا بر آنها کنترل داشته باشد، اما تحقق این هدف با موانع جدی روبرو است.

در این راستا اخیرا جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ترکیه خواست تا فعالیت‌های حفاری در شرق مدیترانه را فورا متوقف کند. بورل اعلام کرد: «من از مقامات ترکیه می‌خواهم تا فورا این فعالیت‌ها را متوقف کرده و بطور کامل و با حسن نیت، خود را متعهد به انجام گفتگو با اتحادیه اروپا کنند.» بروکسل پیش از این نیز بارها ضمن غیرقانونی خواندن این حفاری‌ها، از آنکارا خواسته بود تا به اقداماتش برای کشف منابع نفت و گاز در آبهای مورد مناقشه در شرق مدیترانه پایان دهد.

اما با این وجود، به نظر می‌رسد فعلا صحنه تقابل بین ترکیه با محور یونان، قبرس، مصر و اسرائیل که از حمایت برخی کشورهای اروپایی نیز برخوردار هستند ادامه یابد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *