جدیدترین مطالب

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

در حالی که طی ماه‌های اخیر رژیم صهیونیستی و همچنین غربی‌ها، حماس را متهم به کارشکنی در مذاکرات برای آتش بس و تبادل سرا کرده‌اند که هره‌های کلیدی این جنبش فلسطینی به کرات طرح‌های خود را برای پایان دادن به کشتار و جنایت اشغالگران در باریکه غزه رائه کرده‌اند. در این باره گفته‌های روز چهارشنبه خلیل الحیه در مصاحبه با الشرق می‌تواند یکی از بارزترین نمونه‌هایی باشد که ثابت می‌کند حماس در عین حفظ خطوط قرمز و اصول مقاومت، برای پایان دادن به رنج بی‌پایان مردم غزه حاضر به انعطاف سیاسی هستند، کما اینکه در همین راستا خلیل الحیه در مقام  نایب رئیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس از شروط این جنبش برای کنار گذاشتن اسلحه رونمایی کرده و گفته به شرط تشکیل کشور مستقل فلسطینی این کار را انجام خواهد.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

روسیه، محور تنش

روسیه، محور تنش

وزیر خارجه ایالات متحده پس از دیدار از شانگهای، روز گذشته در پکن با همتای چینی خود دیدار و درباره روابط نظامی، اقتصادی و تنش‌های میان دو کشور گفت‌وگو کرد. آنتونی بلینکن در این دیدار درباره عوامل منفی در روابط واشنگتن و پکن از‌جمله کمک پکن به مسکو در جنگ اوکراین هشدار داد.

قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

صادق قنادزاده معاون ارتقاء کسب و کار‌های بین المللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در روابط با آفریقا صادرات در حوزه‌های مختلف بالادستی و پایین دستی مانند پتروشیمی، فنی مهندسی و صنایع فلزی را دنبال می‌کنیم افزود: واردات در حوزه‌های کالاهای اساسی مانند محصولات کشاورزی و معدنی راپیگیری می کنیم.

حمایت سیاه پوستان آمریکا از اعتراضات ضد صهیونیستی

اعتراضات ضدصهیونیستی سراسری در دانشگاه‌های آمریکا، محدود به ملیت، نژاد یا دین خاصی نیست. تصاویر و گزارش‌های رسانه، از مشارکت و حضور فعال دانشجویان مسلمان، یهودی، مسیحی و سیاهپوست در این اعتراضات حکایت دارد.

Loading

أحدث المقالات

رای‌الیوم: رهبران مقاومت در غزه آماده نبرد در رفح هستند

تهران- ایرنا- روزنامه عرب زبان رای الیوم نوشت: رهبران مقاومت در غزه با ارسال پیام‌هایی، به مذاکره کنندگان حماس اطلاع داده اند که آمادگی کامل برای نبرد در رفح دارند و آنها نباید امتیازی در قبال ممانعت از نبرد در این منطقه بدهند.

مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران

کابل – ایرنا- شماری از آگاهان امور اقتصادی افغانستان می‌گویند که این کشور می‌تواند خط آهن قزاقستان را که از طریق این کشور به جنوب آسیا وصل می‌شود، از طریق اسلام قلعه به خط آهن ایران وصل کند.

Loading

حرکت محتاطانه چین برای تقویت روابط با افغانستان

۱۳۹۹/۰۵/۰۵ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: چینی‌ها برای بهبود روابط با افغانستان بسیار جدی هستند و سیاست‌های مشخصی نیز دارند، اما تا زمانی که آمریکایی‌ها در افغانستان حضور دارند به نظر می‌رسد که پکن محتاطانه حرکت خواهد کرد. پیرمحمد ملازهی- کارشناس مسائل شبه‌قاره

بعد از اینکه یک توافق کلی بین پاکستان و چین مبنی بر طرح یک جاده – یک کمربند حاصل شد که براساس آن، چین حدود ۶۵ میلیارد دلار در پاکستان سرمایه‌گذاری کرد، بحث احداث یک جاده از قره قروم به کراچی و از کراچی به بندر گوادر که به جاده مکران مشهور است و چینی‌ها آن را ساخته‌اند نیز مطرح شد. درواقع چینی‌ها در حال ساخت یک بزرگراه از کاشغر مرکز ایالت سین‌کیانگ تا کشمیر و کراچی و از کراچی به گوادر هستند.

از طرف دیگر قرار است یک خط لوله گاز، نفت و خط آهن، گوادر را به کاشغر متصل کند. یعنی این طرح‌هایی که چین در منطقه اجرا می‌کند، چون بسیار گسترده است و حوزه‌های زیادی را در برمی‌گیرد، پاکستان را بسیار به چین وابسته می‌کند.

در همان زمان که بحث یک جاده-یک کمربند مطرح شد، این بحث پیش‌ آمد که افغانستان در چارچوب پروژه بزرگی که مدنظر چینی‌ها است، چه جایگاهی پیدا خواهد کرد؟ در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی بود که مذاکرات جدی بین افغانستان و چین آغاز شد و معدن مس «عینک» را که بزرگ‌ترین معدن مس در افغانستان است، در اختیار چین قرار دادند. به اضافه اینکه قراردادهایی برای توسعه نفت و گاز منطقه شبرغان در شمال افغانستان بین کابل و پکن امضا شد.

در حقیقت چین با توجه به اینکه احساس می‌کند بر سر مسئله یک‌ جاده – یک کمربند نوعی رقابت با آمریکایی‌ها دارد، همچنین هنوز آمریکا در افغانستان حضور نظامی دارد و ممکن است خرابکاری‌هایی در توسعه مناسبات انجام دهد، در این راستا خیلی محتاط پیش می‌روند. هرچند قراردادهایی بین افغانستان و چین امضا شده، ولی پکن در عملیاتی کردن این قراردادها کمی تعلل کرده و منتظر است ببیند وضعیت آمریکا در افغانستان به کجا می‌انجامد. درواقع چینی‌ها می‌خواهند هر زمان که وضعیت حضور آمریکا در افغانستان مشخص شد به صورت جدی وارد شوند و در این کشور سرمایه‌گذاری کنند، یعنی به همان شکلی که در پاکستان سرمایه‌گذاری انجام داده‌اند.

بنابراین بحثی که به لحاظ ژئوپلیتیک وجود دارد این است که چینی‌ها در برنامه خودشان نزدیک به ۵۵ کشور آسیایی، آفریقایی خاورمیانه و اروپایی را در طرح یک جاده – یک کمربند گنجانده‌اند تا با سرمایه‌گذاری‌شان، توسعه در این مناطق را تقویت کنند.

در مورد افغانستان نیز همانطور که اشاره شد چینی‌ها بسیار جدی هستند و سیاست‌های مشخصی دارند، اما تا زمانی که آمریکایی‌ها در افغانستان حضور دارند به نظر می‌رسد که پکن همچنان محتاطانه حرکت خواهد کرد.

در نهایت در خصوص اینکه چرا چین می‌خواهد همکاری‌هایش را با افغانستان به ویژه برای پیشبرد سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی به ویژه در طرح یک جاده – یک کمربند و بندر گوادر گسترش دهد، چند نکته حائز اهمیت است؛ نخست اینکه افغانستان منابع زیرزمینی زیادی دارد و چین به این منابع نیاز دارد؛ لذا یک سرمایه‌گذاری بلندمدت در این منطقه انجام خواهد داد.

مسئله دیگر اینکه چین و افغانستان در منطقه واخان ۵۶ کیلومتر مرز مشترک دارند و نگرانی عمده پکن این است که نهضت اسلامی ترکستان شرقی که در جنگ سوریه و عراق نیز دخالت داشتند و در کنار داعش قرار گرفته بودند، در حال انتقال به افغانستان هستند. این نیروها که بعضا بخشی از سرکرده‌های داعش بودند، اکنون در حال ورود به مناطقی هستند که به دره فرغانه راه دارد که در این صورت، هم منافع امنیتی روسیه و هم منافع امنیتی چین در خطر قرار می‌گیرد؛ لذا یکی دیگر از دلایل نزدیکی پکن به کابل این مسئله است که به نوعی تضمینی از گروه طالبان بگیرد که اگر این گروه (طالبان) در افغانستان به قدرت رسید، اجازه ندهد نیروی نهضت ترکستان شرقی از خاک افغانستان به طرف ایالت سین کیانگ برود و امنیت ملی چین را به خطر بیندازد. بنابراین چین در نزدیکی به افغانستان هم محاسبات سیاسی را مدنظر دارد و هم محاسبات اقتصادی و امنیتی.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *