جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

Loading

نقش تاثیرگذار مرحوم رمضان عبدالله بر مقاومت فلسطین

۱۳۹۹/۰۳/۲۲ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: باوجودی که دیدگاه‌های جنبش‌ جهاد اسلامی به لحاظ ایدئولوژی با حماس تفاوت‌هایی دارد، اما مرحوم رمضان عبدالله شلح توانست دیدگاه حماس را به جنبش جهاد اسلامی نزدیک کند. حسن هانی‌زاده - کارشناس مسائل خاورمیانه

دکتر «رمضان عبدالله شلح» مبارز راه آزادی و دبیرکل سابق جنبش جهاد اسلامی فلسطین بعد از یک دوره طولانی بیماری ۱۸ خرداد ماه درگذشت. این مجاهد و اندیشمند وارسته و پرتلاش عرصه مبارزه علیه رژیم غاصب صهیونیستی، تمام عمر پربرکت خود را وقف حمایت و دفاع از آرمان مردم مظلوم فلسطین کرد.

رمضان عبدالله یکی از چهره‌های شاخص مبارزاتی ملت فلسطین بود که یک تشکل بسیار مهم تحت عنوان «طلایه‌داران اسلامی» را همراه با مرحوم شهید فتحی شقاقی زمانی که در دانشگاه الزقازیق مصر بود تأسیس کردند. درواقع وی سال 1981 از دانشگاه الزقازیق مصر مدرک کارشناسی اقتصاد گرفت و در همان‌جا با شهید فتحی شقاقی آشنا شد. دکتر رمضان عبدالله سال 1978 پیشنهاد تشکیل یک سازمان جهادی را داد و زمانی که شهید فتحی شقاقی به او گفت که گروهی به نام «طلایه‌داران اسلامی» را تأسیس کرده، رمضان عبدالله به او پیوست. طلایه‌داران اسلامی به‌عنوان پیش‌قراولان تشکیل جنبش جهاد اسلامی محسوب می‌شوند. نخستین دبیر کل جنبش جهاد اسلامی نیز مرحوم فتحی شقاقی بود که در سال ۱۹۹۵ توسط موساد در جزیره مالت به شهادت رسید. پس از شهید فتحی شقاقی، آقای عبدالله شلح بر اساس نظر شورایی که این جنبش تشکیل داده بود، دبیر کلی آن را بر عهده گرفت.

همچنین وی یکی از شخصیت‌های دانشگاهی و مسلط بر مسائل سیاسی و روابط بین‌الملل به شمار می‌رفت و سال‌ها در دانشگاه فلوریدای جنوبی تدریس می‌کرد؛ اما بعدها که به سمت دبیر کلی انتخاب شد ایالات‌متحده را ترک کرد و به‌صف انقلابیون پیوست. در طول نزدیک به سه دهه گذشته که مرحوم عبدالله شلح، دبیر کلی جنبش جهاد اسلامی را بر عهده داشت، وی توانست یک تشکل بسیار مهم در نوار غزه، کرانه غربی و منطقه ایجاد کند و شمار اعضای جنبش جهاد اسلامی را به سطح بسیار بالایی ارتقا دهد.

ایشان خدمات بسیار ارزنده‌ای در حوزه مبارزاتی در کارنامه خود ثبت کرده و توانست همه جنبش‌های جهادی فلسطین را به یکدیگر نزدیک کند. با وجودی که دیدگاه‌های جنبش‌ جهاد اسلامی به لحاظ ایدئولوژی با حماس تفاوت‌هایی دارد اما مرحوم عبدالله شلح توانست دیدگاه حماس را به جنبش جهاد اسلامی نزدیک کند.

همچنین بسیاری از سلفی‌ها و وهابی‌ها در تقابل با وی بودند چراکه اعتقاد داشتند عبدالله شلح به جریان تشیع، حزب‌الله و ایران بسیار نزدیک بود. این‌یک واقعیت است که ایشان به‌دوراز اختلافات مذهبی و ایدئولوژیک توانست همه جریان‌های مبارزاتی ملت فلسطین را در کنار هم قرار دهد. درعین‌حال وی با سخنرانی‌هایی که انجام می‌داد درواقع دیدگاه جمهوری اسلامی ایران را یک دیدگاه راهبردی در خصوص قضیه فلسطین می‌دانست و معتقد بود که اختلافات مذهبی نباید بر مسئله فلسطین تأثیر بگذارد. لذا طی سه دهه گذشته جنبش جهاد اسلامی به یک جنبش بسیار مهم بعد از حماس تبدیل شد و در این مدت نقش برجسته‌ای در سازمان‌دهی‌ مبارزات درون غزه و کرانه غربی ایفا کرد. این امر موجب شکل گرفتن یک جبهه گسترده‌ در مبارزات ملت فلسطین در درون اراضی اشغالی شد.

درعین‌حال دیدگاه عبدالله شلح به جنبش حزب‌الله و شخص سید حسن نصرالله بسیار نزدیک، منصفانه و متوازن بود و این امر نیز موجب خشم محافل سلفی و وهابی شده بود. لذا به‌طورکلی مرحوم عبدالله شلح در نزدیک کردن دیدگاه جنبش‌های مبارزاتی فلسطین ازجمله حماس، جبهه خلق برای آزادی فلسطین، جبهه مبارزه ملی و حتی تااندازه‌ای فتح بسیار تأثیرگذار بود و این امر یکی از مهم‌ترین توفیقات ایشان در دوران خدمت‌شان به شمار می‌رود.

در نهایت باید توجه داشت که آقای زیاد نخاله، دبیر کل فعلی جنبش جهاد اسلامی در طول دو سال گذشته و هم‌زمان با بیماری آقای عبدالله شلح این سمت را بر عهده داشت و ایشان نیز در این مدت همان دیدگاهی که آقای شلح داشت را دنبال کرد. البته چون مرحوم عبدالله شلح در محافل بین‌المللی به‌عنوان یک چهره دانشگاهی شناخته‌شده بود مقبولیت بیشتری نسبت به زیاد نخاله داشت؛ اما به‌هرحال آقای نخاله نیز تجربه همکاری سی ساله با جنبش جهاد اسلامی را در کارنامه خود دارد و در سیاست‌‌ورزی‌های خود از تجارب مرحوم فتحی شقاقی و مرحوم عبدالله شلح بسیار بهره می‌برد. درنهایت هرچند فقدان ایشان یک خلأ سیاسی و مبارزاتی برای جنبش جهاد اسلامی ایجاد می‌کند اما ازآنجایی‌که این جنبش قائم به فرد نیست، به‌عنوان یک نهاد پایدار و ریشه‌دار به راه خود ادامه خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *