جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

شورای روابط اسلامی – آمریکایی خطاب به بایدن: کمک به نسل کشی در غزه را متوقف کنید

تهران- ایرنا- شورای روابط اسلامی-آمریکایی از اظهارات جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا درباره اعتراضات حامیان فلسطین انتقاد کرده و خواستار قطع کمک به نسل‌کشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی شد.

گورهای جمعی، مکان‌هایی که ابعاد نقض حقوق شهدای غزه را افشا می‌کند

با کشف تعداد بیشتری از گورهای جمعی در نقاط مختلف نوار غزه و بیرون آوردن پیکرهایی بدون سر، دست، پوست و یا با دست و پاهای بسته و نیز اجسادی که هنوز سرم و وسایل پزشکی به آنها وصل هستند، اجساد کودکان و اجسادی که به شدت متلاشی شده‌اند، ابعاد دیگری از جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی در حملاتش به نوار غزه نمایان شده و مسوولان مختلف آغاز تحقیقاتی بین‌المللی و مستقل درباره این گورها را خواستار شده‌اند.

وزیر دارایی نتانیاهو خواستار برکناری وزیر جنگ و رئیس ستاد مشترک رژیم تل آویو شد

تهران-ایرنا- «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی و از اعضای افراطی کابینه بنیامین نتانیاهو که به خاطر اظهارات جنجال برانگیز همواره مورد انتقاد قرار دارد، بامداد جمعه از نخست وزیر این رژیم خواست که وزیر جنگ و رئیس ستاد مشترک ارتش را برکنار کند.

Loading

مولفه‌های اثرگذار در تحولات ونزوئلا

۱۳۹۷/۱۱/۲۳ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اگر ارتش وفاداری و حمایت از دولت قانونی را همچنان حفظ کند، دولت مادورو احتمالا بر قدرت باقی می‌ماند و کشورهای خارجی کاری از پیش نمی‌برند اما اگر ارتش حمایتش را از دولت مادورو متوقف کند همچنانکه یکی دو نفر از ارتشی‌ها به سمت گوایدو متمایل شده‌اند، ممکن است تحولات در ونزوئلا به گونه دیگری رقم بخورد.

سید جعفر هاشمی  – سفیر پیشین ایران در برزیل

خوان گوایدو، رهبر کودتاچیان در ونزوئلا به این بهانه که در انتخابات ریاست جمهوری تقلب صورت گرفته، از 11 ژانویه 2019 بنای مخالفت با نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهوری این کشور را در پیش گرفت و هدایت اعتراضات را عهده‌دار شد. این مسئله موجب شد که یک سری کشورهای خارجی مانند آمریکا به حمایت از گوایدو برخیزند و وی را به عنوان رئیس‌جمهور موقت معرفی کنند. این در حالی است که در ادامه مشخص شد که خود آمریکایی‌ها مسبب چنین توطئه‌ای بوده‌اند. ملاقات‌های جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا با برخی از مخالفان مادورو و همچنین بعضی از روسای کشورهای همسایه ونزوئلا حکایت از آن دارد که واشنگتن درصدد آن است که به هر شکل ممکن رئیس‌جمهور قانونی این کشور را از قدرت خلع کنند.

اگر دلیل اصلی چنین اقدامی را بخواهیم بررسی کنیم به شکست آمریکا طی دهه‌های اخیر در آمریکای لاتین و از دست دادن جایگاهش در این منطقه بازمی‌گردد. لذا این تئوری که کشورهای آمریکای لاتین، حیاط خلوت آمریکا هستند، با روی کار آمدن دولت های ضد آمریکایی در کشورهایی مانند کوبا، بولیوی، برزیل و ونزوئلا در دوره هوگو چاوز شکسته شد. بنابراین واشنگتن احساس خطر کرد و تلاش‌های زیادی برای جلوگیری از استمرار این روند انجام داد و در نهایت با روی کار آمدن ژائیر بولسونارو در برزیل که به ترامپ آمریکای لاتین معروف شده، واشنگتن به خود جرات داد تا به تدریج مشکلاتی را برای کشورهایی که از زیر سلطه آنها خارج شده، ایجاد کند.

در این میان برخی مشکلات و نارضایتی‌های اقتصادی داخل ونزوئلا نیز باعث شد تا گوایدو بتواند حامیانی از بین مردم برای خود دست و پا کند. همچنین مردم ونزوئلا سالیان سال است که از وضعیت اقتصادی بسیار بغرنج رنج می برند و این مسئله موجب مهاجرت آنها به کشورهای اطراف شده است؛ این مهاجرت نیز منجر به آن شده که کشورهای همسایه ونزوئلا از این وضعیت خشنود نباشند و از جابجایی قدرت در آنجا حمایت کنند.

در این مسئله که مشکلات و فساد زیادی در ونزوئلا وجود دارد شکی نیست، اما این مسائل در روابط بین‌الملل، دیگر کشورها را مجاز نمی‌کند که برای کشور مذکور تعیین تکلیف کنند و بگویند یک هفته فرصت دارد که انتخابات دیگری برگزار کند و گرنه فرد دیگری که مخالف وی است را به عنوان رئیس‌جمهور موقت خواهند پذیرفت.

این حرف، حرف بسیار ناپسندی است که به نوعی بیانگر بازگشت رویکردهای استعماری است. حتی اگر حکومت ونزوئلا، حکومت ناشایستی باشد باید توسط مردم کشورش و به صورت مسالمت‌آمیز مشکلاتش حل شود. لذا کشورهایی که به حمایت از گوایدو پرداخته‌اند نرم جهانی را زیر پا گذاشته‌اند. مسئله عجیب دیگر آنکه بسیاری از کشورهای دنیا نیز نسبت به این مسئله و دخالت‌ها سکوت اختیار کرده‌اند که این یک فاجعه بسیار بزرگ است.

بنابراین در مقطع فعلی دو دسته از کشورها در برابر تحولات ونزوئلا پدیدار شده‌اند؛ یک دسته به رهبری آمریکا است که کشورهای اتحادیه اروپا را شامل می‌شود.

بعد از آنکه گوایدو خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند آلمان، فرانسه، اسپانیا، بریتانیا، پرتغال، هلند و بلژیک به نیکلاس مادورو رئیس‌جمهوری ونزوئلا هشت روز فرصت داده بودند انتخابات برگزار کند و در غیر اینصورت آنها ریاست‌جمهوری موقت خوان گوایدو را به رسمیت خواهند شناخت که یکشنبه شب این مهلت به اتمام رسید و آنها گوایدو را به عنوان رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا به رسمیت شناختند. بدیهی است که به این جبهه، کشورهای دیگری نیز افزوده خواهند شد.

دسته دیگر از کشورها که در برابر تحولات ونزوئلا و در حمایت از دولت قانونی این کشور موضع‌گیری کرده‌اند کشورهایی مانند روسیه، چین، کره شمالی، ترکیه و ایران را شامل می‌شود. این کشورها به ویژه چین طی سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری‌های فراوانی در ونزوئلا پایه‌گذاری کرده و لذا به راحتی رضایت نخواهد داد که آمریکا و دیگر کشورها برای ونزوئلا مشکل‌ساز شوند و بخواهند دولت را در این کشور تغییر دهند.

کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران نیز از آنجایی که چنین اقداماتی صحیح و قانونی نیست موضع‌گیری کرده است.

در نهایت یکی از فاکتورهای تعیین‌کننده و مهم در تحولات ونزوئلا، ارتش این کشور است؛ اگر ارتش وفاداری و حمایت از دولت قانونی را همچنان حفظ کند، دولت مادورو احتمالا بر قدرت باقی می‌ماند و کشورهای خارجی کاری از پیش نمی‌برند اما اگر ارتش حمایتش را از دولت مادورو متوقف کند همچنانکه یکی دو نفر از ارتشی‌ها به سمت گوایدو متمایل شده‌اند، ممکن است تحولات در ونزوئلا به گونه دیگری رقم بخورد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *