جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

کشته شدن فرمانده نظامی سرایا القدس در درگیری با تشکیلات خودگردان (+عکس)

«ابوشجاع» فرمانده گردان طولکرم (وابسته به سرایا القدس-شاخه نظامی جهاد اسلامی) در بیانیه‌ای گفت: «سکوت ما به درازا نخواهد انجامید و تجاوزات دستگاه‌های امنیتی تشکیلات خودگردان ما را وادار می‌کند تا به این سکوت پایان دهیم».

تحریم 12 فرد و شرکت آمریکایی توسط ایران

وزارت امور خارجه ایران در بیانیه اعلام کرد که 12 فرد و شرکت آمریکایی به دلیل به دلیل حمایت و تامین مالی رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات تروریستی و ترویج و حمایت از تروریسیم و نقض فاحش حقوق بشر توسط ایران تحریم شدند.

حماس: پایان هر توافقی باید تضمین‌کننده آتش‌بس دائمی باشد

یکی از مسئولان حماس با اشاره به اینکه بندهای پیشنهاد جدید رژیم صهیونیستی در مذاکرات آتش‌بس تا حدودی با مواضع مقاومت سازگاری دارد تاکید کرد که اشغالگران چاره‌ای جز پذیرش شروط ما ندارند و ما موضع خود را بر اساس رسیدن به آتش‌بس دائمی تنظیم کرده‌ایم.

تشدید اعتراضات در مقابل پارلمان گرجستان

در حالی‌که پارلمان گرجستان لایحه جنجال برانگیز “ماموران خارجی” را در قرائت دوم هم تصویب کرد، مخالفان این قانون پنجره ساختمان پارلمان را شکستند، بمب‌های دودزا به داخل آن پرتاب کرده و با نیروهای پلیس درگیر شده و حداقل 10 نفر زخمی شدند.

رهبراپوزوسیون اوکراین: آمریکا قصددارد لهستان، آلمان و فرانسه را به آتش جنگ اوکراین بکشاند

تهران – ایرنا – «ویکتور مدودچوگ» (Viktor Medvedchuk) رهبر «جنبش اوکراین دیگر» (OKM) در انتقاد از جنگ  اوکراین گفت: آمریکا به دنبال آن است تا کشورهای منطقه بالتیک، لهستان، آلمان و فرانسه را به آتش این جنگ بیفکند.

Loading

تاثیرات سفر ملک سلمان به جنوب شرق آسیا

۱۳۹۵/۱۲/۲۷ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین-رسانه ها: سفر ملک سلمان، پادشاه عربستان به کشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا از جهات مختلف حائز اهمیت است. اسماعیل بشری ، کارشناس مسائل سیاسی و دفاعی در گفتگویی به این موضوع پرداخته است .

سفر ملک سلمان، پادشاه عربستان، به کشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا چون اندونزی، مالزی و برونئی ، با زرق و برق همراه بوده است. هر چند اقتصاد اهمیت زیادی در سفر آسیایی ملک سلمان دارد اما در چارچوب تقویت و توسعه روابط عربستان با کشورهای آسیایی و با هدف بررسی روابط دوجانبه و پاره‌ای مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی است و در کنار آن عربستان سعودی در یک رقبات جهانی با ایران در دنیای اسلام به این سفر اهمیت میدهد.گفتگوی زیر برای بررسی تاثیرات سفر ملک سلمان به کشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا است.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: مهمترین هدف ملک سلمان از سفر به کشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا چیست؟

اگر ما به عمده عمده ی قضایای سفر ملک سلمان را نگاه کنیم، ریاض می خواهد یارگیری کند. یارگیری نیز در کشور های پر جمعیت است و این کار نیز در کشورهای اندونزی، مالزی، از کشورهای مهم برایش خیلی مثبت است. اندونزی پر جمعیت ترین کشور مسلمان دنیاست. مالزی نیز جمعیت قابل توجهی دارد. با توجه به روابط این کشورها با ایران این حرکت را میتوان اینگونه تعبیر کرد که ریاض قصد دارند اطراف ایران را خالی کنند. یعنی قصد دارند روابط ایران با این کشورها را به تیرگی بکشانند.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: در وضعیت کنونی از نگاه اقتصادی و جنبه های دیگر، کشورهای منطقه چه نگاهی به روابط خود با عربستان دارند؟

ملک سلمان کاروان تجملاتی را با خود می برند و وضعیت مالی خوبی دارند و هزینه می کنند. مالزی و اندونزی به سرمایه گذاری عربستان نیاز دارد. این کشورها بیشتر به دنبال پول هایی برای سرمایه گذاری هستند. این کشورها امروزه از دوران پر تب و تاب شکوفایی اقتصادی فاصله گرفته اند و در حالت متعادلی هستند. لذا برای اینکه به رشد خود تداوم ببخشند، به عربستان نیاز دارند. بیشتر مساله ی این کشورها مالی است، دست عربستان باز است و ذخایر ارزی عربستان، ذخایر قابل توجهی است و می تواند بخشی از این ذخایر را به کشورهای جنوب شرقی آسیا منتقل کند. همچنین چون عربستانی ها با خدم و حشم خود خرج بالایی می کنند و می توانند این کشورها را به سمت خود جلب کنند. اما اینکه ما فکر کنیم که آنها به دنبال روابط راهبردی طولانی مدت و خوبی باشند، احتمالا اینطور نخواهد بود.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: چه پیامدهای مختلفی از تور منطقه ایعربستان به کشوهای جنوب شرق آسیا می تواند مد نظر باشد؟

فاصله آنها با عربستان زیاد هست و آمادگی ندارند که این کشورها نیروی نظامی در اختیار عربستان بگذارند و ریاض در ائتلافاتی چون یمن بخواهد از آنها کمک بگیرد. کشورهای جنوب شرقی آسیا، یعنی مالزی و اندونزی بیشتر تمایل دارند که اقتصاد خود را پیش ببرند. تا اینکه بخواهند در ماجراجوی های منطقه ای و دور از منطقه ی خود شرکت کنند. لذا فکر نمی کنم که این روابط حالت راهبردی به خود بگیرد. ولی در کل می تواند توجه کشورها را به عربستان جلب کند و این کشورها را از ایران دور کند. کما اینکه بعضی از این کشورها برای استقبال از عربستان صحبت هایی علیه تهران کرده اند. در واقع مساله بیشتر از سفر بحث سیاسی و اقتصادی می باشد. کشورهای جنوب شرق آسیا بیشتر توجه به بعد اقتصادی دارند و عربستان بیشتر به بعد سیاسی توجه دارد. در نتیجه آنها کمک های مالی عربستان را می گیرند در عین حال در مجامعی مورد نیاز ، مثلا مجمع عمومی سازمان ملل یا حتی همکاری اسلامی طرف عربستان را می گیرند و با تهران موضع انتقادی می گیرند.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: اگر پیامدهای منفی این امر را در نظر بگیریم، این کار چه تاثیری بر سیاست خارجی ایران در روابطش با کشورهای جنوب شرق آسیا خواهد داشت؟

این حرکت ها راهبردی نیست و تاکتیکی است، اگر درایت به خرج بدهیم می توانیم خیلی از این حرکت های عربستان را خنثی کنیم. با اینکه این کشورها به پول خود برسند ولی در عین حال مواضع خود را در مورد ایران مقداری تعدیل کنند. کشورهای جنوب شرق آسیا به ایران به چشم کشوری نگاه می کنند که برایشان بازار سرمایه است. چنانچه ما با مالزی روابط اقتصادی نسبتا خوبی داریم و در خیلی هم مراوده داریم. در نتیجه آنها نمی خواهند بازار ما را از دست بدهند. اما در کوتاه مدت شاید در منظر سیاسی در بعضی از جانب این کشورها، ما با چالش هایی روبرو شویم. اما احتمالا این مشکلات گذرا است. اگر سیاست گذاران و دیپلمات های ما به خوبی با این مساله برخورد کنند، ما می توانیم این موج را از سر بگذارنیم. اما این نوع سفرهای پادشاه عربستان، زیاد تاثیرات راهبردی نخواهد داشت.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: چه مشکلاتی فراروی افزایش روابط باکشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا خواهد بود؟

امروزه این کشورها مساله ی چالش برانگیزی بین خود ندارند که مسائلشان پیچیده شود. هر ساله در مراسم حج، مقاماتی از این کشورها با عربستان سفر می کنند و با آنها صحبت می کنند. اصولا عربستان می تواند حالت محوریتی برای کشورهای مسلمان کشورهای جنوب شرق آسیا داشته باشد و از آنها استفاده کند. یعنی مساله ی چالش برانگیزی بین اینها وجود ندارد. کما اینکه در شرایط عادی بین ما و این کشورها مثل اندونزی و مالزی نیز مسائلی وجود ندارد. فقط یک سری مشکلاتی که مسافران ما در سفر به مالزی و کارهای خلاف و یا قاچاق می کنند، ما را در روابط با مالزی درگیر می کند. گرنه ما با آن کشورها مشکل خاصی نداریم و می توانیم رابطه ی اقتصادی خود را ادامه دهیم.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: بازیگران مختلف منطقه ای و بین المللی، چه نگاهی به روابط عربستان با منطقه کشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا دارند؟

به دلیل اینکه این سفر به شدت تجملاتی بوده، کشورها نیز به این سفر به شکل گشت و گذاری نگاه می کنند. یعنی می توانند به آن اهمیت ندهند. در واقع این سفر خاص پادشاه عربستان با جمع کثیری سفر احتمالا بیشتر برای گشت و گذار بوده تا اینکه به دنبال روابط خاص باشند. اما چون کشورها نیاز به سرمایه گذاری عربستان را با آغوش باز پذیرفته اند.

مرکز بین الملی مطالعات صلح: آینده ی عربستان با کشورهای مسلمان جنوب شرق آسیا چگونه است؟

اگر عربستان به قول هایی که داده عمل کند، این کشورها روند رو به رشدی خواهند داشت. اما اگر این مساله کوتاه مدت باشد، و به عنوان سفر گذرا بوده باشد، می توان یک روابط عادی بین این کشورهای مسلمان با عربستان باشد. البته باید گفت که نوع نگاه کشورهای مالزی و اندونزی، با نگاه عربستان به اسلام به شدت متفاوت است. یعنی فکر نمیکنم که تفکرات وهابی گری و سلفی گری، بین مردم آن مناطق،  بتواند به طور موثری نقش آفرینی کند. در هر حال مردم آن کشورها آمادگی پذیرش چنین تفکراتی را ندارند و از بعد فرهنگی تاثیر زیادی نخواهد داشت. کما اینکه تاریخ نشان می دهد اسلامی در اندونزی و مالزی بیشتر از ایران توسط تجار ایرانی و بیشتر تفکرات صوفیانه بوده است

منبع:مرکز بین الملی مطالعات صلح – IPSC

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *