جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

Loading

همپوشانی یا تقابل منافع چین و روسیه در آسیای میانه؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای روسیه و طرح کمربند و جاده برای چین حائز اهمیت است. در هر دو پروژه، این منطقه آسیای میانه است که اهمیت فراوانی دارد.

بر اساس خلاصه‌ای از یکی از سری نشست‌های اندیشکده کارنگی که در وب سایت این اندیشکده منتشر  شد، تیمور عمروف، کارشناس امور چین و آسیای میانه گفته است که در دو سال گذشته این مساله آشکارتر شده که روسیه برای چین در اولویت قرار دارد. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که امکان دارد آسیای میانه یک نقطه ضعف در مشارکت پکن و مسکو محسوب شود. آنها می‌گویند چون روسیه و چین هر دو در این منطقه منافعی متقابل دارند، ممکن است میان‌شان نوعی درگیری رخ دهد.

عمروف در این خصوص نظر نرگس کاسنووا، عضو ارشد و مدیر برنامه آسیای میانه در مرکز دیویس-دانشگاه هاروارد را جویا شد و پرسید که آیا با این برداشت موافق است یا این که فکر می‌کند در این تحلیل سطح همکاری‌های منطقه‌ای چین و روسیه دست کم گرفته شده است؟

نرگیس کاسنوا پاسخ داد: واقعیت امر چیزی پیچیده‌تر و مبهم‌تر از رقابت و همچشمی یا همکاری است. در واقع ترکیبی از آن‌ها است. چین و روسیه در جایی که منافعشان با هم همپوشانی یا تا حدی همپوشانی دارد، با یکدیگر همکاری می‌کنند. در جایی که این منافع همپوشانی نداشته باشد، با هم رقابت می‌کنند. حداقل تاکنون، هر دو کشور در ثبات منطقه نفع مشترک داشته‌اند. هر دو به توسعه سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک سازمان بین‌المللی و چندجانبه که جایگزینی برای نظم تحت رهبری غرب است، علاقه‌مند بوده‌اند.

از سوی دیگر، منافع آنها در حوزه توسعه اقتصادی و تجارت کاملاً همپوشانی ندارد. روسیه اتحادیه اقتصادی اوراسیا و چین طرح کمربند و جاده را دارد. برای هر دو پروژه، آسیای میانه نقشی محوری دارد.

روسیه پس از الحاق کریمه در سال 2014 و تحریم‌های اعمال شده توسط غرب، ابراز تمایل کرد که پروژه خود را با پروژه چین مرتبط کند، اما اتفاق زیادی در این خصوص رخ نداد. بنابراین اکنون، با تغییر توازن قدرت، در حالی که چین قوی‌تر می‌شود و روسیه جایگاهش را از دست می‌دهد، باید دید که آیا چین در منطقه جسورتر می‌شود یا خیر. سیاستگذاران چینی بسیار صبور هستند. آنها می‌دانند که زمان به نفع آنهاست و به دلایل مختلف این منطقه روز به روز بیشتر به سمت چین کشیده می‌شود.

البته چین شریکی جذاب است و اقتصادی پویا دارد. در حالی که ممکن است در حال حاضر مشکلاتی داشته باشد، اما اقتصادش همچنان اهمیت زیادی برای اقتصادهای آسیای میانه دارد. و از نظر سیاسی، هر چه آسیای میانه بیشتر از روسیه بترسد، بیشتر جذب چین می‌شود. برای چین، آسیای میانه یک منطقه همسایگی مهم محسوب می‌شود. چین به تمامیت ارضی و استقلال حاکمیت کشورهای آسیای میانه علاقه‌مند است.

اگر بیانیه مشترک ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در مارس 2023 را با بیانیه‌ای که رئیس جمهور چین و روسای جمهور آسیای میانه در ماه مه در شیان ارائه کردند، مقایسه کنیم، می‌بینیم که دو سند کاملا متفاوت هستند. بیانیه چین- روسیه بسیار کوتاه و در درجه اول متشکل از  اولویت‌های پکن است. بیانیه شیان بسیار جامع‌تر است. پیشنهادات پکن به همسایگانش در آسیای میانه بسیار بیشتر از چیزی است که به روسیه پیشنهاد داده است.

ممکن است پویایی روابط چین، روسیه و آسیای میانه تحت نفوذ سلسله مراتب باشد. چین کشورهای آسیای میانه را کشورهای کوچکی در پیرامون خود می‌داند. پکن خود را در جایگاه یک قدرت بزرگ و خیرخواه در برابر آسیای میانه قرار داده است. اما روسیه با چین برابری می‌کند و نیازی نیست چین برای کشوری که هم‌وزنش است خیرخواه باشد. بنابراین رابطه چین-روسیه، رابطه‌ای سخت‌تر است.

0 Comments