جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

مؤلفه‌های سیاست خارجی جدید عربستان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: نشریه امور بین‌الملل جورج تاون در مصاحبه با دکتر یاسمین فاروق، پژوهشگر مهمان امور خاورمیانه در بنیاد کارنگی، به بررسی سیاست خارجی عربستان در قبال ایران و آمریکا پرداخته است.

اولویت‌های منطقه‌ای عربستان سعودی چیست؟

اولین اولویت سیاست خارجی عربستان پایان دادن به جنگ در یمن به دلیل شدت، دامنه جغرافیایی و ماهیت اهدافی (زیرساخت‌های مهم انرژی، فرودگاه‌ها، پایگاه‌های نظامی) است که انصار الله به آن‌ها حمله می‌کند. اولویت دوم سیاست منطقه‌ای عربستان مقابله با نفوذ ایران است. به دلیل توانایی ایران در تهدید امنیت ملی عربستان و تهدید ثبات رژیم سعودی، ایران همیشه به‌عنوان تهدید شماره یک عربستان تلقی می‌شود. تهران شبکه گسترده‌ای از متحدان غیردولتی منطقه‌ای را در اختیار دارد و می‌تواند به منافع راهبردی عربستان سعودی در سراسر خاورمیانه، به‌ویژه در منطقه خلیج‌فارس آسیب برساند. علاوه بر این، راهبرد دولت بایدن در قبال ایران مذاکره و مهار است تا تقابل. سعودی‌ها بسیار نگران‌اند که در صورت توافق جدید بین آمریکا و ایران، منافع آن‌ها به حاشیه برود و ایران دست آزادتری در منطقه داشته باشد.

یکی دیگر از اولویت‌های عربستان، تحول در اقتصاد این کشور است که نیاز به ثبات منطقه‌ای دارد. همچنان که تمام اقتصادهای دنیا از پیامدهای کووید – 19 رنج می‌برند، عربستان سعودی نیز به دلیل کاهش فروش نفت و قیمت آن دچار بحران شده است.

انگیزه اصلی تغییرات سیاست خارجی عربستان تحقق چشم‌انداز طرح 2030 است که مستلزم تلاشی گسترده برای ایجاد تحول در دولت و جامعه عربستان است.

 

سیاست عربستان در قبال ایران چیست؟

در درجه اول، عربستان ترجیح می‌دهد از پشتیبانی و تحریم‌های نظامی آمریکا علیه ایران استفاده کند. در خصوص احیای توافق برجام نیز ریاض می‌خواهد این توافق فعالیت‌های ایران در سراسر منطقه را محدود کند. البته دستیابی به این هدف بسیار دشوار است، زیرا تمرکز اولویت آمریکا و جامعه جهانی، حل‌وفصل پرونده هسته‌‎ای ایران است؛ بنابراین سعودی‌ها در تلاش‌اند تا نه‌تنها سیاست آمریکا بلکه سیاست اروپا در قبال ایران را تحت تأثیر قرار دهند تا اطمینان حاصل کنند که یک توافق جدید با ایران، منافع عربستان را در نظر خواهد گرفت. بااین‌حال سعودی‌ها واقع‌بین‌تر شده‌اند و اخیراً شروع به مذاکره مستقیم با ایرانی‌ها کرده‌اند.

عربستان سعودی مایل است ائتلاف منطقه‌ای گسترده‌تری برای مقابله با ایران شکل بگیرد، اما دستیابی به این مسئله نیز دشوار است زیرا کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی درباره چگونگی مقابله با تهدید ایران دارند.

 

چشم‌انداز روابط آمریکا و عربستان سعودی چگونه است؟

روابط آمریکا و عربستان سعودی همیشه پیچیده بوده است. بسیاری از تنش‌های آمریکا و عربستان به سیاست‌های ریاض در قبال مخالفان داخلی مربوط می‌شود. تصمیم گیران در آمریکا و همچنین عموم مردم به اسناد نقض حقوق بشر دولت سعودی در داخل کشور دسترسی دارند و دولت بایدن را تحت‌فشار قرار می‌دهند تا اقداماتی مانند انتشار گزارش قتل خاشقچی را اتخاذ کند. از همین رو انتظار می‌رود دولت بایدن درباره آینده روابط دو کشور بازبینی کند. این بدان معناست که روابط عربستان – آمریکا از شکل روابط شخصی آن در دوره سلمان – ترامپ خارج‌شده و به یک روابط بین دولتی تبدیل شود.

 

مؤلفه‌های تأثیرگذار بر روابط ریاض – واشنگتن کدم‌اند؟

عربستان همیشه جایگاه بسیار ویژه‌ای در جهان اسلام خواهد داشت. حکام و شیوخ این کشور به لطف منابع مالی و امپراتوری رسانه‌ای عظیم تحت کنترل دولت، همواره نوعی نفوذ در افکار عمومی جهان اسلام خواهند داشت.

دوم، عربستان سعودی یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان است و هنوز هم یک تولیدکننده اصلی در بازار نفت است. عربستان سعودی با وجود تمام مشکلات خود، در روندهای سیاسی، مذهبی و اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا نقش‌آفرین است.

علاوه بر این، عربستان سعودی ازنظر ژئوپلیتیکی و جغرافیایی، برای تمام برنامه‌های نظامی آمریکا در خاورمیانه بسیار مهم است. جغرافیای عربستان ازنظر استراتژیک برای امنیت تنگه هرمز و تنگه باب المندب بسیار مهم است؛ بنابراین کشوری با این شرایط جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و مالی برای آمریکا مهم است. درعین‌حال، تنها آمریکا می‌تواند چتر امنیتی موردنیاز عربستان برای حفظ امنیت، ثبات و رونق اقتصادی خود را فراهم کند.

 

چرا عربستان از طرح صلح با انصار الله حمایت می‌کند؟

این اولین بار نیست که عربستان سعودی آمادگی خود را برای اجرای آتش‌بس اعلام می‌کند. البته سعودی‌ها همیشه در زمان‌بندی ارائه طرح صلح دچار اشتباه شده‌اند. آن‌ها این اقدام را در زمانی انجام می‌دهند که انصارالله احساس می‌کند در حال پیروزی نظامی است و می‌تواند نه‌تنها از عربستان سعودی بلکه از آمریکا و جامعه جهانی امتیازات بیشتری دریافت کند. ایده این آتش‌بس جدید این است که به جهانیان ثابت کند سعودی‌ها آماده پایان دادن به جنگ در یمن هستند و به جهانیان، به‌ویژه کنگره نشان می‌دهند که اگر جنگ پایان نیابد، تقصیر انصار الله است. همچنین، عربستان سعودی دیگر نمی‌تواند روی حمایت آمریکا در این جنگ حساب کند. یکی از اولین تصمیمات رئیس‌جمهور بایدن قطع هر نوع حمایت آمریکا از جنگ عربستان در یمن بود که همین مسئله عربستان را ازنظر نظامی و سیاسی در موقعیت ضعیف‌تری قرارداد.

ریاض می‌خواهد به دولت بایدن ثابت کند که عربستان سعودی در پایان دادن به جنگ جدی است؛ اما اوضاع در یمن بسیار پیچیده است و عربستان سعودی نمی‌تواند به‌راحتی جنگ را خاتمه داده و یمن را ترک کند.

اجرای آتش‌بس نیز دشوار است، زیرا امروز جناح‌های زیادی با انصارالله متحدند، بنابراین یک جناح ممکن است آتش‌بس را قبول کند اما بقیه رد کنند. طرف‌های دیگری نیز در این جنگ وجود دارند که علاوه بر عربستان سعودی و انصار الله نیاز به پذیرش و مشارکت درروند صلح دارند. ضمن آنکه آتش‌بس نمی‌تواند بلافاصله مشکل یمن را حل کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *