جدیدترین مطالب

Loading

أحدث المقالات

اردوغان: رادار ناتو در ترکیه نقشی در رهگیری موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل نداشت

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، استفاده از پایگاه راداری ناتو در کشورش برای رهگیری پهپاد‌ها و موشک‌های شلیک‌شده ایران به سوی اسرائیل را تکذیب کرد.  اردوغان که در یک گردهمایی ابراز همبستگی با فلسطینیان از طریق ویدیو سخن می‌گفت، افزود: «مرکز راداری در کورجیک [استان ملطیه]هیچ ربط، ارتباط، و پیوندی با هیچ کشوری بجز امنیت کشورمان و متحدانمان ندارد و نمی‌تواند داشته باشد.»

وزیرخارجه پاکستان: سفر رئیسی حائز اهمیت است/تحریم‌های آمریکا اهمیتی ندارد

اسلام‌آباد- ایرنا – وزیر امور خارجه پاکستان سفر اخیر رئیس جمهوری اسلامی ایران به آن کشور را حائز اهمیت دانست و تاکید کرد: اسلام‌آباد اهمیتی به تحریم‌های آمریکا نمی‌دهد و هر آنچه که مطابق با منافع ملی باشد انجام خواهد شد.

کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا سامانه پاتریوت آزاد برای اوکراین ندارد

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده سامانه های دفاع هوایی پاتریوت آزاد برای ارسال به اوکراین ندارد و تمامی سامانه های موجود آمریکا در سراسر جهان برای محافظت از نیروهای آمریکایی مستقر هستند.

روایت العربی الجدید از طرح اضطراری مصر درباره تهاجم قریب‌الوقوع به رفح: به همه پزشکان برخی استان‌ها دستور داده شد از مرخصی‌ها بازگردند تا برای شرایط اضطراری آماده باشند

منابع خصوصی مصری فاش کردند که دستورالعمل‌هایی به تعدادی از بخش‌ها در سه استان منطقه کانال سوئز: اسماعیلیه، سوئز و پورت سعید، علاوه بر استان‌های شرقی، شمال و جنوب سینا صادر شده است تا سطح آماده باش را افزایش دهند و با اجرای طرح اضطراری که از سه شنبه آینده آغاز می‌شود، تعطیلات را لغو کنند و این ممکن است نشان دهنده حمله قریب الوقوع رفح باشد.

بلینکن: چین می تواند از طریق نفوذش بر ایران در کاهش تنش‌ها نقش داشته باشد

آنتونی بلینکن وزیر خارجه دولت جو بایدن که به چین سفر کرده است، روز جمعه در پکن با شی جین پینگ، رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتگو کرد و گفت که در خصوص چگونگی نقش سازنده چین در «بازدارندگی حکومت ایران» و گروه‌های وابسته به آن در تشدید تنش‌ها در خاورمیانه (غرب آسیا) گفتگو کرده است. بلینکن تصریح کرد: «من فکر می‌کنم روابطی که چین [با حکومت ایران]دارد می‌تواند در تلاش برای آرام کردن تنش، جلوگیری از تشدید و گسترش آن مثبت باشد و ما توافق کردیم که به طور منظم در باره این موضوع در ارتبط باشیم و مطمئنم که این طور خواهد بود.»

Loading

تأثیر سیاست بایدن در یمن بر عربستان سعودی

شورای راهبردی آنلاین: رصد: عربستان سعودی به تصمیمات بایدن در یمن چه واکنشی داشته است؟

احمد ناجی در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده کارنگی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: در ظاهر، اظهارات بایدن در خصوص یمن، از تغییر بزرگ سیاسی حکایت می‌کند. در عین حمایت از عربستان سعودی در برابر هر نوع حملات، توقف حمایت از حمله نظامی به رهبری عربستان در یمن، مهم‌ترین اقدام بایدن به شمار می‌رود. این تصمیم به همراه انتصاب «تیموتی لندرکینگ» به‌عنوان فرستاده ویژه آمریکا در یمن، به‌وضوح نشان داد که آمریکا خواهان بازگشت به دیپلماسی است. لغو فرمان دولت قبلی مبنی بر قرار دادن انصارالله در لیست گروه‌های تروریستی، گامی ضروری برای هموار ساختن راه مذاکرات بود.

عربستان در واکنشی محافظه‌کارانه، از همکاری‌های هرچه بیشتر دفاعی و انتصاب یک فرستاده ویژه استقبال کرده است. این لحن آرام عربستان چند دلیل احتمالی دارد. اول اینکه، معلوم نیست که دولت بایدن به چه نوع فروش تسلیحاتی متمرکز شده و چه تعریفی از تسلیحات «تهاجمی» یا «دفاعی» خواهد داشت. دوم اینکه، اگرچه ریاض از تعیین انصار الله به‌عنوان یک گروه تروریستی آشکارا حمایت کرده بود اما این صرفاً خواسته دولت یمن و آمریکا بوده است. تعیین انصار الله به‌عنوان یک گروه تروریستی باعث می‌شود که عربستان نتواند این گروه را برای قطع روابط با ایران در ازای حمایت کامل عربستان، به‌راحتی تحت‌فشار بگذارد. سوم آنکه، علیرغم دیدار ظاهراً صمیمانه وزیر امور خارجه عربستان با لندرکینگ، افزایش تعامل دیپلماتیکی آمریکا، باعث بلاتکلیفی در مذاکرات پنهانی سعودی‌ها با انصار الله می‌شود.

 

آیا توقف حمایت نظامی بایدن، راهبرد نظامی عربستان را تحت تأثیر قرار خواهد داد؟

یکی از دلایل واکنش نرم عربستان این است که راهبرد نظامی این کشور در حال تغییر بوده و در راستای تغییرات سیاسی بایدن بوده است. از اواسط 2019، عربستان تغییر از راهبرد مداخله سخت به مداخله نرم را آغاز کرده و عملیات نظامی آن علیه انصار الله کاهش قابل‌ملاحظه‌ای داشته است.

مخصوصاً با بروز همه‌گیری کرونا ویروس، هزینه‌های اقتصادی، انسانی و سیاسی بسیار بیشتر شده و غیرقابل‌دفاع گشته است. همچنین بودجه نظامی عربستان نسبت به تولید ناخالص داخلی نیز پیوسته بالا بوده (13 درصد در آغاز جنگ یمن در سال 2015) و درصد آن حتی از قدرت‌های جهانی نظیر آمریکا (3.5 درصد در سال 2015) بسیار بیشتر بوده است.

با توجه به این هزینه‌ها و شکست‌های پی‌درپی در توقف پیشروی انصار الله، دیدگاه فعلی عربستان به‌جای شکست انصار الله به تضعیف آن‌ها متمرکزشده است. حملات مستقیم ائتلاف به رهبری عربستان علیه انصار الله طی چند سال اخیر کاهش چشمگیری داشته است. بازی بلندمدت ریاض، تقویت نفوذ خود در میان همه جناح‌های یمنی است؛ بنابراین، تعجبی ندارد که عربستان اکنون فعالانه به دنبال مذاکره با انصار الله است.

این روند ظاهراً مثبت است اما بسته به جزئیات کاهش حمایت نظامی بایدن، عربستان احتمالاً به دنبال تأمین تسلیحات موردنیاز خود از جای دیگر مثلاً روسیه و چین خواهد بود. معاملات تسلیحاتی در چین و روسیه بی‌سروصدا و بدون فشار سازمان‌های حقوق بشری خواهد بود.

درنهایت، عربستان سعودی از منافع خود حفاظت کرده و احتمالاً حملات نظامی خود را دفاعی قلمداد خواهد کرد؛ بنابراین، این کشور به دنبال تسلیحات لازم برای اقدامات تلافی‌جویانه علیه حملات انصار الله با پهپادهای پیشرفته و دیگر اقدامات تهاجمی خواهد بود.

 

گفتگوهای صلح به رهبری آمریکا چقدر مؤثر خواهد بود؟

انتخاب یک فرستاده ویژه آمریکا کانال‌های گفتگو با انصارالله را بازخواهد کرد؛ اما در کل، گفتگو با این گروه قبلاً نیز انجام گرفته و سعودی‌ها با انصار الله، علیرغم خصومت‌ها، گفتگوهای مخفیانه‌ای از طریق میانجیگری عمان یا خط ارتباط قدیمی بین طرفین، انجام داده‌اند. تأثیر دیپلماتیکی این ارتباطات گاهی مشهود بوده است، ازجمله در اکتبر 2019 پس از اعلام آتش‌بس توسط انصار الله، طرفین اظهارت مثبتی داشته‌اند.

گفته می‌شود که گفتگوها با رهبری یک قدرت خارجی سازنده‌تر خواهد بود. در راستای توافق استکهلم با حمایت سازمان ملل در مورد یمن، اسرا در اقدامی برای نمایش حسن نیت، مبادله شدند و عربستان اجازه داد از فرودگاه تحت کنترل انصار الله در پایتخت یمن امدادرسانی پزشکی صورت گیرد. بااین‌حال، این پیشرفت‌ها با بروز درگیری بین عربستان و انصار الله به‌راحتی از بین خواهد رفت.

اگر آمریکا به راهبرد فراگیری مجهز شود، قادر به ایفای نقش مهمی خواهد بود. انصار الله در جنگ پیشروی‌های زیادی داشته‌اند و بعید است که حاضر به تقسیم قدرت باشند، همچنین، مداخله دیگر بازیگران خارجی نیز وجود خواهد داشت. راهبرد جدید آمریکا در یمن احتمالاً روسیه و چین را بر آن خواهد داشت تا از نفوذ خود در میان انصار الله استفاده کرده و تعامل آمریکا را دشوار سازند.

 

آیا عربستان درنهایت شانسی برای خروج از یمن خواهد داشت؟

پاسخ اجمالی عبارت است از خیر. حتی اگر اقدامات آتی آمریکا به نفع عربستان باشد، هزینه‌های امنیتی ترک یمن بیشتر از هزینه‌های عدم خروج از این کشور است. ریاض احتمالاً در جنگ نیابتی پنهانی سرمایه‌گذاری کرده و مداخله نظامی مستقیم خود را کاهش خواهد داد. امارات نیز احتمالاً راهبرد مشابهی خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *