جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ماکرون: اروپا در معرض خطر قریب‌الوقوع قرار دارد

رئیس‌جمهور فرانسه امانوئل ماکرون در مصاحبه با روزنامه «اکونومیست» هشدار داد: اروپا در معرض خطر قریب‌الوقوع قرار دارد و احتمال اعزام نظامی به اوکراین برای مبارزه با روسیه را منتفی ندانست.

انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیستها

تهران – ایرنا – رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه گفت، این کشور، توقف و افشای نسل‌کشی فلسطینی‌ها در غزه توسط رژیم صهیونیستی را در صدر اولویت های بین المللی اش قرار داده و با وجود فشارهای لابی جهانی صهیونیسم، از این موضع، دست برنخواهد داشت.

لفاظی مقام سابق آمریکا در مورد اقدام تنبیهی اخیر ایران علیه رژیم صهیونیستی

لندن – ایرنا – مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در تداوم سیاه‌نمایی‌های غرب علیه نقش ایران در منطقه غرب آسیا، عنوان کرد که تهران در پی عملیات نظامی علیه (رژیم) اسرائیل جسورتر شده و درصدد هدایت کشورهای عربی برای پیشبرد اهداف خود در منطقه است.

Loading

آثار مخرب مداخلات خارجی غرب در دیگر کشورها

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اخیراً در یک اجلاس بین‌المللی به میزبانی آلمان، چند قدرت خارجی قول دادند که مداخله نظامی در لیبی را متوقف کنند. همچنین، این اجلاس نگاهی اجمالی به آینده دیپلماسی جنگ در قرن 21 در اختیار گذاشته است.

کنستانز استلزن مولر در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد، نوشت: دو بازیگر اصلی رقیب برای کنترل لیبی، یعنی فایز السراج، رئیس دولت مورد حمایت سازمان ملل و خلیفه حفتر، ژنرال شورشی، در این اجلاس (اما نه در میز مذاکره) حضور داشتند. هر دوی آن‌ها با آغاز گفتگوهای صلح موافقت کردند. شرکت کنندگان اصلی این اجلاس الجزایر، مصر، ترکیه، امارات و روسیه بودند. تأمین تسلیحات و مزدور نظامی توسط این کشورها به آتش جنگ لیبی دامن زده است. چین یکی دیگر از شرکت کنندگان، به دنبال حفاظت از سرمایه‌گذاری بلندمدت خود در زیرساخت‌ها و صنعت نفت لیبی است.

اما تا جایی که به آمریکا و اروپا مربوط می‌شود، مداخله به رهبری آمریکا در سال 2011 تحت عنوان جلوگیری از کشتار مردم لیبی توسط معمر قذافی، چندان خوب پیش نرفت و آمریکا و اروپا حداقل در آشوب جاری لیبی مقصر هستند. با وجود حضور مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در این اجلاس، واشنگتن پیام‌های ضدونقیضی فرستاده است؛ به‌طوری‌که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برخلاف نظر تشکیلات امنیتی خود، به تماس ژنرال حفتر در بحبوحه حمله به طرابلس جواب داد.

اروپا نیز به نوبه خود دغدغه‌های مهمی، ازجمله حفظ دسترسی به نفت لیبی و گاز مدیترانه، جلوگیری از بی‌ثباتی شمال آفریقا و منطقه ساحل و جلوگیری از موج جدید هجوم پناهندگان دارد. بااین‌حال، حمایت ایتالیا از فایز سراج و حمایت فرانسه از ژنرال حفتر بیانگر اهداف متناقض کشورهای اروپایی از دخالت در لیبی است. گذشته از این، بدون پشتیبانی آمریکا، تصور تحریم تسلیحاتی یا خلع سلاح شبه‌نظامیان، به‌ویژه استقرار نیرو برای نظارت بر آتش‌بس، برای اروپا دشوار است.

به نظر می‌رسد که غرب با اتحاد و نزدیکی دوره پساجنگ سرد فاصله گرفته است. این در حالی است که جرج دبلیو بوش، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، از «نظم جهانی جدید» مبتنی بر لیبرال دموکراسی جهانی خبر داده بود. همچنین در سال 1999، تونی بلر، نخست‌وزیر انگلیس، با اشتیاق از دکترین کلی «مداخله بشردوستانه» دفاع کرد.

از آن زمان، سابقه مداخله نظامی غرب، در بهترین حالت، ناهمگون بوده است. از جنبه مثبت، غرب جلوی صرب‌های بوسنی و حامیان آن‌ها در بلگراد را از ارتکاب خشونت در کوزوو در سال 1999 گرفت. دو کشور از شش کشور یوگسلاوی سابق اکنون عضو اتحادیه اروپا و سه کشور آن عضو ناتو هستند. همچنین، بعد از حمایت طالبان افغانستان از القاعده و تبدیل افغانستان به پناهگاه آن‌ها، نیرویی به رهبری آمریکا آن‌ها را از افغانستان بیرون راند. مردم لیبی نیز که در وحشت از قذافی زندگی می‌کردند، به خاطر رهایی از وی خوشحال شدند.

بااین‌حال، 30 سال گذشته شاهد سلسله‌ای از شکست‌های نظامی، دیپلماتیک و رسمی نیز بوده است. غرب نتوانست از نسل‌کشی در رواندا و بوسنی جلوگیری کند. سال 2003، ائتلافی به رهبری آمریکا به دلایل واهی به عراق حمله کرد. همچنین، دولت‌های غربی در مواجهه با جنگ‌های وحشتناک در آفریقا، سوریه و یمن ناتوان بوده و برای توقف کشتار مسلمانان روهینگیایی در میانمار هیچ کاری نکرده‌اند.

در حال حاضر، حتی موفقیت مداخلات مشروع ناتو (در بالکان، افغانستان و لیبی) تحت‌الشعاع درگیری‌های قومی، فروپاشی دولتی و مداخلات خارجی قرار گرفته است.

مداخله‌گرایی لیبرال بر سه فرض استوار بوده است: موقعیت آمریکا به‌عنوان ضامن نظم جهانی، موضع اروپا در حمایت از آمریکا و فقدان چالش جدی در برابر سلطه غرب. در حال حاضر، آمریکا در حال عقب‌نشینی است، اروپا متفرق شده و قدرت‌های استبدادی در حال پیشروی هستند.

بااین‌حال، با توجه به مرزهای درهم‌آمیخته و وابستگی اروپا به جریان کالا و مردم، چاره اروپا عقب‌نشینی نیست. مشکلات عادت دارند که دیر یا زود راه خود را به اروپا پیدا کنند؛ بنابراین، اروپا چاره‌ای جز حل‌وفصل این مشکلات در سرمنشأ آن‌ها ندارد و لیبی صرفاً سرآغاز این اقدام است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *