جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

نبرد ایران و اسرائیل و جنگ ژئوپولتیک با ماهیت رولت روسی / اعراب می توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟

برای دولت‌های عربی منطقه که خواستار گفتگو و دیپلماسی جهت خودداری از گسترش جنگ غزه به کل منطقه هستند، یک جنگ تمام عیار بین ایران و اسرائیل آن‌ها را در معرض آتش متقابل طرفین قرار خواهد داد. چنین نتیجه‌ای بدترین سناریوی ممکن خواهد بود که رهبران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس سال هاست به دنبال اجتناب از آن هستند.

پنتاگون اعلام کرد پدافند هوایی اردن را تقویت می‌کند

وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» امروز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد کمیته نظامی مشترک با اردن در جریان نشست خود با حضور مقامات دفاعی دو کشور «اثرات بی‌ثبات‌کننده» درگیری‌های جاری در منطقه و نیز موضوع مقابله با گسترش پهپاد‌ها در منطقه را بررسی کرد.

Loading

چالش‌های پیش روی مذاکرات بروکسل درباره قفقاز جنوبی

۱۴۰۱/۰۳/۱۸ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: رئیس بنیاد مطالعات قفقاز گفت: به نظر می‌رسد اهداف ترکیه و جمهوری آذربایجان در ایجاد کریدور زنگزور، بیشتر جنبه غير اقتصادی دارد، این در حالی است که اهداف ارضی، سیاسی و امنیتی در ایجاد کریدور، با مخالفت بازیگران منطقه‌ای مواجه خواهد شد.

جعفر خاشع در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اظهارات رئیس جمهوری آذربایجان مبنی بر دستیابی به توافقی با ارمنستان برای تعیین خطوط مرزی و کریدور زنگزور خاطرنشان کرد: اگر هدف این کریدور صرفا بحث رفع انسداد مسیرهای مواصلاتی باشد، در توافق‌نامه میان این دو کشور که با میانجی‌گری روسیه در سال 2020 به دست آمد، مسائلی پیش‌بینی شده بود و کشورهای منطقه از جمله ایران نیز چندان ملاحظاتی درباره آن ندارند. این راه‌ها پیش از این نیز بوده و مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

خاشع با تاکید بر اهمیت رویکرد کشورها نسبت به کریدور زنگروز گفت: نگاهی که جمهوری آذربایجان و ترکیه نسبت به این مسئله دارند با فلسفه وجودی کریدورها متفاوت است؛ هر چند کریدورها اهداف بلندمدت ژئوپلیتیک هم دارند، اما بیشتر کارکرد اقتصادی از آن‌ها انتظار می‌رود. حتی عموما کشورهای مبدع آن، از اسامی استفاده می‌کنند که باعث ایجاد هم‌افزایی در میان کشورهای منطقه شود و منافع همه بازیگران و کنشگران را مدنظر قرار دهد.

 

«زنگزور» مفهومی تهاجمی دارد

وی با تاکید بر ضرورت ایجاد چشم‌انداز باثبات برای کریدورها ادامه داد: ما این مسائل را برای کریدوری که جمهوری آذربایجان به دنبال آن است، نمی‌بینیم. در وهله اول، نام «زنگزور»، مفهومی تهاجمی دارد که ادعاهای ارضی را با خود مطرح می‌کند. از این اقدامات، به نظر می‌رسد آنچه این کشورها دنبال می‌کنند با ذات و کارکرد کریدورها سازگاری ندارد و اهداف ارضی، سیاسی و امنیتی را پیگیری می‌کنند.

این کارشناس مسائل قفقاز با تاکید بر اینکه چنین رویکردی نه تنها همکاری بازیگران منطقه‌ای را جلب نخواهد کرد بلکه شاهد واکنش‌ها و اعتراضات آنها خواهیم بود، اضافه کرد: پیش از این نیز شاهد بودیم، مقامات جمهوری آذربایجان بعد از نشست بروکسل عنوان کردند که در مورد کریدور به توافق رسیدیم، در حالی که وزارت خارجه ارمنستان این مسئله را تکذیب کرد. اکنون نیز که علی اف در گفتگوی تلفنی با اردوغان به این مسئله پرداخته، جزئیاتی از آن ارائه نداده و مقامات ارمنی نیز واکنشی نداشته‌اند.

وی گفت: در صورت مخالفت کشورها، همکاری‌ها کمتر خواهد شد و این کریدور نمی‌تواند در بلندمدت موفقیتی داشته باشد. با توجه به اینکه این قبیل طرح‌ها تنها منافع دو کنشگر را مدنظر دارند، هزینه‌های آن افزایش پیدا خواهد کرد و نمی‌تواند به اهدافش برای ایجاد صلح و آرامش برسد و رفته رفته به سمت ایجاد تنش و عدم همکاری کشورها خواهد رفت.

 

اهداف غیراقتصادی ترکیه و جمهوری آذربایجان

خاشع با بیان اینکه ارمنستان با از دست دادن کنترل بخشی از خاکش موافقت نخواهد کرد، اظهار داشت: متاسفانه به نظر می‌رسد اهداف ترکیه و جمهوری آذربایجان، بیشتر اهداف غیراقتصادی است، چرا که اکنون نیز مسیرهای مختلفی وجود دارد که این دو کشور می‌توانند به یکدیگر وصل شوند. در مسیر گرجستان سرمایه‌گذاری‌های زیادی انجام شده، مسیر ایران نیز مسیر کاملا اقتصادی، امن و باثبات بوده است. این مسیرها کاملا توجیه پذیر هستند و سرمایه‌گذاری جدید به لحاظ اقتصادی توجیه ندارد.

رئیس بنیاد مطالعات قفقاز گفت: در نشست بروکسل برای تشکیل کمیسیون بررسی مرزها توافقی انجام شده بود و در نهایت باید این مذاکرات پیش رود تا مانع تنش‌ها شود؛ اما باید درنظر گرفت مبنای این تعیین خطوط براساس کدام نقشه بوده و مرزهای بین این دو جمهوری در چه سالی مبنا قرار گرفته است. براساس گزارش رسانه‌ها به نظر می‌رسد دو کشور در بروکسل توافق کرده‌اند مرزهای سال 1993 باشد، اما جمهوری آذربایجان پیش از این انتظار داشت مبنای ترسیم مجدد خطوط، مرزهای 1918 تا 1926 باشد.

وی با بیان اینکه اراده تعیین خطوط برای حل مشکلات جاری میان دو طرف خصوصا ارمنستان وجود دارد، ادامه داد: کشورهای منطقه خواهان جابجایی سرزمین‌های بزرگ و تغییر معنادار در مرزهای بین‌المللی نیستند. این وضعیت را جامعه ارمنی نیز نخواهد پذیرفت و قطعا دولت این کشور نیز تحت فشار افکار عمومی ارمنیان داخل و خارج از ارمنستان این وضعیت را قبول نخواهد کرد.

خاشع یادآور شد: آرمن گریگوریان، دبیر شورای عالی ارمنستان نیز با رد ادعای رئیس جمهور آذربایجان درباره زنگزور اعلام کرده است که ممکن نیست هیچ کریدوری در قلمرو جمهوری ارمنستان وجود داشته باشد و همه توافقات صورت گرفته در بروکسل صرفا درباره بازگشایی راه‌های حمل و نقل است. با این حال مخالفان پاشینیان، او را مانند آنچه در جنگ 2020 رخ داد، متهم به عقب‌نشینی در مقابل باکو و پنهان نگه داشتن توافقاتی که با طرف آذری داشته است، می‌کنند.

این کارشناس مسائل حوزه قفقاز گفت: در آنچه دولت ارمنستان از نتایج نشست بروکسل اعلام کرده، اشاره شده که در این گفتگو توافقاتی در مورد ادامه کار در راستای باز کردن ارتباطات منطقه‌ای و آغاز به کار کمیسیون تعیین مرزها و تامین امنیت صورت گرفته است و این گفتگوها در ژوئیه یا اوت ادامه می‌یابد. رئیس شورای اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که دوطرف با وی درباره رفع موانع موجود بر سر ترانزیت میان دو کشور و سهولت در حمل و نقل میان نخجوان و خاک اصلی آذربایجان و برخی مناطق ارمنستان با استفاده از خاک آذربایجان به توافق رسیدند.

خاشع در عین حال تصریح کرد: در مذاکرات بروکسل، جمهوری آذربایجان دست بالا را داشت و روند این مذاکرات تاکنون به نفع آنها بوده است.

 

ایران تغییر در مرزهای بین‌المللی را نخواهد پذیرفت

وی با تاکید بر اینکه، ایران تغییر در مرزهای بین‌المللی را نخواهد پذیرفت، اضافه کرد: در شرایطی شاهد پررنگ شدن مذاکرات بروکسل هستیم که روسیه به دلیل جنگ در اوکراین کمتر می‌تواند به قفقاز جنوبی توجه داشته باشد، اما قطعا در بحث نتایج و مذاکرات نهایی، احتمال موفقیت توافق‌ها بدون روسیه بسیار کم است و دوامی ندارد. ملاحظات روسیه در این دو جمهوری باید تامین شود، در غیر این صورت توافقات پایدار نیست و با وجود درگیری روسیه در جنگ، نمی‌توان انتظار داشت تغییرات شگرفی در قفقاز بدون توجه به منافع این کشور رخ دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *