جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

جریمه ۹۰۰۰ دلاری ترامپ به جرم تحقیر دادگاه

قاضی پرونده پرداخت حق‌السکوت به بازیگر پورن، دونالد ترامپ را به جرم «تحقیر دادگاه» ۹۰۰۰ دلار جریمه کرد و گفت رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در صورت نقض مکرر حکم قاضی به زندان فرستاده خواهد شد.

آمریکا هشدار داد: اسرائیل در صورت نقض قوانین بین‌المللی پاسخگو خواهد بود

به‌دنبال انتشار گزارش جدید سازمان «عفو بین‌الملل» درباره استفاده اسرائیل از تسلیحات آمریکا علیه غیرنظامیان در غزه، ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، هشدار داد اگر اسرائیل در غزه مرتکب نقض قوانین بین‌المللی شده باشد، واشینگتن این کشور را پاسخگو خواهد کرد.

واکنش تند حماس به ادعاهای جدید بلینکن درباره مذاکرات

یکی از مسئولان حماس با تکذیب ادعاهای وزیر خارجه آمریکا علیه این جنبش درباره مذاکرات آتش‌بس اعلام کرد که ما همچنان درحال بررسی آخرین پیشنهاد مربوط به آتش‌بس هستیم و این نتانیاهو است که مانع توافق می‌شود.

مذاکرات دوجانبه صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان در آلماتی

قزاقستان اعلام کرد: مذاکرات صلحی که قرار است در آلماتی انجام شود فقط بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان انجام می‌شود و بحثی از میانجیگری آستانه نیست و اگر این دو کشور به صلح برسند تأثیر مثبت زیادی بر کل منطقه خواهد داشت.

نرخ فقر در نوار غزه از ۹۰ درصد نیز فراتر رفت

تهران- ایرنا- دفتر اطلاع رسانی دولتی در نوارغزه، امروز (چهارشننبه) اعلام کرد که همزمان با شرایط وخیم جنگی و ادامه محاصره ۱۸ ساله، نرخ فقر میان ساکنان این منطقه از ۹۰ درصد نیز فراتر رفته است.

ببینید | لحظه پنهان شدن و استتار جو بایدن در میان کارمندانش

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده روز سه‌شنبه مسیر هنگامی که قصد داشت برای شرکت در رویداد انتخاباتی عازم دلاور شود، بار دیگر مسیر سوار شدن به هلی‌کوپتر را در میان دستیارانش طی کرد. به نظر می‌رسد رئیس جمهوری ایالات متحده با استتار در میان کارمندانش در پیشگاه خبرنگاران قصد دارد به علت نامعلومی از رویارویی با آن‌ها خودداری کند. منبع: فرارو

Loading

تشدید اختلافات در شورای همکاری خلیج فارس

۱۳۹۸/۰۴/۲۶ | خبر تاپ, سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: شورای همکاری خلیج فارس از ظرفیت لازم برای تاثیرگذاری منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار نیست، ولی علیرغم وجود اختلافات عقیدتی و سیاسی به ویژه در رابطه با ایران، این شش کشور تحت فشار آمریکا و انگلیس ناچار به حفظ شاکله شورای همکاری شده‌اند و تلاش دارند تا به نوعی بر اختلافات سرپوش بگذارند. حسن‌هانی‌زاده - کارشناس مسائل خاورمیانه

شورای همکاری خلیج فارس در سال 1981 و یک سال پس از حمله رژیم صدام به ایران، با هدف هماهنگی سیاست‌های 6 کشور حوزه خلیج فارس شامل عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، عمان و کویت در برابر ایران و با حمایت آمریکا و انگلیس و به طور کلی غرب تشکیل شد.

در طول هشت سال جنگ تحمیلی، 6 کشور حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان، امارات، کویت و بحرین حدود 120 میلیارد دلار کمک مالی در اختیار رژیم صدام قرار داده بودند. پس از حمله عراق به کویت در سال 1990 میلادی و پایان جنگ تحمیلی صدام علیه ایران، این شورا دچار شکاف سیاسی شد؛ چرا که قطر، کویت و پادشاهی عمان سیاست نسبتا معتدل‌تری در برابر ایران اتخاذ کردند در حالی که عربستان، امارات و بحرین به سیاست‌های تهاجمی خود علیه ایران ادامه دادند. به مرور زمان به دلیل اینکه عربستان به عنوان بزرگترین کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس قصد داشت سیاست‌های خود را بر سایر کشورهای شورا تحمیل کند، اختلاف میان این 6 کشور شدت بیشتری به خود گرفت.

حدودا 4 سال پیش و پس از محاصره قطر، تقابل فیزیکی قطر و عربستان بر سر مسائل مرزی و اختلاف سیاسی امارات و قطر، این شورا در آستانه فروپاشی قرار گرفت. از سال 2017 و یک سال پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید اختلافات قطر و عربستان شدت گرفت. علت این امر این است که ترامپ قصد باج‌خواهی از 6 کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس را داشت، اما قطر در مقابل باج‌خواهی آمریکا مقاومت بیشتری از خود نشان داد. در نتیجه عربستان مجبور شد 500 میلیارد دلار در قالب همکاری‌های تسلیحاتی و اقتصادی به آمریکا پرداخت کند.

بحران روابط سیاسی ۲۰۱۷ قطر در روز ۵ ژوئن ۲۰۱۷ با قطع روابط دیپلماتیک ۴ کشور عربی به محوریت عربستان سعودی با قطر به وقوع پیوست. در مقابل نیز کشورهای ایران و ترکیه به حمایت از قطر پرداختند.

ابتدا چهار کشور عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، بحرین به محوریت عربستان سعودی با قطر قطع روابط دیپلماتیک نمودند، پس از آن برخی کشورهای عربی از این اقدام عربستان سعودی پشتیبانی کرده و روابط خود را با قطر قطع کردند. کشورهایی که به عربستان سعودی پیوستند عبارت بودند از لیبی، یمن، مالدیو، سنگال، موریتانی، چاد، کومور، نیجر و گابن که به کارزار عربستان سعودی علیه قطر پیوستند.

اختلافات دوحه-ریاض، شکاف‌ها در شورای همکاری خلیج فارس را به شدت افزایش داد. اختلاف بین این دو جناح نیز از آنجا شروع شد که عربستان، امارات و بحرین با همکاری مصر، قطر را که سیاست معتدل‌تری نسبت به ایران دارد تحریم کردند.

این در حالی است که پادشاهی عمان که یکی از کشورهای مهم عضو شورای همکاری خلیج فارس است همچنان روابط خود را با ایران حفظ کرده است، لذا اکنون این شورا به دلیل دسته‌بندی‌های مختلف دچار پراکندگی شده و شکاف بین اعضای آن تشدید شده است، ولی آمریکا و انگلیس تمام تلاش‌شان را به کار گرفته‌اند تا هویت این شورا را برای مقابله با ایران حفظ کنند.

از سوی دیگر اخیرا اختلافات بین امارات و عربستان نیز شدت گرفته است؛ چرا که امارات بدون هماهنگی عربستان جزیره یمنی سقطری را اشغال کرد و حجم نیروهای خود را در ائتلاف عربستان کاهش داد. این امر موجب شد که اختلاف بین امارات و عربستان تشدید شود تاجایی که امارات اکنون درصدد خارج کردن کلیه نیروهای خود از ائتلاف عربی علیه یمن برآمده است.

بین پادشاهی عمان و عربستان نیز به دلیل ارتباط این پادشاهی با ایران و همکاری تنگاتنگ با این کشور اختلافاتی بروز کرده است.

در این بین کویت هم برخی اختلافات سیاسی با عربستان دارد؛ چرا که عربستان همواره در انتخابات پارلمانی کویت دخالت می‌کند که این مسئله موجبات نارضایتی کویت را فراهم کرده است. درواقع ریاض سعی می‌کند افراد سلفی و وهابی را درون پارلمان کویت وارد کند.

در مورد سوریه نیز اختلافاتی بین کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس وجود دارد؛ در این رابطه قطر ابتدا با عربستان هماهنگ بود و بعدا دچار اختلاف شد. اکنون قطر به دلیل نزدیکی‌اش با ترکیه، از دخالت در سوریه کنار کشیده و با سیاست‌های ترکیه همراهی می‌کند.

سه کشور عربستان، امارات و بحرین نگاه یکسانی به مسئله سوریه دارند و خواهان کناره‌گیری بشار اسد هستند؛ اما کویت و پادشاهی عمان خیلی دخالتی در این مسئله ندارند.

در نهایت باید توجه داشت که شورای همکاری خلیج فارس از ظرفیت لازم برای تاثیرگذاری منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار نیست، ولی علیرغم وجود اختلافات عقیدتی و سیاسی به ویژه در رابطه با ایران، این شش کشور تحت فشار آمریکا و انگلیس ناچار به حفظ شاکله شورای همکاری شده‌اند و تلاش دارند تا به نوعی بر اختلافات سرپوش بگذارند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *