جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

رئیس سیا وارد قاهره شد

تهران- ایرنا- منابع خبری جمعه شب گزارش دادند که رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای گفت وگو درباره جنگ غزه ساعتی پیش وارد قاهره پایتخت مصر شد.

نیویورک‌تایمز: نتانیاهو در حال بررسی اداره غزه توسط ائتلاف عربی-اسرائیلی است

رسانه آمریکایی روز جمعه گزارش داد مقامات دفتر «بنیامین نتانیاهو» درحال سبک و سنگین کردن نقشه‌هایی برای اداره غزه پس از جنگ با کمک ائتلافی از کشورهای عربی از جمله مصر، عربستان سعودی و امارات عربی متحده هستند.

Loading

اهداف رزمایش آمریکا و امارات در خلیج‌فارس

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رزمایش دریایی مشترک اخیر میان آمریکا و امارات متحده عربی در خلیج‌فارس، بار دیگر موضوع آینده ثبات و امنیت این منطقه را در کانون توجهات قرار داد. حسین سیاحی- پژوهشگر مسائل بین‌الملل

این تمرین مشترک 10 روزه تحت عنوان «مدافع آهنین» و با همکاری ناوگان پنجم دریایی از فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ایالات متحده (ناوسنت) برگزار شد. در این رزمایش، 3 ناو و 2 کشتی جنگی ایالات متحده و همچنین نزدیک به 600 پرسنل نظامی مشارکت داشتند. دریابان کوپر، فرمانده ناوگان پنجم، در تشریح اهداف این رزمایش، از سه موضوع امنیت، مقابله با مین‌های دریایی و دفاع از بنادر نام برد و اظهار کرد که «ما وقتی با یکدیگر کار می‌کنیم قوی‌تر خواهیم بود».

فارغ از ادعای آمریکا برای حفظ امنیت آب‌های بین‌المللی و کشتیرانی آزاد که بخشی از توجیهات آمریکا برای ایجاد نظام‌ها و ساختارهای امنیت دریایی بین‌المللی مانند نهاد بین‌المللی امنیت دریایی موسوم به IMSC است، رزمایش‌های اخیر دارای پیام و اهداف خاصی نیز هست.

 

امارات در آرزوی بازگشت چتر امنیتی ایالات متحده

این روزها امارات که همواره تلاش نموده تا یک هویت تجاری جهانی برای خود ایجاد کند، برخی از گزینه‌های پیش روی خود را پرهزینه و با سرنوشت مبهم می‌بیند. به طور عمومی، امارات از یک طرف، در بعد سیاست‌ها و راهبردهای منطقه‌ای، نمی‌تواند مستقل از عربستان و رقابت این کشور با تهران تصمیم بگیرد؛ و از طرف دیگر، در موضوع دفاعی و امنیتی به چتر امنیتی ایالات متحده در منطقه خود را نیازمند احساس می‌کند. هرچند مانند آنچه در سال گذشته و همزمان با سفر طحنون بن زاید به ایران اتفاق افتاد، گاهی اقدامات مبتنی بر دیپلماسی و گفتگو را نیز در دستور کار خود قرار می‌دهد.

اما در رابطه با موضوع رزمایش دریایی، امارات متحده عربی مقطع زمانی فعالی را پشت سر‌ می‌گذارد. شرکت در رزمایش با یونان در مدیترانه، رزمایش چهارجانبه در دریای سرخ، همچنین رزمایش بزرگ سال گذشته تحت عنوانIMX-CE 2022 که با مشارکت بیش از 60 کشور برگزار شد، در کنار رزمایش روزهای اخیر در خلیج‌فارس، نمونه‌ای از اقدامات امارات در مسیر تقویت آمادگی دفاعی و افزایش ضریب امنیتی است. اما این رزمایش‌ها چقدر در تامین اهداف این کشور موثر هستند؟

در صورت تحقق سناریوی عدم توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های بزرگ، نگرانی‌های امنیتی امارات نیز افزایش خواهد یافت. از طرف دیگر به دلیل عدم برابری مولفه‌های قدرت میان تهران و ابوظبی، به احتمال زیاد نیاز این کشور به چتر امنیتی و پشتیبانی دفاعی ایالات متحده دوچندان خواهد شد؛ اما آیا چتر امنیتی ایالات متحده در منطقه می‌تواند دفاع از امارات را تضمین کند و آیا ایالات متحده به مانند تعهدی که در ناتو دارد، نسبت به دفاع از متحدان منطقه‌ای‌اش متعهد است؟

ایالات متحده همزمان با روی کارآمدن دولت جو بایدن، اقدامات خود را در جهت کاهش حضور در منطقه خاورمیانه و تسریع در روند مهار چین در منطقه ایندو-پاسیفیک آغاز کرد. همزمان با کاهش حضور آمریکا در منطقه، چتر امنیتی ایالات متحده در منطقه تضعیف، روند تنش‌زدایی آغاز و منطقه برای یک ترتیبات جدید آماده شد.

البته واشنگتن تلاش می‌نماید با استمرار حضور خود در منطقه آن هم به شکل حداقلی، سیاست حفظ ثبات در خاورمیانه را پیگیری کند، اما موضوع عدم تحقق توافق هسته‌ای با ایران می‌تواند تمامی معادلات دولت بایدن را نقش بر‌آب کند؛ لذا برگزاری اینگونه رزمایش ها می‌تواند ضمن بالابردن توانمندی‌های نظامی، اهداف و پیام خاص خود را نیز داشته باشد، اگرچه اقدامات پرهزینه آمریکا، می‌تواند یک عامل شکست برای جایگاه این کشور، نظم بین‌الملل و رقابت هژمونیک این کشور با چین چالشگر باشد.

بدین ترتیب اگرچه آمریکا همچنان در منطقه حضوری فعال دارد و امارات نیز نیازمند چنین حضوری است، اما به طور کلی، ترجیح دو کشور بر توافقی کم هزینه و مبتنی بر دیپلماسی خواهد بود، برگزاری رزمایش مشترک، نه ضامن ثبات منطقه‌ای و نه تعهدی از سوی واشنگتن برای دفاع از امارات و تضمین امنیت این کشور خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *