جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

بورل: اسرائیل خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است

لندن- ایرنا- جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به جنگ غزه و بحران انسانی در این باریکه تصریح کرد که پاسخ نامتناسب (رژیم) اسرائیل به عملیات هفتم اکتبر (طوفان الاقصی)، خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است.

آیا آتش‌بس در غزه از کانال مصر برقرار می شود؟

«دولت مصر به تازگی از طرح جدید خود برای آتش بس در جنگ غزه رونمایی کرده است. طرحی که در ادامه ابتکارهای پیشین مصری ها در این رابطه قرار دارد و البته اما و اگرهای زیادی در مورد به نتیجه رسیدن این طرح وجود دارد.»

Loading

نگاه راهبردی چین به قدرت نرم

۱۳۹۶/۱۰/۱۷ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: ایالات متحده مدت های مدیدی است که برنامه هایی دارد که به رهبران جوان دیگر کشورها اجازه می دهد که از این کشور دیدن کنند، حالا چین نیز در این مسیر قدم بر می دارد، این اقدام هوشمندانه ای مبتنی بر قدرت نرم است.

کمبریج – چین میلیاردها دلار در امور قدرت نرم سرمایه گذاری کرده اما به تازگی شاهد این است که کشورهای دموکراتیک در این حوزه عقب نشینی کرده اند. بنیاد موقوفه ملی برای دموکراسی به تازگی گزارشی منتشر کرده که بحث اش بر سر این است که می بایست در خصوص قدرت نرم تجدید نظر کنیم، چرا که ” به نظر نمی آید واژگان مفهومی که از زمان جنگ سرد استفاده می شود که با موقعیت معاصر همخوانی داشته باشند.”

این گزارش نفوذ استبدادی تازه ای که در سراسر دنیا احساس می شود را “قدرت تیز” می نامد. اخیرا اکونومیست در سرمقاله مجله خود “قدرت تیز” را با اتکا بر “تخریب، قلدرمآبی و فشار” توصیف می کند که مخلوط آنها با “خود سانسوری” همراه می شود. در حالی که قدرت نرم عنان فرهنگ و ارزش ها را برای تقویت قدرت کشور در دست می گیرد، قدرت تیز به رژیم های استبدادی کمک می کند تا در داخل کشور دست به اعمال قدرت بزنند  و در خارج از کشور افکار عمومی را دستکاری کند.

اصطلاح “قدرت نرم” – توانایی اثر گذاری بر دیگران با جلب نظر و ترغیب آنها به جای استفاده از قدرت سخت اجبار یا پرداخت پول – مقوله ای است که هر گونه اعمال قدرتی که شامل استفاده از زور نیست را توصیف می کند. اما این یک اشتباه است. قدرت برخی اوقات بستگی به این دارد که ارتش یا اقتصاد چه کسی بازی را می برد، برخی اوقات هم بستگی به این دارد که داستان چه کسی می برد.

روایتی قدرتمند، یک منبع قدرت است. منابع اقتصادی چین باعث شده قدرت سخت و نرم چین تقویت شود، اما با محدودیت هایی.  بسته کمک های اقتصادی چین تحت ابتکار عمل “یک کمربند، یک جاده” ممکن است جذاب و لطیف به نظر آید، البته اگر مانند مورد اخیر در پروژه سریلانکا، بد از کار در نیاید.

به همین ترتیب هر گونه اعمال قدرت سخت اقتصادی موجب زیر سوال رفتن روایت چین از قدرت نرم می شود. برای نمونه؛ چین نروژ را به خاطر اهدای جایزه صلح نوبل به لیو ژیابو مجازات کرد. چین همچنین یک ناشر استرالیایی را به خاطر انتشار کتابی انتقادی علیه چین تهدید کرد که دسترسی اش به بازار این کشور را محدود خواهد کرد.

اگر از اصطلاح قدرت تیز به عنوان کلمه اختصاری جنگ اطلاعات استفاده کنیم، تضاد آن با قدرت نرم آشکار می شود. قدرت تیز نوعی قدرت سخت است. اطلاعات را دستکاری می کند که امری لمس پذیر نیست، اما لمس پذیر بودن یک شاخصه تمیز دهنده از قدرت نرم نیست. برای نمونه تهدیدات شفاهی هم زمان هم لمس ناپذیر است و هم اجبارگرایانه.

در سال 1990، وقتی که مفهوم قدرت نرم را معرفی می کردم، نوشتم که این قدرت با غیر مستقیم بودن و دلخواه بودن تعریف می شود، حال آنکه قدرت سخت مبتنی بر تهدید و  کشش است. اگر کسی به روی شما اسلحه بکشد و پول های شما را بخواهد و کیف شما را بگیرد، شما چه فکر می کنید. این قدرت سخت است. اگر او شما را ترغیب کند که پول تان را به او بدهید، او تفکر و خواسته شما را تغییر داده است. این قدرت نرم است.

در دموکراسی عمومی، حقیقت و باز بودن، خط فاصله ای میان قدرت نرم و قدرت سخت ایجاد می کند. وقتی شین هوا، خبرگزاری رسمی چین به طور باز در دیگر کشورها تولید خبر می کند، به کار بردن تکنیک های قدرت نرم است و ما باید آن را بپذیریم. وقتی رادیو بین المللی چین به طور مخفیانه از 33 ایستگاه رادیویی در 14 کشور حمایت می کند، از مرزهای قدرت تیز عبور کرده است و ما می بایست نقض شاخصه “دلخواه رفتار کردن” را افشا کنیم.

ایالات متحده مدت های مدیدی است که برنامه هایی دارد که به رهبران جوان دیگر کشورها اجازه می دهد که از این کشور دیدن کنند، حالا چین نیز در این مسیر قدم بر می دارد، این اقدام هوشمندانه ای مبتنی بر قدرت نرم است، اما وقتی صدور ویزا دستچین شده و دسترسی ها محدود است تا انتقادها محدود شود و خودسانسوری تشویق شود، این برنامه به قدرت سخت بدل می شود.

منبع: دیپلماسی ایرانی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *