جدیدترین مطالب

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

Loading

وضعیت القاعده

۱۳۹۴/۰۲/۱۶ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: این مقاله وضعیت کنونی القاعده را از سه منظر فعالیت های رسانه ای، رقابت با داعش و ماهیت شبکه ای یا سازمانی آن بررسی می کند.

آرون زلین در مقاله‌ای که روی پایگاه اینترنتی موسسه سیاستگذاری خاور نزدیک واشنگتن به چاپ رسید، نوشت: 10 سال پیش الظواهری، رهبر کنونی القاعده اعلام کرد که “ما اکنون در یک جنگ هستیم و بیشتر از نیمی از این جنگ در رسانه ها جاری است”. اگر ما سخن الظواهری را درباره نبرد رسانه‌ای بپذیریم، به نظر می رسد که القاعده در این جنگ شکست خورده است.

در واقع،‌ فعالیت های رسانه ای القاعده مرکزی، بعد از آنکه داعش خود را خلیفه خواند، نشان می دهد که القاعده نتوانسته است در پیام های خود به مشکلات روز اشاره کند.

برای مثال از زمان شکل‌گیری داعش تا اوایل آوریل 2014، القاعده 25 پیام رسانه ای مختلف منتشر کرد که بسیاری از آنها به زبان اردو بود و یا محتوای آنها مربوط به مسائل گذشته بود که از جمله می‌توان به انتشار سخنان کشته‌شدگان القاعده، برخی سخنان اسامه بن لادن که پیش از مرگش منتشر نشده بود و پیامی به مناسبت سالگرد ایجاد القاعده اشاره کرد که به صورت محسوسی در هیچ کدام از آنها اثری از الظواهری نیست.

یکی از بزرگ‌ترین مسائل مربوط به نیروهای به اصطلاح جهادی، درگیری گسترده القاعده و داعش است که توجه جوامع علمی را که روی آن مطالعه می کنند، هم به خود جلب کرده است.

در این میان، به نظر می رسد که تلاش های عمومی القاعده بی فایده جلوه می‌کند. برای مثال می توان به  بیانیه‌ای از الظواهری خطاب به البغدادی، سرکرده داعش اشاره داشت که به او گفته بود در عراق بماند و سوریه را به جبهه النصره بسپارد. واکنش بغدادی به این بیانیه تمسخر و نادیده گرفتن آن بود.

از سوی دیگر، از یک سال پیش، زمانی که رقابت میان این دو گروه آشکار شد، داعش تلاش کرده تا کنترل وابستگان القاعده را به دست گیرد.

برای مثال، گروهی از نیروهای القاعده همراه جنگجویان پاکستانی و افغانی طالبان با البغدادی بیعت کردند و ولایتی را به نام خراسان به عنوان استانی از قلمرو داعش در منطقه تاریخی متعلق به القاعده تأسیس کردند.

از سوی دیگر، بسیاری از متحدان القاعده در عربستان، یمن، مراکش، الجزایر و لیبی همانند جبهه النصره در سوریه و عراق با داعش بیعت کرده اند.

البته باید توجه داشت که همزمان بسیاری از رهبران القاعده در شمال آفریقا، سومالی، یمن و سوریه با الظواهری تجدید بیعت داشته اند. حتی رهبر جدید الشباب نیز به محض به دستگیری رهبری گروه، با الظواهری بیعت کرده است.

مسئله دیگر، درک ماهیت کنونی القاعده است. آیا القاعده اکنون یک سازمان مستقر در پاکستان است یا فقط یک شبکه یکپارچه؟ قبول القاعده به عنوان یک سازمان اندکی دشوار می نماید. به خصوص آنکه دو نفر رهبر آن هستند و یکی از آنها ناصر الوحیشی در یمن است.

عملکرد القاعده به عنوان یک شبکه، نه بسیار عالی، اما خوب محسوب می شود. آنها در سوریه، یمن و لیبی به موفقیت دست یافته‌اند. بنابراین، چنین به نظر می رسد که اگر منابع مالی القاعده را بتوان از پاکستان به دیگر نواحی منتقل کرد، بخت بقای آن به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

دیگر مسئله ای که حل نشده باقی می ماند، تأثیر داعش بر قدرت و میزان همکاری در شبکه القاعده است. واقعیت این است که توجه بیشتر داعش به تولیدات رسانه‌ای خود و نحوه سربازگیری آن، تأثیر به مراتب بسیار بیشتری نسبت به وابستگان القاعده داشته است.

با این حال حتی اگر الظواهری ساکت بماند، شبکه القاعده نخواهد مرد. در حالی که شبکه داخل پاکستان ضعیف خواهد شد، پیروزی شبکه گسترده القاعده بیشتر خواهد بود. به نظر می رسد که حتی با وجود سکوت الظواهری، این شبکه به حرکت خود ادامه می دهد و امیدوار است که پرچم خود را در مقابل داعش برافراشته کند و همزمان با دشمنان محلی و جهانی خود بجنگند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *