جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

بلومبرگ: «دستیابی قریب‌الوقوع» آمریکا و عربستان به یک توافق امنیتی / این توافق نسخه جدیدی از چارچوبی است که با هدف انزوای ایران تنظیم شده / آمریکا و عربستان قصد دارند به نتانیاهو، پیشنهاد دهند که به عنوان بخشی از توافق عادی‌سازی به این توافق بپیوندد

خبرگزاری بلومبرگ از افزایش سرعت مذاکرات میان آمریکا و عربستان سعودی در دوره اخیر و نزدیک بودن دو کشور به دستیابی به یک «توافق امنیتی» خبر داد. «مقامات مرتبط با مذاکرات» که به نام آن‌ها اشاره نشده، در گفتگو با این رسانه ابراز «خوش‌بینی» کردند که چنین «توافق تاریخی» تا چند هفته آینده بدست آید.

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

گزارشی که پنج‌شنبه سیزدهم اردیبهشت، از سوی سازمان ملل منتشر شد، بیان کرد که اگر روند بازسازی نوار غزه مطابق با روند بازسازی‌ها در درگیری‌های قبلی انجام شود، بازسازی منازل در نوار غزه ممکن است تا قرن آینده طول بکشد.

Loading
اروپا و توافق هسته‌ای با ايران

زمانی برای نگاه به بعد از ترامپ

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: از منظر اروپایی، جنبه مثبت اعلام خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) این است که اروپایی‌ها اکنون به وضوح می‌دانند واشنگتن چه موضعی در قبال توافق هسته‌ای با ایران، روابط فراآتلانتیک و نظم بین‌المللی دارد.

اولیور مایر، معاون اداره امنیت بین‌الملل در اندیشکده آلمانی روابط و امنیت بین‌الملل در تحلیلی که بولتن دانشمندان اتمی منتشر کرد، نوشت: دولت ترامپ به طور کامل هر امیدی را برای یافتن مصالحه جدید فراآتلانتیکی جهت تضمین حمایت بادوام از این توافق، نابود کرده است. ترامپ منافع اروپایی‌ها در حفظ برجام را نادیده گرفته است. مقامات دولت آمریکا یکصدا تصریح کرده‌اند که آمریکا تمایل دارد از قدرت اقتصادی خود برای واداشتن اروپایی‌ها به پیگیری روند منزوی‌سازی ایران تبعیت کنند. این دولت ظاهرا علاقه‌ای به بده بستان واقعی فراآتلانتیکی ندارد.

اقدام واشنگتن به رد قاطعانه دیپلماسی و مصالحه، اروپایی‌ها را در وضعیت دشواری قرار می‌دهد. برای نخستین بار، آمریکا عامدانه یکی از تصمیمات الزام‌آور شورای امنیت را نقض می‌کند. از نظر اروپایی‌هایی که نظم بین‌الملل مبتنی بر منشور ملل متحد را بهترین مبنای رسیدگی به بحران‌های بین‌المللی می‌انگارند، نمی‌توان به سادگی با این وضع کنار آمد. متحد اصلی آن‌ها که معمار اصلی نظم بین‌الملل لیبرال بود، اکنون آشکارا به دیگر قدرت‌های بزرگی پیوسته که دنبال تضعیف این نظم هستند.

آمریکا با وضع دوباره و جامع تحریم‌های فراسرزمینی از قدرت اقتصادی خود در برابر نزدیک‌ترین شرکای خود سوءاستفاده می‌کند تا به اهداف کوچک و ملی برسد. به این خاطر که آمریکا هیچ رابطه تجاری با ایران ندارد، در حال تهدید شرکت‌های اروپایی به اخراج از آمریکاست، مگر آنکه تجارت مشروع و قانونی خود با ایران را خاتمه دهند. اروپایی‌ها همیشه چنین تحریم‌های ثانویه‌ای را به عنوان نقض قواعد حقوق تجارت بین‌الملل رد کرده‌اند.

پس اروپا اگر بخواهد توافق را حفظ نماید، باید چه کند؟ برلین، لندن، پاریس و بروکسل پشت سر هم در واکنش فوری به رد توافق هسته‌ای از سوی واشنگتن بر «تداوم تعهد خود به برجام» تاکید کرده و خواستار آن شده‌اند که «همه طرف‌ها به اجرای کامل آن پایبند بمانند.»

اما بعید است که چنین درخواست‌هایی برای حفظ حیات این توافقنامه کافی باشد. حالا نوبت اروپایی‌هاست که مشخص کنند آیا می‌توان توازن جدیدی از منافع را در میان هفت طرف باقی مانده در برجام یافت یا خیر. این وظیفه‌ای دشوار است، اما وظیفه‌ای است که هیچ طرف دیگری نمی‌تواند و نمی‌خواهد بر عهده بگیرد.

اروپایی‌ها در کوتاه‌مدت باید تمرکز تلاش‌های سیاسی خود را از تعامل با واشنگتن به دیگر طرف‌های برجام تغییر دهند.

گفتگو میان فرانسه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا از یک سو، و ایران از سوی دیگر، نیازمند ایجاد تدابیری است که دو طرف می‌توانند و باید ارائه دهند یا بستانند تا تهران مطمئن شود دستکم منافع اقتصادی وعده داده شده به این کشور طبق برجام، برایش حفظ خواهد شد. از این رو، اتحادیه اروپا باید به وضوح اعلام کند که چه تدابیری را می‌تواند برای دفاع در برابر تلاش‌های آمریکا در جهت تحلیل بردن تجارت مشروع اروپایی‌ها با ایران اتخاذ کند.

اروپایی‌ها بر مبنای چنین گفتگویی باید با چین و روسیه هم تعامل کنند که مذاکره با آن‌ها بسیار دشوار است. در این مرحله، گفتگوی فراآتلانتیکی با دولت ترامپ درباره آینده توافق هسته‌ای بی‌نتیجه است. به جای آن، اروپایی‌ها باید با کسانی در واشنگتن تعامل کنند که مخالف دستور کار ملی‌گرایانه ترامپ هستند. اروپایی‌ها ممکن است به «مداخله» در امور داخلی آمریکا متهم شوند، اما اتحادیه اروپا اگر می‌خواهد توافق با ایران را حفظ کند، باید به فراتر از ترامپ بیندیشد، امیدوار به بازگشت آمریکا به برجام باشد و بنیانی را برای بهبود روابط فراآتلانتیک در درازمدت مهیا سازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *