جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

دیوید کامرون: اوکراین اجازه دارد با تسلیحات بریتانیایی به خاک روسیه حمله کند

دیوید کامرون، دیپلمات ارشد بریتانیایی متعهد شد که کشورش سالانه ۳ میلیارد پوند کمک نظامی به اوکراین خواهد داد و خاطرنشان کرد که این کمک‌ها «تا زمانی که جنگ به درازا بینجامد» ادامه خواهد داشت. به طور جداگانه،‌ کرملین اظهارات اخیر امانوئل ماکرون،‌ رئیس جمهوری فرانسه را «خطرناک» توصیف و آن را محکوم کرد.

آمریکا جنگنده‌های خود را به قطر منتقل می‌کند

وال استریت ژورنال امروز جمعه گزارش داد انتظار می‌رود ایالات متحده جت‌های جنگنده، پهپادهای مسلح و سایر هواپیماهایش را به قطر منتقل کند تا ظاهراً امکان تغییر موقعیت نیروهای این کشور فراهم شود.

واکنش کنعانی به زدن برچسب «یهودستیزی» به دانشجویان معترض آمریکایی

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: ‏بخش قابل توجهی از یهودیان، از جمله دانشجویان یهودی، از جنایات نفرت‌انگیز رژیم صهیونیستی و حمایت شرم‌آور دولت آمریکا از آن اعلام بیزاری کرده‌اند.

افشای راز «نفرین توت عنخ آمون» که بیش از ۲۰ نفر را کشت

متون مصر باستان تهدید کرده‌اند که هرکسی که بقایای یک عضو مومیایی‌شده خانواده سلطنتی را بر هم بزند، بر اثر بیماری که هیچ پزشکی توان تشخیص آن را ندارد کشته خواهد شد. با این حال راس فلوز معتقد است که یک دلیل بیولوژیکی پشت این مرگ‌های مرموز وجود داشته است.

وال استریت ژورنال: اسرائیل برای تصمیم‌گیری درباره توافق آتش‌بس یک هفته مهلت داده است

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مسئولان مصری گزارش داد تل آویو یک هفته به حماس مهلت داد تا با پیشنهاد ارائه شده درباره آتش بس و تبادل اسرا موافقت کند و در غیر این صورت عملیات رفح را شروع می‌کند.

Loading
راهکارهای مواجهه با ترامپ

چگونه با ترامپ باید مقابله کرد؟

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: برآمدن ترامپ، هم به‌عنوان شخصیتی سیاسی و هم به‌عنوان برآیند نوعی ساخت سیاسی – اجتماعی که در صدد بازنمایی هویتی جدید برای خود است، موجب شکل‌گیری ایده‌های متفاوتی در روزهای اخیر شده است. ایده‌هایی که در میانه فقدان پیش‌بینی و تحلیل، تا واکنش اضطراب‌آلود قابل دسته‌بندی هستند.

*علی اشرف نظری

برآمدن ترامپ، هم به‌عنوان شخصیتی سیاسی و هم به‌عنوان برآیند نوعی ساخت سیاسی – اجتماعی که در صدد بازنمایی هویتی جدید برای خود است، موجب شکل‌گیری ایده‌های متفاوتی در روزهای اخیر شده است. ایده‌هایی که در میانه فقدان پیش‌بینی و تحلیل، تا واکنش اضطراب‌آلود قابل دسته‌بندی هستند.
عده‌ا‌ی از یک سو هنوز در شوک انتخاب او هستند و بر پیش‌بینی‌ناپذیری پیروزی ترامپ تمرکز کرده‌ا‌ند. شاید آن‌ها قصد درک این واقعیت را ندارند که ترامپ بیش از دو هفته است که کار خود را آغاز کرده است. در نتیجه باید بپذیریم در غیاب ابزارهای تحلیلی برای پیش‌بینی چنین امری، واقعیت‌ها منتظر ما نمی‌مانند و پیش می‌روند!
بیشترین اعضای این طیف، دانشگاهیان هستند و با هدف اعاده حیثیت از خود، پدیده ترامپ را امری غیرقابل‌پیش‌بینی می‌دانند که امکان درک و پیش‌بینی آن میسر نبوده است، هرچند برخی سیاستمداران بین‌ا‌لمللی نظیر خانم موگرینی نیز در این طیف قرار می‌گیرند که به این امر پیش‌بینی‌ناپذیر اذعان داشته‌ا‌ند.
از سوی دیگر، طیف گسترده‌ا‌ی از دیدگاه‌ها وجود دارد که با اتخاذ نگرشی تحقیرآمیز، واکنشی و یا اضطراب‌ا‌لود در صدد فهم رفتارها و رخدادهای در حال ظهور هستند. رفتارها و رخدادهایی که می‌تواند موجب شکل‌گیری روندهایی جدید در فضای بین‌ا‌لمللی شود. اینکه سرنوشت ناتو چه خواهد بود؟ سرنوشت برجام به کجا منتهی خواهد شد؟ نوع مواجهه ایالات‌متحده و ایران چگونه خواهد بود؟ پیمان‌های منطقه‌ا‌ی نظیر نفتا و اپک چه سرنوشتی خواهند داشت؟ در این طیف که فراوانی آن بیشتر از دسته اول است، می‌توان افراد مختلفی را از سیاستمداران و بازرگانان تا اقتصاددانان مشاهده کرد.
اما به نحوی عجیب آنچه در این بحث‌ها مغفول می‌ماند، درک خود ترامپ است! درک این‌که او کیست و چه چیزی در ذهن می‌پروراند؟ ایده اصلی او در رابطه با مسائل مهم چیست؟ ظرفیت‌های شناختی او چگونه است؟ چه چیزی شخصیت او را ساخته و می‌سازد؟ چگونه می‌توان رفتار او را درک، تحلیل و پیش‌بینی کرد؟ آینده ترامپ چگونه خواهد بود؟
این‌ها پرسش‌های مهمی هستند که در گزارش سیاستی پیشین با عنوان «برآمدن ترامپ و درک الگوهای جدید رفتار سیاسی» برخی ابعاد آن را بیان کرده‌ا‌م. اما آنچه در اینجا مهم است، توجه به دو نکته راهبردی است:
1. ترامپ تمایل دارد خود را فردی بسیار محبوب و پرطرفدار نشان دهد که همه محو قدرت شخصیت او هستند. در تصاویری که اغلب از او پخش می‌شود، همیشه حلقه‌ا‌ی از دوستان او در کاخ سفید حضور دارند و او خود را در میان آن‌ها می‌بیند. اما این ظاهر قضیه است. ترامپ بسیار نگران است که دیگران متوجه تنهایی او در میان جمع شوند، نوعی اضطراب از تنهایی که به خاطر خودشیفتگی و خودبزرگ‌بینی او بیش‌ازپیش ظهور خواهد یافت. این امر می‌تواند موجب تضعیف سیاست‌های نهادی، میل به تصمیم‌گیری فردی و اتخاذ تصمیمات شتاب‌زده و نیندیشیده شود. هرچند او تلاش خواهد کرد با نمایش حضور دیگران و صدور فرمان‌های اجرایی، آن‌ها را در منطق تصمیم‌گیری و پیامدهای تصمیمات خود، شریک معرفی کند! توئیت‌های عجولانه و شتاب‌زده یکی از نشانگان چنین روان‌پریشی‌ا‌ی است.
2. ترامپ در شرایط کنونی بیش از هر چیز نیاز به دیده شدن و درک دارد. نباید او را تحقیر کرد و خوار شمرد. تحقیر و تخفیف شخصیت او می‌تواند روان‌رنجوری او را تشدید کند و احساس عدم‌کفایت و پرخاشگری هم¬زمان به او دست دهد. از یک سو، احساس کند که عزت‌نفس او نشانه گرفته شده است و از سوی دیگر، برای جبران این تحقیر و سرخوردگی به سازوکارهای معطوف به پرخاشگری و تخریب روی آورد؛ چنان‌که در رویارویی با دادستان‌های ایالات‌متحده در نقض دستور اجرایی منع ورود شهروندان هفت کشور مسلمان، شاهد بروز چنین واکنشی بودیم. در چنین شرایطی بهتر است از این ادبیات استفاده کرد که ترامپ رئیس‌جمهور منتخب مردم ایالات‌متحده است و ما به آرای مردم احترام برای تعیین سرنوشت خود می‌گذاریم؛ گرچه ممکن است چنین انتخابی در تضاد کامل با ایده‌ها و منافع ما باشد، ولی می‌توان از دریچه عقلانیت و دوراندیشی با آن رفتار کرد. عقلانیتی که راهبرداندیش باشد و با دوراندیشی در صدد سناریوسازی و تحلیل رفتاری باشد تا تحقیر و پرخاشگری متقابل! چنان‌که بتوان با قدرت منطق و گفتار و مهم‌تر از آن بینش راهبردی، موجب اعتلای منافع ملی شد.

*دکترای علوم سیاسی عضو هیات علمی دانشگاه تهران

منبع: شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *