جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

نبنزیا: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل اولین گام برای حل مناقشه در خاورمیانه است

تهران- ایرنا- واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست مجمع عمومی روز چهارشنبه (به وقت محلی) این سازمان گفت: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل به عنوان یک کشور مستقل از شروط اساسی و اولین گام برای حل و فصل مسالمت‌آمیز مناقشه در خاورمیانه است.

تاکید بر اهمیت احترام اروپا به نیروهای مسلح ایران

وزیر امور خارجه با اشاره به نقش سازنده سپاه پاسداران در کمک به امنیت پایدار در منطقه و مبارزه با تروریسم، خواستار توجه اتحادیه اروپا در احترام به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حقوق بین‌الملل شد.

Loading
رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای آمریکا:

امنیت منطقه در گرو همکاری سازنده و درازمدت ایران و عراق است/ ضرورت تکمیل خط آهن شلمچه – بصره

۱۴۰۰/۰۲/۰۶ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا معتقد است روابط ایران و عراق ظرفیت تبدیل به شراکت راهبردی را در صورت توجه به برخی شرایط دارد.

پرفسور «نادر انتصار» در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به روابط ایران و عراق و زمینه‌های همگرایی میان دو کشور پرداخت که متن آن را در ادامه می‌خوانید.

 

*روابط ایران و عراق را با توجه به سفر اخیر مقامات امنیتی و اقتصادی این کشور به ایران چگونه ارزیابی می‌کنید؟

این‌گونه که تحولات اخیر نشان می‌دهند روابط ایران و عراق بیشتر از گذشته روی محور دولت-دولت تمرکز خواهد داشت تا اینکه روی محور روابط ایران با گروه‌ها و سازمان‌هایی که در گذشته موازی یا تا حدی مستقل از دولت مرکزی عراق فعالیت داشته‌اند. البته این نشان‌دهنده این نیست که ایران همکاری خود با گروه‌های مقاومت در عراق را کاهش دهد یا قطع کند، ولی این همکاری‌ها بیشتر از گذشته از طریق دولت مرکزی عراق در بغداد هماهنگ خواهند شد.

 

*مهم‌ترین موانع و چالش‌ها در روابط دو کشور چیست؟

علاوه بر موانع و چالش‌های اقتصادی که تحریم‌های اولیه و ثانویه آمریکا در روابط ایران و عراق ایجاد کرده‌اند، سیاست‌های کشورهای منطقه و تنش موجود بین ایران و برخی از این کشورها تأثیرات منفی در گسترش روابط تهران و بغداد بازی خواهند کرد.

 

*عراق دوره بعث دشمن ایران بود و بعد از سقوط صدام روابط دو کشور وارد مرحله جدیدی از رقابت و همکاری شد. اهمیت این رابطه برای دو کشور چیست؟

شکی نیست که هدف درازمدت عراق احیای نقش خود به‌عنوان بازیگر مهمی در سیاست منطقه است. این بدان معنی است که در آینده در برخی موارد کشورهای ایران و عراق رقیب یکدیگر در منطقه خواهند بود و در مواردی دیگر با یکدیگر همکاری خواهند کرد. این یک موضوع طبیعی در روابط کشورها است. مهم این است که تهران و بغداد با اتخاذ تصمیمات خود اجازه ندهند که رقابت‌ها به دشمنی تبدیل شوند، چون امنیت منطقه احتیاج به همکاری سازنده و درازمدت بین ایران و عراق دارد.

 

*در سفر اخیر «فواد حسین» وزیر خارجه عراق به ایران و در دیدار با «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه ایران بر فراهم شدن مقدمات آغاز ساخت و تکمیل خط آهن شلمچه – بصره در راستای کمک به گسترش مناسبات تجاری بین دو کشور تأکید کرد و خواستار سرعت عمل مسئولان مربوطه دو کشور برای اجرایی شدن هرچه سریع‌تر این خط آهن شد. به نظر شما اهمیت این خط آهن چیست و چه مزایای اقتصادی برای دو کشور به همراه خواهد داشت؟

با توجه به روابط دوستانه‌ای که بین ایران و عراق بعد از سقوط صدام حسین ایجاد شده است، روابط اقتصادی بین دو کشور در سطح لازم گسترش نیافته است. برای مثال، حجم سرمایه‌گذاری بخش دولتی و خصوصی ایران در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر خیلی کم است. تکمیل خط آهن شلمچه – بصره در راستای کمک به گسترش مناسبات تجاری بین دو کشور مهم خواهد بود درصورتی‌که شرایط لازم در این مورد فراهم شود و ایران سیاستی پویشگرانه نه منفعل را دنبال کند. در غیر این صورت، خط آهن شلمچه – بصره به‌خودی‌خود کارآمدی لازم را نخواهد داشت.

 

*یکی از مسائل مهم در همکاری منطقه‌ای چگونگی تعامل سه کشور ایران و عراق و عربستان هستند. به نظر شما همراهی ایران و عراق چه آثاری بر نظم امنیتی خلیج‌فارس خواهد داشت؟

عراق پتانسیل این را دارد که در ایجاد توازن قوا بین کشورهای رقیب در منطقه نقش مثبتی را ایفا کند. البته این احتیاج به گذشت زمان و ایجاد انسجام سیاسی در عراق دارد. همچنین همکاری ایران و عراق می‌تواند در شکل‌گیری یک سیستم امنیتی جدید در منطقه مفید باشد.

 

*بر اساس برخی اخبار عراق در حال حاضر به‌عنوان میانجی میان ایران و عربستان عمل می‌کند. به نظر شما چرا عراق این نقش را ایفا کرده است؟

عراق مایل است همکاری خود با کشورهای عرب خلیج‌فارس به‌خصوص عربستان و امارات را گسترش دهد؛ چون این کشورها توانائی گسترده‌ای در تزریق منابع مالی به عراق دارند و عراق در مقطع کنونی بیشتر از هر چیزی احتیاج به سرمایه‌گذاری برای توسعه اقتصاد خود دارد.

عراق همچنین به این موضوع واقف است که شکوفایی اقتصادی با نبودن امنیت داخلی و صلح منطقه‌ای برایش مشکل خواهد بود. کاهش تشنج بین ایران و عربستان کمک مهمی در ایجاد صلحی پایدار در منطقه خواهد کرد. این‌یکی از دلایل مهمی است که عراق مصمم است که به‌عنوان میانجی میان ایران و عربستان عمل کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *