جدیدترین مطالب

الزامات ایران پس از مواجهه مقتدرانه با اسرائیل

الزامات ایران پس از مواجهه مقتدرانه با اسرائیل

محمدمهدی مظاهری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: هر چند مقامات کشورمان پیش از این حمله اعلام کرده بودند در صورت عملیات تلافی جویانه رژیم اسرائیل به خاک ایران، سریع و سخت به آن پاسخ خواهند داد؛ اما حمله اسرائیل (البته اگر حمله نهایی همین باشد) به حدی کم اثر  بود که به نظر نمی رسد جمهوری اسلامی ایران قصد پاسخگویی به آن را داشته باشد. با این وجود رسیدن اوضاع منطقه به این شرایط و قرار گرفتن در لبه مرز جنگ منطقه ای حاوی برخی درس ها و نکات است که باید به آنها توجه کرد. 

قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است

کارشناس مسائل بین الملل گفت: قدرت در دنیا در حال جابه جایی از تمدن غرب به شرق است، با افول تدریجی آمریکا و همین طور کشور‌های غربی و وضعیت موجود، قدرت در طول زمان جابه جا می‌شود.

محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا

دبیرکل شورای علمای شیعه پاکستان در واکنش به اظهارات اخیر سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان مبنی بر تهدید به تحریم کشور‌های علاقه‌مند به توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران گفت: این رویکرد یکجانبه را شدیداً محکوم می‌کنیم.

Loading

أحدث المقالات

کرملین: شرکت مستقیم آمریکا در درگیری اوکراین نتیجه عملیات ویژه نظامی روسیه را تغییر نخواهد داد

دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه به خبرنگاران گفت که ایالات متحده مستقیماً در درگیری در اوکراین دخالت دارد، اما این نمی تواند نتیجه عملیات ویژه نظامی روسیه را تغییر دهد.

ریابکوف: هدف بلینکن تضعیف روابط روسیه و چین است

معاون وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه واشنگتن می‌خواهد با سفر بلینکن به چین «ارتباط مسکو و پکن» را تضعیف کند، گفت: محرومیت شهروندان روس از پروازهای ترکیه به مقصد کشورهای منطقه آمریکای لاتین با اعمال فشار آمریکا مربوط است.

واکنش تند بیروت به فرود یک هواپیما با عبارت حک‌شده «تل‌آویو»

بعد از فرود یک هواپیمای اتیوپیایی در فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری در بیروت که روی آن عبارت «تل‌آویو» حک شده بود، سازمان هواپیمایی لبنان فورا شرکت صاحب این هواپیما را مجبور کرد تا عبارت مذکور را پاک کند و دیگر چنین موضوعی تکرار نشود.

تصاویری از بقایای موشک های بالستیک شلیک شده ایران در اسرائیل

در این گالری اسپوتنیک تصاویری از بقایای موشک های بالستیک شلیک شده ایران در اسرائیل به شما تقدیم می شود. قتل ژنرال های ایرانی در کنسولگری ایران ایران در سوریه در روز 1 آوریل باعث اقدام تلافی جویانه ایران در 14 آوریل شد که طی آن از بیش از 300 موشک و پهپاد استفاده شد.

Loading

بررسی کارنامه محور مقاومت در سال 1399

۱۳۹۹/۱۲/۲۸ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مقاومت اسلامی منطقه در سال 1399 علیرغم تحولات جهانی و افزایش دخالت‌های منطقه‌ای آمریکا به لحاظ توانمندی‌های میدانی شاهد رشد، کارآیی و کارنامه چشمگیری بود. حسن هانی‌زاده-کارشناس مسائل خاورمیانه

در سوریه که ستون فقرات محور مقاومت تلقی می‌شود، مقاومت اسلامی موفق شد 95 درصد از خاک سوریه را از وجود گروهک‌های تروریستی آزاد کند؛ ازاین‌رو آمریکا به دلیل نگرانی از برتری میدانی محور مقاومت، نیروهای خود را در شرق فرات سوریه گسترش داد. حضور 170 هزار عنصر تروریستی در قالب گروهک‌های داعش، جبهه النصره، فیلق الرحمن، لواء التوحید، جیش‌الاسلام، ارتش آزاد و القاعده در سوریه شرایط میدانی دشواری را برای دولت بشار اسد ایجاد کرده بود؛ اما انسجام میدانی مقاومت و فرماندهی هوشمندانه فرماندهان مقاومت توانست صحنه‌های میدانی را به سود دولت سوریه و محور مقاومت تغییر دهد؛ به‌گونه‌ای که ترکیه و آمریکا در سوریه نیروهای خود را عملاً وارد میدان کردند. ارتش ترکیه بخش مهمی از استان ادلب در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه را اشغال کرد و با احداث پایگاه‌هایی، آموزش نیروهای مخالف دولت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه را به عهده گرفت و این امر به طولانی تر شدن بحران سوریه کمک کرد. از سوی دیگر نیروهای «سنتکام» آمریکا با اعزام 3 هزار تن از نیروهای تفنگدار دریایی خود به مناطق نفت‌خیز دیر الزور و البوکمال سوریه علاوه بر آموزش نیروهای داعش، عملیات استخراج و فروش نفت سوریه را به عهده گرفتند. عمده مشکل مقاومت اسلامی سوریه تنها در تقابل با گروهک‌های تروریستی خلاصه نمی‌شود؛ بلکه حضور نظامی آمریکا و ترکیه در مناطق شمال غرب و شرق سوریه اوضاع سیاسی و میدانی این کشور را پیچیده‌تر کرده است. سکوت نیروهای روسیه و شفاف نبودن موضع کرملین نسبت به حملات مکرر هواپیماهای ارتش رژیم صهیونیستی علیه نیروهای مقاومت اسلامی در سوریه پیچیدگی شرایط میدانی این کشور را افزایش داده است.

در عراق که مهم‌ترین ضلع محور مقاومت منطقه تلقی می‌شود شرایط به گونه دیگری رقم خورد؛ زیرا بازگشت تدریجی داعش به مناطق شمال و غرب عراق به‌ویژه در استان‌های صلاح‌الدین و الانبار بار دیگر ناامنی‌ها را در این کشور تشدید کرد.

بر‌آیند گزارش‌ها نشان می‌دهد که آمریکا در سال 1399 بیش از 400 تن از خطرناک‌ترین عناصر داعش را از دو منطقه مرزی «البوکمال» و «القائم» به استان‌های غربی و شمالی عراق منتقل کرده و این عناصر تروریستی چندین بار به مراکز الحشد الشعبی عراق حمله کردند. الحشد الشعبی، عصائب اهل الحق و حزب‌الله عراق به‌عنوان بازوان توانمند مقاومت اسلامی عراق در طول سال 1399 با دو مقوله امنیتی و سیاسی در این کشور درگیر بودند.

در مقوله امنیتی حضور پراکنده و غیرمتمرکز داعش در مناطق شمال و غرب عراق، تقابل با این گروهک تروریستی را به لحاظ میدانی و لجستیکی با مشکل مواجه ساخته است؛ زیرا داعش در بازگشت مجدد به عراق تاکتیک تهاجم غیرمتمرکز را در دستور کار قرار داد. در این شیوه تروریستی، نیروهای داعش با فرماندهی مستقل و غیرمتمرکز و به‌صورت انتحاری مراکز حساس الحشد‌الشعبی را موردحمله قرار می‌دهند و از تجمع در یک منطقه مشخص پرهیز می‌کنند. ازاین‌رو عنصر غافلگیری در حمله به مراکز تجمع الحشدالشعبی و عصائب اهل‌الحق طی سال 1399 به‌شدت افزایش یافت و مشکلاتی را ایجاد کرد. قطعاً در چنین تاکتیکی همکاری نیروهای آمریکایی مستقر در الانبار و صلاح‌الدین عراق با داعش به‌ویژه در دو حوزه اطلاعاتی و لجستیکی کاملاً محسوس است. در لبنان نیز حزب‌الله به‌عنوان قلب محور مقاومت با فشارهای سیاسی از سوی جریان 14 مارس وابسته به سعد الحریری و نیز بازیگران بحران لبنان ازجمله آمریکا، فرانسه و عربستان مواجه بود؛ اما حزب‌الله با شیوه بردباری سیاسی و صبر و انتظار توانست بر بخشی از مشکلات داخلی و منطقه‌ای فائق آید و فشارهای سیاسی خارجی را کم اثرتر کند؛ اما علیرغم همه فشارهای داخلی و خارجی، این جنبش همچنان ابتکار عمل میدانی و سیاسی را به عهده دارد. پیروزی جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری 2020 ایالات‌متحده موجب شد تا موضوع تقابل مستقیم با مقاومت لبنان که در دوران دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در دستور کار قرار داشت از اولویت تیم بایدن خارج شود.

در یمن نیز مقاومت اسلامی که در وجود انصارالله خلاصه می‌شود ابتکار عمل میدانی را به دست گرفت؛ زیرا ارتش و انصارالله با تکیه بر امکانات بومی خود توانستند سیاست توازن وحشت را به‌عنوان استراتژی مبارزاتی خود علیه تجاوزگران سعودی در دستور کار قرار دهند. تولید موشک‌های بالستیکی نقطه‌زن و پهپادهای پیشرفته از سوی انصارالله و ارتش یمن موازنه قدرت را به نفع ملت یمن تغییر داد؛ زیرا تنها در اسفندماه 1399 انصارالله بیش از 40 موشک دوربرد و پهپاد فوق مدرن به‌سوی مراکز حساس نظامی و نفتی عربستان پرتاب کردند. حمله به پایگاه ملک خالد و شرکت نفت آرامکو و مراکز حساس نظامی عربستان در جازان و ابهاء شرایط میدانی را به سود ملت یمن تغییر داد و ازاین‌رو دولت جو بایدن درصدد پایان دادن به جنگ 6 ساله یمن برآمده است. طرح اخیر تیم جو بایدن برای پایان دادن به این جنگ می‌تواند نقطه امیدی برای رفع محاصره ملت یمن تلقی شود اما این طرح به دلیل بی‌توجهی نسبت به خواسته‌های منطقی انصارالله در خصوص شناسایی متجاوز و پرداخت غرامت از سوی عربستان قابل‌اجرا نیست. بااین‌حال انصار‌الله در مقایسه با سال‌های اخیر اکنون در هرگونه مذاکرات احتمالی با عربستان به دلیل برتری میدانی، دست بالایی دارند و عربستان ناچار است به مطالبات ملت یمن برای پایان دادن به جنگ پاسخ مثبت دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *