جدیدترین مطالب

تنش نظامی میان طالبان و پاکستان؛ ادامۀ یک سناریوی استخباراتی

تنش نظامی میان طالبان و پاکستان؛ ادامۀ یک سناریوی استخباراتی

عبدالناصر نورزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بر کسی پوشیده نیست که طالبان مطلقا یک برنامه انگلیسی – امریکایی تحت مدیریت پاکستان اند. از سوی دیگر، پاکستان تلاش می کند با منطقه ای نشان دادن موضوع، پای منطقه را به این بحران خودساخته، بکشاند و خود امتیاز کسب کند. زیرا نظامیان پاکستانی، به‌خوبی می دانند که هر نوع دخالت بیرونی (منطقه ای و فرامنطقه ای) سرازیر شدن پول هایی را باعث می شود که بتوان از آن برای مقابله با بحران اقتصادی و مالی در پاکستان، استفاده کرد.

طرح خطرناک غرب برای آینده غزه

طرح خطرناک غرب برای آینده غزه

به نظر می‌رسد که رژیم صهیونیستی در ادامه کشتار و جنایت ۸ ماهه خود به دنبال کلید زدن صفحه آخر کتاب تراژدی بشریت در نوار غزه است. علی رغم تمامی درخواست‌های منطقه‌ای و بین المللی از نتانیاهو برای عدم حمله به رفح، اشغالگران با انجام تدابیری خود را برای عملیات زمینی گسترده و تجاوز به جنوبی ترین شهر باریکه غزه آماده می‌کنند. طبق برآوردها و همچنین هشدار تحلیلگران و ناظران در صورت آغاز این تجاوز موج دیگری از کشتار مردم فلسطین به دلیل تجمع و تراکم زیاد فلسطینیان در این شهر رقم خواهد خورد.

پایان سفر رئیس جمهور به پاکستان

رئیس جمهور کشورمان در پایان سفر دو روزه خود به پاکستان در آخرین برنامه خود، در جمع فعالان اقتصادی، فرهنگی و دینی شهر کراچی که به میزبانی سروزیر و دولت محلی ایالت سند برگزار شده بود، حضور پیدا کرد.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

ترکیه، جدی ترین رقیب ایران در عراق

ترکیه، جدی ترین رقیب ایران در عراق

محمد صالح صدقیان می گوید: من بارها طی سال‌های گذشته، هم در اتاق بازرگانی ایران و عراق و هم در وزارت صنعت و معدن و تجارت به این نکته اشاره کردم که تجار ایرانی باید توجه خاصی روی کالاهای صادراتی خود به عراق داشته باشند. باید کیفیت مواد به کار رفته و بسته‌بندی آن قابلیت رقابت با محصولات دیگر به خصوص محصولات ترکیه‌ای را داشته باشد. شما خودتان یک سر به اتاق بازرگانی ایران و عراق بزنید و ببینید که میزان مشکلات و چالش های تجار عراقی و ایرانی چقدر زیاد است؛ از بسته‌بندی نامرغوب و کالاهای بی‌کیفیت تا محصولات تاریخ مصرف گذشته گرفته و مسئله تبادل ارزی و بانکی و پولی و هزار مسئله دیگر؛ طبیعتاً تاجر عراقی در این شرایط رغبت پیدا می‌کند که به سمت تجارت با ترکیه برود تا هم سرمایه‌اش حفظ شود و هم محدودیت‌ها و چالش‌ها و مشکلات تجارت با بازرگانان ایرانی را ندارد. من شخصاً در جریان این موضوعات و مشکلات هستم.

افزایش نظامی گری دولت انگلیس

نخست وزیر انگلیس با سفر به لهستان همسایه اوکراین، از بزرگ‌ترین بسته کمک‌های نظامی انگلیس به اوکراین رونمایی کرد.

Loading

أحدث المقالات

ابراز امیدواری «داسیلوا» از لغو تحریم‌های آمریکا علیه ونزوئلا

تهران- ایرنا- رئیس‌جمهوری برزیل، تصمیم مخالفان دولت ونزوئلا مبنی بر اجماع و معرفی نامزد مورد نظر خود برای انتخابات ریاست جمهوری آتی را «فوق‌العاده» توصیف و ابراز امیدواری کرد که انتخابات پیش‌رو نقطه عطفی برای بازگشت این کشور به شرایط عادی و پایان تحریم‌های یکجانبه آمریکا باشد.

دوازدهمین اجلاس بین‌المللی مقام‌های عالی امنیتی در سن‌پترزبورگ آغاز به کار کرد

مسکو- ایرنا- دوازدهمین اجلاس بین‌المللی نمایندگان عالی کشورها در امور امنیتی امروز (چهارشنبه) با حضور دکتر علی اکبر احمدیان نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی در سن‌پترزبورگ روسیه آغاز به کار کرد.

شمارش معکوس برای آغاز ماموریت فضایی سرنشین‌دار چین

تهران – ایرنا – سازمان فضایی انسانی چین (CMSA) امروز چهارشنبه اعلام کرد: فضاپیمای سرنشین‌دار «شنژو-۱۸» قرار است ساعت ۲۰:۵۹ پنجشنبه (به وقت پکن) از مرکز پرتاب ماهواره «جیوکوان» در شمال غربی این کشور به فضا پرتاب شود.

تنش نظامی میان طالبان و پاکستان؛ ادامۀ یک سناریوی استخباراتی

تنش نظامی میان طالبان و پاکستان؛ ادامۀ یک سناریوی استخباراتی

عبدالناصر نورزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بر کسی پوشیده نیست که طالبان مطلقا یک برنامه انگلیسی – امریکایی تحت مدیریت پاکستان اند. از سوی دیگر، پاکستان تلاش می کند با منطقه ای نشان دادن موضوع، پای منطقه را به این بحران خودساخته، بکشاند و خود امتیاز کسب کند. زیرا نظامیان پاکستانی، به‌خوبی می دانند که هر نوع دخالت بیرونی (منطقه ای و فرامنطقه ای) سرازیر شدن پول هایی را باعث می شود که بتوان از آن برای مقابله با بحران اقتصادی و مالی در پاکستان، استفاده کرد.

زالوژنی رسما سفیر اوکراین در انگلیس شد

دستیار ارشد رئیس‌جمهور اوکراین گفت انگلیس رسما «والری زالوژنی» فرمانده سابق نیروهای مسلح اوکراین را به عنوان سفیر در کشورش پذیرفت و به زودی قرار است مشغول به کار شود.

Loading

چالش‌های بایدن در سیاست خارجی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تنها چند هفته از ریاست جمهوری جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا می‌گذرد اما هم‌اکنون مؤلفه‌های اصلی رویکرد وی در قبال جهان واضح و روشن است: در کنار بازسازی داخل، همکاری با متحدان، استقبال از دیپلماسی، مشارکت در نهادهای بین‌المللی و حمایت از دموکراسی. همه این‌ها کاملاً در راستای سنت سیاست خارجی موفقیت‌آمیز پساجنگ جهانی دوم آمریکاست، سیاستی که دونالد ترامپ کنار گذاشته بود.

ریچارد هاس در یادداشتی که وب‌سایت شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: فوریه بایدن در اولین نطق سیاست خارجی در وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که «آمریکا بازگشته است». وی تأکید کرد که تونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، زبان گویای اوست و در حمایت از دیپلمات‌ها و دیپلماسی آمریکا از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند.

بایدن همچنین اظهار کرد که وی خروج نیروهای مسلح آمریکا از آلمان (طبق فرمان ترامپ) را متوقف خواهد ساخت تا به بازسازی اعتماد اعضای ناتو به تضمین‌های امنیتی آمریکا کمک کرده و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه را از توسل به ماجراجویی خارجی برای انحراف توجهات از اعتراضات داخلی بازدارد.

در خصوص عربستان سعودی، بایدن مسیر متعادلی پیموده است. وی آمریکا را از حمایت نظامی و اطلاعاتی در جنگ یمن کنار کشیده و نحوه مشارکت آتی آمریکا در فعالیت‌های دیپلماتیکی و انسان دوستانه را تبیین کرده است. هم‌زمان، وی تصریح کرده است که عربستان را در برابر ایران تنها نخواهد گذاشت. بااین‌حال، ایجاد این بستر با توجه به پیچیدگی‌های مضاعف مربوط به عدم تعامل آمریکا با رهبران سعودی به خاطر سوابق ضعیف آن‌ها در حقوق بشر، اصلاً ساده نخواهد بود.

توانایی بایدن برای موفقیت در امور جهانی به‌واسطه عوامل متعددی محدود خواهد شد که بسیاری از آن‌ها میراث گذشته است. توانایی آمریکا به‌عنوان حامی تأثیرگذار دموکراسی در پی آشوب 6 ژانویه در کنگره آمریکا و با توجه به دودستگی سیاسی این کشور، نژادپرستی ریشه‌دار و مدیریت ناکارآمد یک‌ساله ترامپ در کنترل همه‌گیری کووید-19 بسیار کاهش یافته است.

پیشرفت‌های مربوط به مقابله با همه‌گیری و پیامدهای اقتصادی آن‌هم اکنون نیز مشهود است؛ اما خبر بد این است که شکاف اجتماعی و سیاسی کشور یقیناً باقی خواهد ماند. بایدن با اشتیاق می‌گوید که آمریکا یک الگوست و این قدرت رهبری آن خواهد بود؛ اما دیگر آن زمان گذشته است که جهان آمریکا را به‌عنوان تنها الگو تحسین می‌کرد.

بایدن بار دیگر بر نگرانی‌های انسان دوستانه تأکید کرده و قول داد که دروازه‌های آمریکا را به روی تعداد بیشتری از پناه‌جویان باز کند. همچنین، تأمین واکسن کووید-19 برای جهان درحال‌توسعه نیز کارساز خواهد بود. این امر نه‌تنها یک اقدام اخلاقی است بلکه در راستای منافع آمریکا نیز هست زیرا احتمال جهش ویروس را کمتر می‌کند که برای واکسن‌های موجود یک تهدید محسوب می‌شود. علاوه بر این، تأمین واکسن برای جهان درحال‌توسعه به احیای اقتصادی کشورهای مختلف کمک کرده و به بهبود کلی اقتصادی و نهایتاً کاهش پناه‌جویی منجر خواهد شد.

اگرچه بایدن چین و روسیه را به خاطر نقض حاکمیت قانون به‌حق موردانتقاد قرار می‌دهد اما نمی‌تواند آن‌ها را تحت‌فشار بگذارد. پوتین و شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین، آماده هستند تا برای حفظ قدرت سیاسی خود تحریم‌ها را تحمل کنند و آمریکا نمی‌تواند کل روابط با هر یک این دو کشور را به حقوق بشر منوط سازد بلکه وی باید منافع حیاتی آمریکا را لحاظ کند که تصمیم دولت بایدن به تمدید پنج‌ساله پیمان «استارت نو» با روسیه مؤید همین واقعیت است.

واقعیت‌های مشابهی ازجمله نیاز به کمک در برابر کره شمالی نیز باعث محدودیت فشار آمریکا برچین به خاطر رفتار این کشور در هنگ‌کنگ یا رفتار آن در قبال اقلیت اویغور در سین کیانگ می‌شود. همچنین، در مناطقی که بایدن می‌تواند حاکمیت قانون را محور سیاست آمریکا قرار دهد (مثلاً در میانمار)، با مقاومت دولت‌های آن کشورها مواجه می‌شود، مخصوصاً اگر این دولت‌ها حامیان خارجی داشته باشند. همه این‌ها عقلانیت محوریت پیشبرد دموکراسی در سیاست خارجی آمریکا را زیر سؤال می‌برند.

اجرای سیاست آمریکا در قبال چین به‌سادگی گفتن آن نیست. بایدن رفتار چین را شدیداً موردانتقاد قرار می‌دهد اما هنگامی‌که منافع آمریکا ایجاب می‌کند از تمایل خود به همکاری با رژیم شی جین پینگ می‌گوید.

بر همین منوال، آمریکا در تحقق اهداف خود برای سازمان‌دهی جهان برای حل‌وفصل چالش‌های جهانی، از بیماری‌های عفونی گرفته تا تغییرات اقلیمی، تکثیر تسلیحات هسته‌ای و فضای سایبری، با مشکل مواجه است. هیچ اتفاق‌نظری در جامعه بین‌المللی به چشم نمی‌خورد و آمریکا هم نمی‌تواند دیگران را به اقدامی طبق خواسته خویش مجبور سازد.

علاوه بر این، دولت بایدن باید در مورد مسائل مربوط به بلندپروازی هسته‌ای ایران (بازگشت یا عدم بازگشت به برجام)، توافق امضاشده با طالبان و خروج نیروهای آمریکا از افغانستان، و زرادخانه فزاینده رژیم کره شمالی، تدابیر لازم را اتخاذ کند.

سیاست خارجی بایدن درهرصورت باید دوحزبی بوده و در صورت ممکن با مشارکت کنگره اتخاذ شود. متحدان آمریکا به‌حق بیم آن دارند که ترامپیسم (اگرنه خود ترامپ) بعد از چهار سال دوباره ظهور کند. این نگرانی باعث تخریب قدرت آمریکا می‌شود که ترامپ یک انحراف نبوده بلکه بیانگر چیزی است که آمریکا بدان تبدیل‌شده است. وسوسه صدور فرمان‌های اجرایی قابل‌درک است اما کشورهای جهان ایالت‌های آمریکا نیستند و تا جایی که به سیاست خارجی مربوط می‌شود، بایدن باید برای احیای این اصل تلاش کند که سیاست‌های داخلی به مرزهای آمریکا محدود می‌شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *