جدیدترین مطالب

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

رضا مقاتلی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اقدام استراتژیک ایران در عدم شتابزدگی در اتخاذ تصمیماتش را می توان از دیدگاه عقلانیت و از منظر منافع ملی شایسته ی حمایت جمعی دانست و بر تلاش ها برای عدم قرار گرفتن در زمین و طراحی شطرنجی اسرائیل و کابینه ی جنگ طلب نتانیاهو مراقبت جدی کرد.

به روایت یک چوپان دروغگو

رژیمِ صهیونیستی در یکی از آخرین حملاتِ خود، مسجدِ فاخُورِه در شمالِ غزه را هم، تخریب کرد.

تحلیلی بر اهمیت و جایگاه تدابیر دیوان لاهه در قبال جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دیپلمات پیشین کشورمان گفت: دیوان دادگستری بین‌المللی در لاهه، اوایل فروردین ماه تدابیر جدیدی اتخاذ کرد که به موجب آن، رژیم صهیونیستی ملزم به انجام اقدامات لازم و موثر جهت همکاری با سازمان ملل بدون هرگونه تاخیر است.

«وعده صادق» پاسخ مشروع ایران به تجاوزات صهیونیست‌ها بود

سفیر سوریه در تهران درباره عملیات تنبیهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه رژیم صهیونیستی گفت: «وعده صادق» عملیات دفاعی مشروع از سوی جمهوری اسلامی ایران است که در چارچوب حق دفاع از خود و در پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق انجام شد.

هیچ کشور‌ی اینگونه عملیاتی بر روی فضای اسرائیل نداشته است

کریمی کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به عملیات تنبیهی وعده صادق گفت: هیچ کشوری اینگونه عملیاتی بر روی فضای اسرائیل نداشته است،این عملیات ، وزن ژئوپلوتیک ایران در محیط خاورمیانه و حتی در محیط جهانی را افزایش داد و توان بازدارندگی ایران را بالا برد.

کامرون خطاب به نتانیاهو: درگیری را تشدید نکنید

وزیر خارجه انگلیس که به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده است ضمن تکرار ادعا‌ها علیه پاسخ مشروع ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه، به سران این رژیم هشدار داد که در صورت اقدامات تلافی‌جویانه، درگیری‌ها را تشدید نکنند تا بتوانند روی بحران غزه متمرکز بمانند.

Loading

أحدث المقالات

حماس: ایران ثابت کرد دوران عربده‌کشی اسرائیل به پایان رسیده است

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در بیانیه‌ای تاکید کرد: ما همچنان پیگیر تحولات پاسخ مشروع و شایسته و بایسته ایران به رژیم صهیونیستی در نتیجه جنایت هدف قرار دادن ساختمان کنسولگری ایران در دمشق و ترور تعدادی از فرمادهان سپاه پاسداران هستیم.

روایت نویسنده پاکستانی از ضربِ شست ایران علیه اسرائیل و دوگانگی غرب

اسلام‌آباد – ایرنا – یک نویسنده پاکستانی حمایت‌های کورکورانه غرب از رژیم صهیونیستی را دلیل نسل کشی مردم غزه و اقدامات تحریک آمیز علیه جمهوری اسلامی ایران دانست و تاکید کرد: آمریکا و متحدانش مسوول تجاوزات اسرائیل در منطقه هستند.

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

رضا مقاتلی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اقدام استراتژیک ایران در عدم شتابزدگی در اتخاذ تصمیماتش را می توان از دیدگاه عقلانیت و از منظر منافع ملی شایسته ی حمایت جمعی دانست و بر تلاش ها برای عدم قرار گرفتن در زمین و طراحی شطرنجی اسرائیل و کابینه ی جنگ طلب نتانیاهو مراقبت جدی کرد.
Loading

چشم‌انداز تشدید تنش‌های فزاینده در روابط ترکیه و اروپا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اروپا نیازمند معامله‌ای بزرگ با ترکیه است که چارچوبی برای حل کوتاه‌مدت و بلندمدت تنش‌ها در اختیار بگذارد و انرژی، مرزهای دریایی، مناقشه قبرس و لیبی را در برگیرد.

وب‌سایت شورای روابط خارجی اروپا در یادداشتی نوشت: در جریان دیدار جوزپ بورل از آنکارا در اوایل ژوئیه، اتفاقی غیرعادی رخ داد. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، یک جعبه فانتزی با برچسب «هدیه‌ای از طرف وزیر انرژی» به وی هدیه داد که البته وزیر انرژی، داماد رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه نیز هست. دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا جعبه بزرگ هدیه را باز کرد و درون آن یک بطری پلاستیکی کوچک ضدعفونی‌کننده دست یافت. درحالی‌که وزیر ترکیه می‌خندید، بورل با ناباوری و سردرگمی از این اقدام ترک‌ها لبخند می‌زد.

این تعلل و سردرگمی بورل دقیقاً همان واکنشی است که اتحادیه اروپا در روابط با ترکیه داشته است. واکنشی که در قبال ظهور مجدد ترکیه با سردرگمی و حیرت همراه بوده، اما ازنظر راهبردی در واکنش به همسایه جنوب شرقی خود بی‌تحرک بوده است. سیاست خارجی جدید آنکارا با توجه به پروژه‌های حفاری در شرق مدیترانه و مداخله در جنگ داخلی لیبی، دیگر پدیده‌ای دورافتاده نیست که بروکسل بتواند آن را نادیده بگیرد. این سیاست خارجی تهاجمی ترکیه در حومه اروپا اتفاق افتاده و ترکیه را به رویارویی مستقیم با کشورهای عضو اتحادیه اروپا نظیر فرانسه و یونان سوق می‌دهد.

 

ترکیه همسایه ای مزاحم از دید اروپا

اتحادیه اروپا در مورد اقدام بعدی اتفاق‌نظر ندارد. درحالی‌که بورل برای پیشنهاد گفتگو در مورد شرق مدیترانه از آنکارا دیدار کرده است، اما وی برای چانه‌زنی با ترکیه دستور کار سیاسی روشنی ندارد، زیرا اروپایی‌ها در مورد اقدام لازم دچار دودستگی هستند. ترکیه که زمانی نامزد عضویت در اتحادیه اروپا بود، اکنون همسایه‌ای مزاحم قلمداد می‌شود. بااین‌وجود، درحالی‌که ایتالیا، آلمان و اسپانیا در زندگی با ترکیه رویکردی تعاملی را ترجیح می‌دهند، نقش فرانسه به‌طور فزاینده‌ای به محدودسازی و مهار ترکیه در شرق مدیترانه اختصاص دارد.

به لحاظ تاریخی، سابقه دعوای بین ترکیه و فرانسه خیلی طولانی نیست، همان‌طور که در موضوع نسل‌کشی ارامنه در سال 1915 و حمله ترکیه به سوریه اتفاق افتاده است. بااین‌حال، این بار موضوع جدی بوده و شاید هم اهمیت حیاتی دارد. این دو کشور در جنگ لیبی از طرف‌های مخالف هم حمایت می‌کنند. فرانسه الگوی ایدئولوژیکی ترکیه اردوغان را خطرناک می‌داند و ترکیه هم اقدامات فرانسه را بخشی از تلاش‌ها برای جلوگیری از ظهور قریب‌الوقوع ترکیه قلمداد می‌کند.

اساساً، فرانسه ظهور مجدد ترکیه و تمایل آن به قدرت‌نمایی در حیاط‌خلوت اروپا را مشکلی راهبردی تلقی می‌کند که باید از طریق سیاست اروپا با آن مقابله کرد. ترکیه اردوغان نیز خواهان کسب جایگاه خود در دنیا و به دنبال پیشبرد قدرت خویش در آن‌سوی مرزهای خویش است، همان‌طور که اکنون در سوریه، لیبی، عراق و شرق مدیترانه مشهود است.

مناقشه ترکیه – فرانسه به قلمرو ناتو نیز سرایت کرده است، به‌طوری‌که 10 ژوئیه اقدام یک ناوچه فرانسوی به بازرسی یک کشتی باربری با همراهی کشتی‌های ترکیه به بهانه احتمال نقض تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل، به بن‌بست بین طرفین منجر شد.

از سوی دیگر، اکتشاف نفت و گاز در شرق مدیترانه نقطه حاد دیگری است که به‌زودی ترکیه را به رویارویی مستقیم با فرانسه یا یونان سوق خواهد داد. این تنش‌های فزاینده، رقابت‌های قدیم و جدید نظیر مناقشات دریایی، رقابت در مناطق منحصراً اقتصادی و دهه‌ها مسائل لاینحل قبرس را دربرمی گیرد. ترکیه، یونان و قبرس در مورد مرزهای دریایی خود مناقشه دارند.

اروپا نیازمند معامله‌ای بزرگ با ترکیه است که چارچوبی برای حل کوتاه‌مدت و بلندمدت تنش‌ها در اختیار گذاشته و انرژی، مرزهای دریایی، مناقشه قبرس و لیبی را در برگیرد؛ اما با توجه به عدم اتفاق‌نظر اعضای اتحادیه اروپا در چگونگی مقابله با ترکیه، انجام چنین معامله‌ای بااین‌همه چالش‌های گوناگون تقریباً غیرممکن است. هرچقدر که یونان، قبرس و فرانسه از رویکرد تنبیهی (به‌صورت تحریم اقتصادی) حمایت می‌کنند به همان میزان نیز آلمان، ایتالیا، مالت و دیگر کشورهای خواهان حفظ روابط با ترکیه، با آن مخالفت می‌ورزند.

اتحادیه اروپا در نشست اخیر خود در شورای امور خارجه این اتحادیه، هشدار داد که تحریم‌هایی علیه ترکیه اعمال می‌کند، اما پیش از آن به دنبال امتحان گزینه گفتگو است. بورل اظهار کرده است که «حفاری در آب‌های مورد مناقشه یونان ممکن است تنش‌ها را افزایش دهد».

بااین‌حال، ریاست آلمان در اتحادیه اروپا احتمالاً فرصتی برای کاهش تنش‌ها فراهم کند. با توجه به اینکه معامله بزرگ با ترکیه ظاهراً غیرقابل دستیابی است، بروکسل باید برای کاهش تنش‌ها بین ترکیه و یونان و آغاز گفتگوها در مورد تقسیم منابع انرژی در ساحل قبرس، گام بردارد.

معلوم نیست که اقدام اتحادیه اروپا برای متقاعد کردن آنکارا به توقف حفاری در شرق مدیترانه کفایت کند؛ اما گفتگوی ترکیه – یونان و ترکیه – قبرس در مورد منابع هیدروکربن در ساحل قبرس حداقل باعث توقف تنش‌ها از سوی همه طرف‌ها خواهد شد. شاید این امر باعث آغاز عصر جدید در شراکت بین ترکیه و اتحادیه اروپا شود. این دیدگاه خوشبینانه، در این دوره رقابت‌های ژئوپلیتیکی بی‌رویه، شاهکاری بزرگ خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *