جدیدترین مطالب

ملت یمن علی رغم همه فشارها همچنان حامی فلسطین است

سید عبدالملک بدرالدین دبیرکل جنبش انصارالله یمن در سخنرانی خود با تاکید بر اینکه موضوع جنایت صهیونیست ها در غزه ننگی بر همه انسان هاست گفت : ملت یمن با وجود تمام فشارها تغییری در موضع اش در قبال فلسطین نداشته است . 

بدهی ۱۵ میلیارد پوندی شرکت آب انگلیس

گزارش‌های فاش شده نشان می‌دهد تیمز واتر بزرگترین شرکت آب انگلیس که یک چهارم جمعیت انگلیس از مشترکان آن هستند ۱۵ میلیارد پوند بدهی به بار آورده است.

سفر وزیر امور خارجه به ترکمنستان

حسین امیرعبداالهیان وزیر امور خارجه کشورمان در سفر به ترکمنستان خواستار توسعه همکاری‌های دوجانبه و منطقه‌ای میان دو کشور همسایه شد. مقامات ایران و ترکمنستان در جریان این سفر همچنین موانع موجود بر سر راه تقویت همکاری‌ها را نیز بررسی کردند.

Loading

أحدث المقالات

پولیتیکو: آمریکا درحال برگزاری مذاکرات مقدماتی برای برقراری ثبات در غزه پس از جنگ است  

نشریه پولیتیکو به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که دولت بایدن مذاکرات مقدماتی را جهت بررسی گزینه‌های موجود برای برقراری ثبات در غزه پس از پایان یافتن جنگ میان رژیم صهیونیستی و حماس برگزار می‌کند.

پولیتیکو: پنتاگون به دنبال بودجه برای نیروی حافظ صلح در غزه است

تهران- ایرنا- روزنامه پولیتیکو در گزارشی به مذاکرات وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) برای تامین مالی استقرار یک نیروی حافظ صلح چند ملیتی یا فلسطینی در نوار غزه اشاره کرد و نوشت: نیروهای آمریکایی به غزه اعزام نمی‌شوند.

سازمان ملل: کمیته تحریم‌های کره شمالی همچنان به کار خود ادامه خواهد داد

نیویورک – ایرنا- سخنگوی سازمان ملل در واکنش به وتوی روسیه درباره لغو نظارت هیاتی از کارشناسان سازمان ملل بر تحریم‌های بین‌المللی علیه کره شمالی گفت:  کمیته تحریم های کره شمالی همچنان به کار خود ادامه خواهد داد و بر اجرای تحریم های سازمان ملل نظارت خواهد کرد.

سازمان ملل: کمیته تحریم‌های کره شمالی همچنان به کار خود ادامه خواهد داد

نیویورک – ایرنا- سخنگوی سازمان ملل در واکنش به وتوی روسیه درباره لغو نظارت هیاتی از کارشناسان سازمان ملل بر تحریم‌های بین‌المللی علیه کره شمالی گفت:  کمیته تحریم های کره شمالی همچنان به کار خود ادامه خواهد داد و بر اجرای تحریم های سازمان ملل نظارت خواهد کرد.

سازمان ملل: کمیته تحریم‌های کره شمالی همچنان به کار خود ادامه خواهد داد

نیویورک – ایرنا- سخنگوی سازمان ملل در واکنش به وتوی روسیه درباره لغو نظارت هیاتی از کارشناسان سازمان ملل بر تحریم‌های بین‌المللی علیه کره شمالی گفت:  کمیته تحریم های کره شمالی همچنان به کار خود ادامه خواهد داد و بر اجرای تحریم های سازمان ملل نظارت خواهد کرد.

آمریکا اظهارات روسیه درباره ارتباط اوکراین با حمله تروریستی حومه مسکو را رد کرد

نیویورک – ایرنا-  کاخ سفید بار دیگر اظهارات روسیه مبنی بر دست داشتن اوکراین در حمله به سالن کنسرت شهر «کروکوس» را رد کرد و گفت : واشنگتن، اطلاعات واضح و دقیقی را در مورد حمله تروریستی در حومه مسکو قبل از حمله به سرویس های امنیتی روسیه ارائه کرده است.

Loading

سیاست متناقض عربستان در قبال ایران

۱۳۹۸/۱۱/۳۰ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: صحبت‌های دوگانه سعودی‌ها و اینکه از طرفی بگویند دنبال تنش زایی با ایران نیستند و از طرف دیگر بر یکسان بودن موضع خود با امریکا در قبال ایران تاکید کنند، می‌تواند بیانگر رويكرد متناقض ریاض در قبال تهران باشد. داود احمدزاده - کارشناس مسائل خاورمیانه

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی اخیراً در گفتگویی ضمن تأکید بر این موضوع که عربستان به دنبال تنش‌زایی با ایران نیست، گفت که «دیدگاه ریاض با واشنگتن در رابطه با تهران یکسان است؛ آن‌ها می‌گویند که به دنبال تنش نیستند و ما نیز موضع‌مان همین است». وی مدعی شد: «هدف ما کشاندن ایران به میز مذاکره و گفت‌و‌گو در رابطه با برنامه موشک‌های بالستیک و دخالت‌های آن در منطقه از طریق مذاکره است.»

این صحبت‌های وزیر سعودی در حالی مطرح شده است که پیش‌ازاین، برخی مقامات عربستان خواستار تنش‌زدایی در روابط این کشور با ایران شده بودند. این صحبت‌های دوگانه سعودی‌ها و اینکه از طرفی بگویند دنبال تنش زایی با ایران نیستند و از طرف دیگر بر یکسان بودن موضع خود با امریکا در قبال ایران تاکید کنند، می‌تواند بیانگر رویکرد متناقض ریاض در قبال تهران باشد.

برای بررسی سیاست‌های ریاض در قبال تهران باید مدنظر داشت که عربستان سعودی بعد از به قدرت رسیدن محمد بن سلمان به‌عنوان سکان‌دار اصلی حوزه سیاسی امنیتی عربستان به دنبال ایجاد ائتلاف‌های منطقه‌ای و تشدید تنش‌های سیاسی و اقتصادی با ایران بوده است.

دلیل این رویکرد جدید سعودی‌ها را نیز باید در این نکته جستجو کرد که عربستان علاوه بر روابط امنیتی، سیاسی و نظامی به آمریکا وابستگی اقتصادی دارد. درواقع بعد از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا و تشدید منازعات سیاسی و نظامی با ایران به‌ویژه رویکرد وی در خروج از برجام و فشار حداکثری علیه ایران،‌ سعودی‌ها نیز به‌تبع آن، به‌زعم خود به دنبال تضعیف موقعیت منطقه‌ای ایران و گسست حلقه‌های ارتباطی کشورمان در بحث‌های امنیتی به‌ویژه در محور مقاومت برآمدند.

از همین رو شاهد تحریکات و تلاش‌های سعودی‌ها هم‌زمان در حوزه منازعات به‌خصوص در یمن و حوزه امنیتی خلیج‌فارس هستیم. در این راستا از یک‌سو عدم اعتماد کامل عربستان سعودی به حمایت‌های کافی و لازم آمریکایی‌ها در خصوص امنیت عربستان و متحدان آن در حوزه خلیج‌فارس در مقابله با محور مقاومت و از سوی دیگر بروز تنش‌های اخیر بین اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس باعث شده است که سعودی‌ها با اذعان به ضعف امنیتی خود به دنبال راهکارهای دیگری غیر از تأمین امنیت صرف از سوی آمریکا باشند.

بنابراین در ماه‌های اخیر شاهد بودیم که تلاش‌هایی از طرف عربستان سعودی برای ایجاد گسست در روابط ایران و برخی از متحدان منطقه‌ای آن به‌ویژه در موضوع سوریه صورت گرفت. به‌گونه‌ای که سعودی‌ها تلاش کردند تا با وعده‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های متقابل و حتی خرید تسلیحات نظامی پیشرفته از روسیه، کرملین را قانع کنند که در بیرون راندن نیروهای ایرانی از سوریه ایفای نقش کند.

هم‌زمان به‌رغم نشست صوری در جده برای حمایت از آرمان فلسطین بعد از اعلام طرح رسمی معامله قرن از سوی دونالد ترامپ، شاهد دیدارهای پنهان و آشکار بین مقامات سعودی و تل‌آویو هستیم.

بنابراین ازآنجاکه مقامات عربستان به امنیت منطقه نگاه تک‌بعدی دارند در تلاش هستند تا هرگونه پیشنهادی را که از سوی ایران در حوزه ایجاد نظم منطقه‌ای صورت می‌گیرد، به‌نوعی رد کنند.

در چنین شرایطی علیرغم پیگیری‌های سیاست‌های ایران در حوزه‌های امنیتی و امنیت‌سازی مشارکت‌جویانه از سوی کشورهای منطقه در قالب صلح هرمز، عربستان همچنان با نگاه تنگ‌نظرانه در قبال این طرح، ایران را به دخالت در امنیت کشورهای عربی متهم می‌کند و تلاش دارد که مجدداً با ایجاد آشوب در حوزه‌های تحت نفوذ ایران در منطقه مانند عراق، سوریه و یمن یک بازی با حاصل جمع صفر را دنبال کند؛ بنابراین با وجود ارسال سیگنال‌های مثبت از سوی ایران برای مذاکره مستقیم با عربستان، شاهد واگرایی‌های بیشتر در منطقه هستیم.

در رابطه با چشم‌انداز این روابط نیز می‌توان گفت تا زمانی که این نگاه در عربستان در خصوص سیاست منطقه‌ای غالب باشد که امنیت را در ازای فروش نفت و مداخلات خارجی قدرت‌های بیگانه به‌ویژه آمریکا خریداری کند، امکان حل مشکلات و رفع تنش ها بین ایران و عربستان سعودی وجود نخواهد داشت.

درواقع ریاض سیاست مستقلی در منطقه ندارد، بلکه سیاست خارجی این کشور تابعی از سیاست‌های آمریکا و برخی از کشورهای غربی است؛ لذا به نظر می‌رسد تا زمانی که تنش‌ها بین ایران و آمریکا استمرار داشته باشد بعید است در بحث گشایش روابط بین ایران و عربستان شاهد اتفاق جدیدی باشیم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *