جدیدترین مطالب

فاصله ایران و اسرائیل تا جنگ تمام عیار؟

فاصله ایران و اسرائیل تا جنگ تمام عیار؟

جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: تهران به ویژه پس از جنگ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به این سو به شدت مراقب سیاستی بوده که دولت «بنیامین نتانیاهو» خواستار آن است؛ این‌که دامنه جنگ، از غزه تا خلیج فارس گسترش یافته و به‌این ترتیب صحنه به جنگ «اسرائیل‌_‌ایران»  تغییر وضعیت دهد. خویشتنداری تهران در برابر رویکرد زیرکانه تل‌آویو، اما به معنای آن نبوده و نیست که ارتدوکس‌های اسرائیلی قوانین بازی را با اقدام‌های خرابکارانه _ تروریستی تغییر دهند؛ درحالی که تهران هیچ پاسخی در این‌باره ندهد.

رژیم صهیونیستی پس از ۶ ماه همچنان سردرگم است

عضو دفتر سیاسی حماس گفت تلاش‌های نتانیاهو و کابینه او برای آزادی اسرای اسرائیلی با گزینه نظامی شکست خورد و هیچ جایگزینی برای یک توافق حقیقی برای مبادله اسرا با مقاومت وجود ندارد.

ایران در حمله به اسرائیل از حق قانونی دفاع از خود استفاده کرد

نماینده مجلس انگلیس خطاب به اسرائیل و حامیانش گفت: شما تصور می‌کردید صبر راهبردی ایران، یک بلوف است و فقط حرف می‌زند و از عمل خبری نیست، آنچه روی داد نشان داد که درباره جمهوری اسلامی ایران، اشتباه می‌کردید.

Loading

أحدث المقالات

تاکید امیرعبداللهیان بر ضرورت ایفای نقش سازمان‌های بین‌المللی برای ارسال کمک‌های انسانی به غزه

مدیر منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت برای منطقه شرق مدیترانه در دیدار با وزیر امور خارجه گفت: با توقف خشونت‌ها و جنایت‌های رژیم در غزه، فرصت برای ارائه کمک‌های انسانی و بهداشتی و درمانی و دسترسی به واکسن، دارو و غذا برای مردم فلسطین فراهم شود.

فاصله ایران و اسرائیل تا جنگ تمام عیار؟

فاصله ایران و اسرائیل تا جنگ تمام عیار؟

جلال خوش چهره در یادداشتی می نویسد: تهران به ویژه پس از جنگ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به این سو به شدت مراقب سیاستی بوده که دولت «بنیامین نتانیاهو» خواستار آن است؛ این‌که دامنه جنگ، از غزه تا خلیج فارس گسترش یافته و به‌این ترتیب صحنه به جنگ «اسرائیل‌_‌ایران»  تغییر وضعیت دهد. خویشتنداری تهران در برابر رویکرد زیرکانه تل‌آویو، اما به معنای آن نبوده و نیست که ارتدوکس‌های اسرائیلی قوانین بازی را با اقدام‌های خرابکارانه _ تروریستی تغییر دهند؛ درحالی که تهران هیچ پاسخی در این‌باره ندهد.

رایزنی امیرعبداللهیان با دبیرکل سازمان ملل

وزیر امور خارجه در گفت‌وگویی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل گفت: امنیت منطقه برای ما بسیار مهم است، اما رژیم صهیونیستی شش ماه در حال قتل‌عام و نسل‌کشی کودکان و زنان بی‌دفاع در غزه است و آمریکا و متحدین او را متوقف نمی‌کنند.

Loading

ابعاد طرح امنیتی روسیه در خلیج فارس

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: روسیه به دنبال آن است که به نحوی تلاش‌هایی که آمریکا با هدف ائتلاف‌سازی در منطقه انجام می‌دهد را خنثی کند. زیرا مسکو، طرح آمریکا را یک اقدام کاملا خطرناک می‌بیند که هم می‌تواند منجر به افزایش نیروهای نظامی در منطقه شود و هم احتمال درگیری را بیشتر خواهد کرد. لذا کرملین در این چارچوب تلاش دارد تا اجازه ندهد ائتلاف آمریکایی‌ها تنش را در منطقه افزایش دهد. محمود شوری - کارشناس مسائل روسیه

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در کنفرانس «والدای» در مسکو خواستار تشکیل سازمانی برای تأمین امنیت در خلیج فارس شد.  وی در این خصوص گفت: «مایلم یادآوری کنم روسیه به تأسی از همین منطق در ماه جولای سال جاری طرحی برای تضمین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس پیشنهاد داده است.» پوتین با اشاره به اوضاع ناپایدار و پیش‌بینی‌ناپذیر منطقه، از این طرح دفاع کرده و گفته است که چنین سازمانی، کشور‌های خلیج فارس، ایالات متحده، روسیه، چین، آمریکا، اتحادیه اروپا، هند و دیگر اعضای ذی‌نفع به عنوان ناظر را شامل خواهد شد.

باید توجه داشت طرحی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به تازگی مطرح کرده، چند ماه قبل توسط وزارت خارجه روسیه مطرح شده بود و درواقع طرح مفصلی است که روس‌ها به شکل‌های مختلفی آن را ارائه داده‌اند. همچنین نماینده روسیه در سازمان ملل نیز طی یک کنفرانس مطبوعاتی این طرح را تشریح کرد و وزارت خارجه این کشور نیز در یک بیانیه به صورت مکتوب طرح را توضیح داد. به هر حال این طرح، طرحی نیست که به تازگی ارائه شده باشد بلکه چند ماه پیش برای اولین از آن سخن گفتند. در عین حال جمهوری اسلامی ایران نیز حمایت خود را از طرح روسیه اعلام کرده و گفته که این طرح کمابیش شبیه به طرحی است که آقای ظریف، وزیر خارجه ایران چند ماه پیش در قالب پیمان عدم تعرض میان کشورهای منطقه مطرح کرده بود. لذا به گفته مقامات تهران، شباهت‌ها و همپوشانی‌های زیادی بین دو طرح وجود دارد. این طرح با توجه به تشدید درگیری‌ها در منطقه خلیج فارس و احتمال بروز درگیری در پی تحولات شکل‌گرفته از سوی مسکو مطرح شده است.

روسیه به دنبال آن است که به نحوی تلاش‌هایی که آمریکا با هدف ائتلاف‌سازی در منطقه انجام می‌دهد را خنثی کند. زیرا مسکو، طرح آمریکا را یک اقدام کاملا خطرناک می‌بیند که هم می‌تواند منجر به افزایش نیروهای نظامی در منطقه شود و هم احتمال درگیری را بیشتر خواهد کرد. لذا کرملین در این چارچوب تلاش دارد تا اجازه ندهد ائتلاف آمریکایی‌ها تنش را در منطقه افزایش دهد.

هدف روس‌ها این است که راهکاری ایجاد کنند تا کشورهای منطقه بتوانند وارد گفتگو شده و تعاملات نظامی خود را با یکدیگر هماهنگ کنند؛ همچنین اجازه ندهند که تنش و درگیری در منطقه افزایش پیدا کند. البته پیشنهاد روسیه این است که چنین طرحی باید با حضور تمام کشورهای منطقه و دولت‌های بزرگی چون آمریکا، روسیه، چین و حتی اتحادیه اروپا شکل بگیرد. اگر روسیه بر حضور آمریکا تاکید دارد به این دلیل است که نمی‌خواهد کشوری تصور کند که طرح مسکو علیه کسی است. روس‌ها می‌خواهند نشان دهند که در پی یک ائتلاف جهانی هستند تا جلوی افزایش بحران در منطقه را بگیرند. لذا طرح روسیه برای ائتلاف‌سازی با هدف کاهش تنش است اما طرح ائتلاف‌سازی آمریکا ممکن است تنش و درگیری در منطقه را افزایش دهد.

به همین دلیل نیز جمهوری اسلامی ایران به اشکال مختلف حمایت خود را از طرح روسیه اعلام کرده است. البته به هر حال ایران با توجه به اینکه خود در این زمینه طرحی را ارائه کرده و یک قدرت منطقه‌ای در خلیج‌فارس به شمار می‌رود، اساسا خیلی دنبال این نیست که طرح روسیه را مطرح کند بلکه بیشتر به دنبال ارائه طرح خود است. چرا که ایران یکی از کشورهای مهم در منطقه است و در هر صورت راه حل رفع بحران در منطقه باید توسط کشورهای منطقه دنبال شود.

البته اگر طرح روسیه نیز عملیاتی شود، ایران متضرر نمی‌شود و از آن استقبال می‌کند؛ چرا که تهران نیز به دنبال عملی کردن همچنین طرحی است.

در عین حال باید توجه داشت که عملیاتی کردن چنین طرحی خیلی ضعیف است؛ زیرا گرد هم آوردن مجموعه کشورهایی که روسیه نام برده بسیار دشوار است و منافع متضاد کشورها یکی از موانع مهم به شمار می‌رود. البته هدف روسیه این نیست که الزاما چنین طرحی عملیاتی شود بلکه مسکو به عنوان یک قدرت بزرگ و عضو شورای امنیت باید یک نقش فعالانه در خصوص بحران در منطقه خلیج فارس ایفا می‌کرد و سیاست‌ فعالانه‌ای را به ویژه در قبال طرح ائتلاف‌سازی آمریکا دنبال می‌کرد. از این رو، چنین طرحی فارغ از اینکه عملیاتی شود یا خیر به نوعی اعلام حضور و اعلام موضع روسیه در منطقه و در قبال تحولات منطقه خلیج فارس محسوب می‌شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *