جدیدترین مطالب

تله بدهی

تله بدهی

زهرا صدرا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در ماه مه ۲۰۲۳، رئیس جمهور چین، ۳.۷ میلیارد دلار وام و کمک بلاعوض به پنج کشور همسایه آسیای مرکزی داد. (دولت پکن دارای سه نهاد اصلی به نام‌های بانک خلق چین، بانک صادرات و واردات چین و بانک توسعه چین است که به کشورهای آسیای مرکزی وام می‌دهد). بانک توسعۀ چین وام ویژه‌ای به مبلغ ۱.۴۵ میلیارد دلار برای همکاری چین و آسیای‌مرکزی اختصاص داده که برای توسعۀ منابع انرژی، معدن و پروژه‌های زیربنایی در آسیای‌مرکزی است؛ اما باید تاکید کرد که چین تنها برای تحقق پروژه‌ها توسط کشورهای آسیای مرکزی این وام‌ها را اختصاص نداده، بلکه این کشور در قبال پرداخت مبالغ هنگفت «مشارکت شرکت‎‌های چینی در هر پروژه» را هدف خود قرار داده است. 

افزایش شهدای غزه به ۳۴۱۸۳ نفر

وزارت بهداشت غزه اعلام کرد: آمار شهدا در نوار غزه از تاریخ ۷ اکتبر گذشته به سی و چهار هزار و ۱۸۳ نفر رسید و هفتاد و هفت هزار و ۱۴۳ نفر هم تاکنون زخمی شدند.

انگلیس؛ شمار مرگ افراد ناشی از مصرف الکل به بالاترین میزان رسید

مرکز ملی آمار انگلیس در تازه‌ترین گزارش شمار مرگ مستقیم ناشی از نوشیدن مشروبات الکلی را در این کشور ۱۰ هزار و ۴۸ نفر اعلام و اضافه کرد. این میزان مرگ ناشی از مصرف الکل بالاترین شمار مرگ به این علت در ۲۴ سالی است که این آمار ثبت می‌شود.

آتش سوزی مرگبار در انگلیس

امدادگران سازمان ملی بهداشت و درمان انگلیس از مرگ دو نفر در پی آتش سوزی دریک ساختمان مسکونی در شمال پایتخت انگلیس خبر دادند.

پایبندی جمهوری اسلامی ایران به پیمان منع اشاعه هسته ای و موافقتنامه پادمان

پایبندی جمهوری اسلامی ایران به پیمان منع اشاعه هسته ای و موافقتنامه پادمان

مسعود نوری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در سپتامبر ۲۰۲۳، تاکید شد که ایران دیگر نمی‌تواند به عدم ایفاء تعهدات خود ادامه دهد و از ایران خواستند بدون تأخیر برای حل همه مسائل باقی‌مانده اقدام کند و اضافه کردند که اگر ایران نتواند اقدامات ضروری و فوری مندرج در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ و بیانیه مشترک ۴ مارس به طور کامل اجرا کند، شورای حکام باید آماده باشد تا اقدامات بیشتری از جمله صدور قطعنامه انجام دهد. در سپتامبر ۲۰۲۳ آمریکا و ۶۲ کشور عضو آژانس در بیانیه‌ای بر ادامه تحقیقات آژانس تأکید و بر نیاز فوری شفاف‌سازی از سوی ایران و حل این مسائل به‌گونه‌ای که برای آژانس رضایت‌بخش باشد تأکید کردند. آمریکا به صراحت اعلام کرده که هرگونه راه حل دیپلماتیک برای برنامه هسته ای ایران باید بر راستی آزمایی موثر بنا شود.
Loading

أحدث المقالات

ببینید | رعد و برق وحشتناک در جیانگژی چین

شب گذشته جیانگژی چین همچون چند روز گذشته شاهد بارش شدید باران بود. در این بین، دوربین‌های مداربسته لحظه وقوع یک رعد و برق وحشتناک را ثبت کرده‌اند. / مهر

اردوغان: عراق درباره آب مطالباتی از ترکیه دارد

اردوغان درباره مسائل مربوط به آب بین عراق و ترکیه گفت: در اینجا نیاز به استفاده منطقی از منابع در مورد آب احساس می شود. عراق از ما در مورد آب مطالباتی دارد. آنچه در این مرحله باید انجام شود، تضمین استفاده پایدار از آب است.

ادعای بلومبرگ: بایدن اثر مصوبه ضدایرانی بر بازار نفت را خنثی می‌کند

تهران- ایرنا- شبکه اقتصادی بلومبرگ در تحلیلی با اشاره به تصویب تحریم‌های جدید ضد ایرانی در مجلس آمریکا و با توجه به احتمال افزایش بیش از هشت دلاری قیمت جهانی نفت در صورت اجرای این سیاست، گمانه‌زنی کرد که دولت بایدن در سال انتخابات و برای پیشگیری از افزایش بهای انرژی و تورم، از معافیت‌های پیش‌بینی شده در این مصوبه جهت کنترل قیمت نفت بهره‌برداری کند.

Loading

سایه قتل خاشقچی بر رابطه سعودی با غرب

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – رصد: مقامات آمریکایی و دیگر دولت‌های غربی می‌گویند خشم بین‌المللی بر سر مرگ وحشتناک جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی، به توان عربستان سعودی در متحد ساختن دیگر کشورها علیه ایران ضربه زده و سیاست خاورمیانه‌ای دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا را با چالش روبرو ساخته است.

مارگریتا استانکاتی و گوردون لوبولد در تحلیلی که در روزنامه وال‌استریت ژورنال منتشر شد، نوشتند: این نگرانی در صحبت‌های اخیر جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا و انتقاد علنی وی از سعودی‌ها بازتاب داشت. وی در کنفرانس امنیتی در منامه گفته بود اقدامات عربستان درست در برهه‌ای که منطقه بیش از هر زمان دیگر به ثبات نیاز داشت؛ موجب بر هم خوردن ثبات منطقه شده است.

ماتیس در سخنان خود از اشاره مستقیم به نقش رهبران سعودی در قتل خاشقچی در روز دوم اکتبر خودداری کرد، ولی اظهارات وی نشان می‌داد که چگونه قتل وحشتناک خاشقچی و نحوه مدیریت آن از سوی دربار پادشاهی سعودی روابط نزدیک دونالد ترامپ را با ریاض مخدوش ساخته است. این‌ها در شرایطی است که دولت ترامپ عربستان را در کانون سیاست خاورمیانه‌ای خود با محوریت مهار نفوذ منطقه‌ای ایران قرار داده است.

هم‌اکنون آمریکا و دیگر دولت‌های غربی به تکاپو افتاده‌اند تا به نحوی میان هزینه‌های سیاسی بابت حمایت از پادشاهی عربستان و لزوم حفظ نقش ریاض به‌عنوان مهم‌ترین متحد عرب خود موازنه برقرار سازند. متحدان عرب و غربی نگران آن هستند که عربستان در طرح و پیشبرد این استدلال اخلاقی که ریاض باید هدایت تلاش‌ها در مهار ایران را بر عهده داشته باشند، با مشکل روبرو خواهد شد.

یک مقام بلندپایه غربی که تحولات خاورمیانه را از نزدیک دنبال می‌کند، با اشاره به متحدان عرب پادشاهی سعودی گفت: آن‌ها با توجه به اهمیت روابط عربستان سعودی و آمریکا و نقش آن در برقراری ثبات منطقه‌ای احساس نگرانی می‌کنند. به باور من آن‌ها فکر می‌کنند قتل خاشقچی موجب تضعیف عربستان شده است.

مقامات سعودی تلاش می‌کنند تا به متحدان خود نشان دهند واقعه خاشقچی، رویدادی به سبب بروز اشتباه بوده است. عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان طی سخنانی در همین کنفرانس در منامه بحرین، عربستان سعودی را به‌مثابه چراغ روشن مبارزه با جهان تاریک ایران توصیف کرد و واکنش‌ها به مرگ خاشقچی را به‌عنوان واکنشی از روی عصبیت مردود دانست.

محمد بن سلمان ولیعهد سعودی هفته گذشته مرگ خاشقچی را واقعه‌ای ناگوار توصیف کرد و وعده داد عدالت در قبال عاملان این جنایت اجرا خواهد شد. مقامات سعودی همچنان در تلاش هستند تا برای آنچه روی‌داده است روایتی معتبر و منطقی پیدا کنند و این در حالی است که مقامات ترکیه هنوز هم به انتشار اطلاعات در ادامه روند تحقیقات خود به‌صورت قطره‌چکانی ادامه می‌دهند و ادعاهای اولیه سعودی‌ها را در انکار دخالت در این ماجرا به چالش کشیده‌اند.

مقامات سعودی تاکنون 18 تن را در رابطه با این پرونده بازداشت کرده‌اند، ولی تکذیب می‌کنند ولیعهد سعودی که هدایت امور کشور را بر عهده دارد، اصلاً در این ماجرا نقشی داشته باشد – ادعایی که برخی از رهبران جهان ازجمله ترامپ با بدبینی بدان نگاه می‌کنند. مقامات ترکیه و غربی می‌گویند بعید است این عملیات بدون تائید بالاترین سطوح دولت سعودی انجام‌شده باشد.

وزارت امور خارجه آمریکا برای 21 کارمند دولت سعودی مظنون به دخالت در این قتل محدودیت‌هایی در سفر اعمال کرده است.

بااین‌همه برخی از متحدان منطقه‌ای عربستان به حمایت از سعودی‌ها برخاسته‌اند. ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و عمران خان نخست‌وزیر پاکستان که هر دو کشورهایشان از دریافت‌کنندگان کمک‌های مالی سعودی‌ها هستند، باوجود خودداری مقامات سیاسی و تجاری آمریکایی و اروپایی از شرکت در کنفرانس سرمایه‌گذاری ریاض در اعتراض به قتل خاشقچی، در این کنفرانس شرکت کردند.

دو مقام آگاه اعلام کردند بااین‌همه عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر که یکی از نزدیک‌ترین شرکای عرب ریاض به شمار می‌رود، باوجود دعوت، در این اجلاس حاضر نشد. سخنگوی سیسی از هرگونه اظهارنظر دراین‌باره خودداری کرد. برخی از متحدان ریاض در خلیج‌فارس در محافل خصوصی ابراز نگرانی کردند قتل خاشقچی ممکن است روابط آن‌ها را با غرب مخدوش سازد.

کاخ سفید هنوز هم از قراردادهای فروش تسلیحاتی به ارزش میلیاردها دلار با عربستان حمایت می‌کند بااین‌همه برخی از قانون‌گذاران از هر دو حزب از احتمال بازنگری در برخی مفاد خبر داده‌اند که شامل تجهیزات هدایت‌شونده و نقطه زن دقیق می‌شود.

محاسبات آمریکا در این زمینه پیچیده است. باوجودی که قتل خاشقچی برای روابط آمریکا و عربستان بسیار گران تمام‌شده است، ولی دلایل دیگری وجود دارد که هر اقدام آمریکا در این زمینه ممکن است با واکنش شدیدتر از سوی ریاض همراه شود و مسیر را برای رقبای آمریکا هموارتر سازد.

به‌عنوان‌مثال سعودی‌ها می‌توانند در واکنشی خشمگینانه به هرگونه اقدام احتمالی آمریکا، دیگر متحدان عرب را به سردی روابط با واشنگتن و شاید توقف برگزاری مانورهای مشترک نظامی ترغیب کند.

نورمن رول، افسر اطلاعاتی بازنشسته دراین‌باره می‌گوید: ما چند دهه است که با سعودی‌ها روابط نزدیکی داشته‌ایم و اهمیت ژئوپلیتیکی عربستان بر منافع راهبردی منطقه‌ای امنیتی و انرژی تأثیر زیادی دارد؛ به‌عبارت‌دیگر هرگونه شکست در روابط عربستان و آمریکا از سوی مسکو تهران و پکن به‌عنوان یک هدیه بادآورده قلمداد خواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *