جدیدترین مطالب
اوکراین: نقطه عطف در همپیمانی راهبردی چین و روسیه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیریهای جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک همپیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیتهای همکاری میان قدرتهای اقتدارگرا را به چالش میکشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بینالمللی معرفی کند.»
منافع، رویکرد و مسئولیت قدرتهای بزرگ در قبال بحران سوریه
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «سقوط ناگهانی رژیم بشار اسد در سوریه برای همه بازیگران خارجی، از جمله مسکو، غافلگیرکننده بود. اگرچه کارشناسان منطقهای هشدارهایی داده بودند اما هیچکس نمیتوانست وقایع دراماتیک اواخر نوامبر تا اوایل دسامبر، به ویژه عدم تمایل ارتش سوریه برای دفاع از رهبری که تقریباً ربع قرن قدرت را در سوریه به دست داشت، پیشبینی کند.»
تحلیلی بر رویکرد عربستان در قبال دولت موقت سوریه
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه، سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به عربستان را اقدامی رو جلو و مهم ارزیابی کرد و گفت: برخلاف برخی اخبار و تحلیلها درباره موافقت و همراهی عربستان با تحولات جدید در سوریه و تشکیل دولت موقت توسط نیروهای معارض سوری، دولت ریاض دغدغهها و نگرانیهای جدی نسبت به آینده این حکومت دارد.
راهبرد ملی آمریکا برای مقابله با اسلام هراسی و رویههای عملی متناقض با آن
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: راهبرد ملی ایالات متحده در مقابله با اسلامهراسی، ظاهراً با هدف توجیه و تبیین سیاستهای دفاع از حقوق اقلیتهای نژادی، بهویژه مسلمانان مقیم آمریکا، در شرایطی توسط کاخ سفید در 12 دسامبر2024 رو نمایی می شود که افکار عمومی جهان بیش از یکسال است با شگفت زدگی شاهد افزایش بی سابقه ارسال تسلیحات مرگبار و حمایت سیاسی، حقوقی، بین المللی و رسانهای تمام قد ایالات متحده از نسل کشی و ارتکاب جنایات فجیع رژیم اشغالگر و کودک کش اسراییل در باریکه غزه، کرانه باختری و سایر بخش های سرزمین ها اشغالی علیه فلسطینیان، بویژه شهروندان غیر نظامی، زنان، کودکان، سالمندان، خبرنگاران، بیمارستان ها و همه مراکز و زیر ساخت های حیاتی ساکنین اراضی اشغالی است.
عوامل دخیل در راهبرد کشورهای شرق آسیا در قبال خیزش چین
شورای راهبردی آنلاین-رصد: کشورهای شرق آسیا در مواجهه با خیزش چین، راهبردهای متفاوتی از جمله ایجاد موازنه، محافظهکاری یا همراهی را اتخاذ میکنند. این تصمیمات عمدتاً تحت تأثیر جغرافیا، دموکراسی و هویت تاریخی این کشورها قرار دارد. عوامل مذکور، بر نحوه نگرش به تهدیدها و تدوین سیاستها تاثیر میگذارد و نشاندهنده یک وضعیت پیچیده منطقهای است که تحت تأثیر مجاورت جغرافیایی، نظامهای سیاسی و حافظه جمعی قرار دارد.
أحدث المقالات
چالشهای پیش روی همه پرسی اقلیم کردستان
«حسن کاظمی قمی» سفیر سابق ایران در عراق در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم، در خصوص مواضع تهدید آمیز اربیل در قبال بغداد درباره استقلال اقلیم کردستان عراق و مطرح کردن جنگ یا راهحل مسالمتآمیز به عنوان دو گزینه برای جدایی، با اشاره به اینکه برخی از تشکلهای سیاسی اقلیم کردستان عراق با برگزاری همه پرسی مخالف هستند، بیان داشت: رفراندوم جداییطلبی که برخی از مسئولان کُرد به نام رفراندوم استقلال مطرح میکنند، مخالف قانون اساسی عراق است و با مفاد آن مغایرت دارد.
وی با تأکید بر اینکه در نظام سیاسی تعریف شده قانون عراق به موضوع فدرالی پارلمانی در چارچوب عراق واحد تأکید شده است، افزود: مفهوم این موضوع عبارت است از اینکه جغرافیای عراق و تمامیت ارضی آن مورد تأکید قانون اساسی این کشور است. به این معنا هر جریان قومی بر اساس تمایلات خود نمیتواند اعلام رفراندوم جدایی از سرزمین مادری داشته باشد.
سفیر سابق ایران در عراق با توجه به عدم مشروعیت همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق تأکید داشت: آنچه امروز مدنظر دولت، پارلمان، فراکسیونهای سیاسی، مراجع دینی و سایر قومیتهای عراق است، عبارت است از اینکه رفراندوم استقلال کردستان عراق با مفاد قانون اساسی مغایرت دارد. پس این مسئله نه به عنوان یک چالش بین بغداد و اربیل، بلکه اولاً مغایر با قانون اساسی است، ثانیاً تمامیت ارزی عراق را مخدوش میکند. مسئله استقلال کردستان به معنای تجزیه عراق است.
وی با اشاره به برخی از مخالفتها با همه پرسی در جامعه کردی نیز گفت: مخالفت صرفاً به بغداد و تمامی گروههای سیاسی و اجتماعی محدود نمیشود، بلکه در داخل جامعه کُردی نیز در این رابطه نظر مخالف وجود دارد.
کاظمی قمی با تأکید بر چالشهای پیش روی این رفراندوم اشاره داشت: نخست اینکه این موضوع با قانون اساسی مخالف است و با مفاد آن مغایرت دارد. ثانیاً برخی از تشکلهای سیاسی در داخل خود کردستان با برگزاری رفراندوم مخالف هستند. نکته قابلتوجه دیگر عبارت است از اینکه مرجع برگزاری این رفراندوم مشخص نیست؛ چراکه پارلمان اقلیم کردستان عراق در حال حاضر تعطیل است. برخی از نمایندگان پارلمان استعفا کردهاند و برخی از گروههای سیاسی با برگزاری رفراندوم مخالف هستند؛ یعنی جایگاه قانونی مرجع برگزارکننده این رفراندوم مشخص نیست.
وی با توجه به مشکلات داخلی اقلیم کردستان عراق نیز مطرح کرد: اقلیم کردی در داخل کردستان باید با تقسیم امور مسائل جاری این منطقه را مدیریت کند. یک تشکیلات یا سازمان نظامی به نام پیشمرگان کرد نیز وجود دارد که وظیفه آن برقراری امنیت در کل اقلیم کردستان است؛ اما مشاهده میشود که حتی اداره این منطقه با مشکلاتی مواجه است.
کارشناس مسائل عراق با اشاره به عدم یکپارچگی حاکمیت در اقلیم گفت: بخشی از این منطقه در اختیار پ.ک.ک، بخشی در اختیار مدیریت اربیل و بخشی نیز در اختیار سلیمانیه است. این گروههای سیاسی هر کدام یک ساختار نظامی دارند و حتی خود اقلیم با توجه به شرایط کنونی نمیتواند یک اداره جامع و کاملی را داشته باشد. این گروهها به خاطر حفظ امنیت خود ساختار نظامی دارند که این موضوع یکی از مشکلات جدی است.
0 Comments