جدیدترین مطالب
تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس
شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بینالملل، سفر نخستوزیر عراق به انگلیس و توافقهای حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی، سیاسی و امنیتی در منطقه است.
![Loading](https://www.scfr.ir/wp-content/plugins/ds-divi-extras/extra-images/pagination-loading.gif)
أحدث المقالات
![Loading](https://www.scfr.ir/wp-content/plugins/ds-divi-extras/extra-images/pagination-loading.gif)
تاثیر تحولات سوریه بر عراق
![لهذه الأسباب انهارت القوه الضاربه لـ’جبهه النصره’ فی ریف حماه..](https://www.scfr.ir/wp-content/uploads/2024/12/2324393.jpg)
سیدهادی سیدافقهی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره چالشهای سوریه جدید برای عراق گفت: اولین چالش، مسائل امنیتی و ترس از این است که آمریکا دوباره داعش را فعال کند و اغتشاشات داخلی در عراق را تشدید نماید. در این راستا، احتمال تشدید درگیریهای سنی ـ شیعی، شیعی ـ شیعی و کرد ـ کرد بسیار زیاد است. همین الان هم بین کردها اختلافات شدیدی در جریان است که یک جرقه میتواند آن را شعلهور کند. دومین چالش، مسائل اقتصادی است. شاهرگ اقتصاد تک محصولی عراق، نفت است که آن هم دست آمریکاست و کوچکترین اقدام و ممانعت آمریکا در فروش نفت این کشور ممکن است یک بحران را در عراق دامن بزند. سومین چالش، راهبرد عراق و چگونگی رابطهاش با ایران و محور مقاومت است.
این کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر اینکه عراق، نقاط قوتی هم در برابر تهدیدات سوریه دارد، اظهار داشت: نقاط قوت عراق از جمله جمعیت کثیر شعیان و نقش اثرگذار مرجعیت عراق است. نقش مرجعیت در عراق امری حیاتی است و این مساله به دهههای طولانی از گذشته تا امروز برمیگردد. همچنین نقش عشایر وفادار به مرجعیت شیعی نیز بسیار مهم است؛ چرا که فرزندان همین عشایر بدنه اصلی حشدالشعبی را شکل دادند. به علاوه، جریانهای سیاسی و نیروهای مقاومت عراق به نوعی با ایران و محور مقاومت همسویی دارند.
وی با تاکید بر اینکه تحولات سیاسی و سقوط بشار اسد، قطعا تاثیر منفی بر عراق دارد، گفت: با فعال شدن تکفیریها در سوریه، این کشور ناآرام و بیثبات شده و این ناآرامیها به عراق تزریق خواهد شد. همین الان 10 الی 12 هزار نفر از تکفیریها آماده هستند تا از سوریه به عراق وارد شوند، با این هدف که دوباره داعش را فعال کنند.
سیدافقهی با اشاره به سفر حمید الشطری، رییس اطلاعات ملی عراق به سوریه و دیدارش با جولانی اظهار داشت: اگرچه جولانی در این سفر قولهایی داده مبنی بر اینکه اجازه نخواهد داد تا سوریه خاستگاهی برای انتقال تروریستها به داخل عراق باشد، اما مساله این است که جولانی نمیتواند به تنهایی در مقابل تصمیم انتقال تروریستها به داخل عراق، که خواست مقامات رژیم صهیونیستی و آمریکا میباشد، مقاومت کند.
این کارشناس مسائل منطقه به سفر محمد الحسان، نماینده ویژه سازمان ملل به عراق و دیدارش با آیت الله سیستانی و فرزند ایشان اشاره کرد و گفت: در هر دو باری که این سفر انجام شده است، محمد الحسان که اصالتا عمانی است، به دنبال تهدید عراق و مراجع تقلید برای دست برداشتن آنها از حمایت از حشدالشعبی بوده است و اینکه اگر خواست آمریکا با نیروهای حشدالشعبی برخورد کند، آنها فتوایی ندهند. همچنین گفته میشود الحسان در دیداری که با آقای سودانی داشت نیز این پیام رژیم اسرائیل و آمریکا را منتقل کرده است که حشدالشعبی و مقاومت اسلامی عراق باید منحل شوند. در هر حال، یکی از مهمترین چالشهای امروز عراق، حفظ نیروهای مردمی در قالب حشدالشعبی است که کاملا قانونی هستند و از حمایت مرجعیت دینی و مردمی نیز برخوردارند.
وی اظهار داشت: عراق به شدت از سوی آمریکا تحت فشار است و با اتفاقاتی که در سوریه رخ داده است از این جهت احساس نگرانی دارد. اگر عراق به آمریکا پاسخ قطعی دهد که فعالیت حشدالشعبی به قوت خود باقی خواه ماند، با تهدید و تحریم اقتصادی شدید مواجه میشود و از طرفی، امکان انحلال این نیروی نظامی هم به لحاظ قانونی و مذهبی غیرممکن و سخت است. آمریکا میخواهد عراق را از محور مقاومت و ایران دور کند و بلایی که سر بشار اسد آمد را در عراق هم پیاده کند. از این رو، مساله تهدید عراق از سوی آمریکا و رژیم اسرائیل جدی است.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: برای آمریکا قبل از هر چیز، نفت عراق است که حائز اهمیت است و ترامپ در این رابطه برنامه دارد. آمریکا میخواهد دست ایران را از عراق کوتاه کند و حشد الشعبی را منحل نماید و درنهایت، عراق را به سمت عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل سوق دهد. این اهدافی است که آمریکا حتما در رابطه با عراق دنبال خواهد کرد و باید با هشیاری با آن برخورد شود.
سیدافقهی با اشاره به مواضع مقام معظم رهبری درباره تحولات سوریه مبنی بر اینکه آنچه در سوریه اتفاق افتاد، نقشه آمریکا و رژیم اسرائیل بود، اظهارداشت: در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، بایدن که معاون او بود، چندین بار درباره عراق اعلام کرد که عراق ایدهآل برای آمریکا یک عراق سه اقلیمی شامل اقلیم کردستان، اقلیم سنی و اقلیم شیعی است. شعار ابوبکر البغدادی، رهبر داعش نیز ایجاد دولت اسلامی در عراق و شام بود. بنابراین اتفاقی که در سوریه میافتد مستقیم بر عراق تاثیر دارد و بالعکس. البته جولانی که از شاگردان او بود در سوریه از البغدادی جدا شد و کار خود را با آمریکا و ترکیه پیش برد.
وی تاکید کرد: خروجی تحولات سوریه و تاثیرش بر عراق، ایران است. اقدامات علیه غزه، یمن، فلسطین، لبنان، سوریه و عراق، هدف نهاییاش ایران و به طور کلی، شیعیان منطقه است و ایران نمیتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد.
این کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر اینکه هیچ کشوری در منطقه به اندازه اهمیت عراق برای ایران نیست، تصریح کرد: این موضوعی است که حتی سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی نیز در زمان حیاتش به آن با قطعیت اشاره کرده بود. اهمیت عراق از منظر اماکن متبرکه، عمق استراتژیک، اکثریت شیعیان و نزدیکی قومی و مذهبی دو ملت به یکدیگر برای ایران بسیار زیاد است. در هر دیداری که مسئولان عراقی با مقام معظم رهبری داشتند، بدون درنگ ایشان تاکید داشتند که عراق عمق استراتژیک ایران است و امنیت عراق، امنیت ایران است، از این رو هر تغییری در عراق مثبت یا منفی، مستقیم یا غیرمستقیم بر وضعیت ایران تاثیرگذار است.
سید افقهی گفت: ایران نباید در برابر تحولات در عراق ساکت و منزوی باشد. بلکه باید بر اساس عقلانیت، شفافیت و وقایع میدانی درباره عراق موضعگیری کند.
0 Comments