جدیدترین مطالب

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

Loading

أحدث المقالات

تیپ "ناحال" ارتش اسرائیل در حال ترک غزه

رسانه‌های رژیم اسرائیل بعد از تصویب توافق آتش بس در غزه از سوی کابینه این رژیم، تصاویری از آماده شدن ارتش این رژیم منتشر کردند که در حال ترک نوار غزه است.

Loading

بررسی گزینه احتمالی صادرات گاز قطر به اروپا از طریق ترکیه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس ارشد نفت و انرژی گفت: بعید است با برنامه‌های تولیدی و توسعه‌ای که قطر از ابتدا تاکنون داشته است، بخواهد روش صادرات گاز خود را از ال ان جی، به خط لوله تغییر دهد.

محمدعلی خطیبی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره برخی گمانه‌زنی‌ها مبنی بر انتقال گاز قطر به اروپا از طریق خط لوله به‌ویژه بعد از تحولات اخیر سوریه اظهار داشت: انتقال گاز از طریق خط لوله در مسیرهای مختلف اروپا موضوع جدیدی نیست و بارها این موضوع تکرار شده است.

وی ادامه داد: بحث‌های زیادی درباره انتقال گاز از طریق خطوط لوله از آسیای میانه به اروپا مطرح شده است، اما آنچه تحقق پیدا کرد، محدود بود و حتی اروپا به دلیل تامین امنیت انرژی خود، بیشتر به دنبال واردات ال ان جی است که انعطاف پذیری‌اش خیلی بیشتر از خط لوله گاز است. به‌علاوه، تجربه خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا و مشکلاتی که برای اروپایی‌ها پیش آمد، نشان داد که اروپا دیگر تمایلی به ادامه این تعامل ندارد و ترجیح می‌دهد ال ان جی را از بازارهای دیگر وارد کرده و امنیت انرژی خود را تضمین کند.

این کارشناس ارشد نفت و انرژی گفت: البته تحولات سوریه را باید مدنظر داشت که می‌تواند یکی از دلایل طرح این موضوع باشد. اگر سوریه در اختیار نیروهای طرفدار ترکیه و قطر قرار گیرد، تحولی است که می‌تواند دوباره بحث انتقال گاز از طریق خط لوله را مطرح کند. امااینکه چقدر این تحولات روی سیاست صادراتی قطر تاثیر گذار است، هنوز خیلی روشن نیست.

خطیبی اظهار داشت: اساسا سیاست قطر در صادرات گاز به شکل خط لوله نیست و بر اساس ال ان جی بوده است. حتی برای همسایه‌های قطر نیز که خواستار خرید گاز از طریق خط لوله بودند و مشکل امنیتی هم برای احداث خط لوله وجود نداشت، قطر از آن امتناع کرده است. هم‌چنین برنامه‌های توسعه‌ای قطر هم اصولا بر اساس صادرات ال ان جی است. قراردادهایی که قطر برای صادرات گازبه آلمان یا دیگر کشورها دارد همه بر اساس ال ان جی است. مگر اینکه تحولات اخیر سیاسی منطقه‌ای تغییراتی در سیاست قطر ایجاد کند که البته بعید است.

این کارشناس ارشد نفت و انرژی تصریح کرد: با توجه به اینکه در تحولی که در سوریه ایجاد شده، قطر هم نقش داشته است، به همین دلیل شاید بخواهد گاز خودش را از طریق خط لوله به اروپا صادر کند، اما پیش از آن، لازم است تا اوضاع در سوریه تثبیت شود تا این موضوع قابل تحقق باشد.

خطیبی تاکید کرد: اما مساله اصلی این است که قطر از قبل گاز خود را پیش فروش کرده است و چیزی وجود ندارد که بخواهد به اروپا بفرستند. درحال حاضر همه گاز تولیدی قطر به ال ان چی تبدیل می‌شود و ظرفیت خالی ندارد که بخواهد برای آن تصمیم‌گیری جدید کند. از این رو این اخبار بیشتر حدسیات و گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای است، اگرچه انتقال گاز و صادرات آن به اروپا از طریق خط لوله همیشه یک گزینه بوده است و همیشه می‌تواند انتخاب شود، اما باید دید هزینه و فایده آن برای قطر قابل توجیه است یا نه.

وی ادامه داد: چنانچه قطر بخواهد مسیر لوله را برای صادرات گاز خود به اروپا انتخاب کند، باید به کشورهایی که خط لوله از آنها عبور می‌کند، وابسته شود و هزینه‌هایی را پرداخت کند، ضمن آنکه، بیشتر این کشورها به لحاظ امنیتی، پر خطر هستند که با تغییر سیاست در آنها، مشکل برای صادرات ایجاد می‌شود و اینها مسائلی است که حتما در نگاه قطری‌ها مهم است.

خطیبی اظهار داشت: قطر از ابتدا و از زمانی که به عنوان صادر کننده گاز توانسته گاز خود را صادر کند، آن را به صورت ال ان جی صادر کرده است، البته کشورهای مختلف آنجا سرمایه گذاری کردند تا تکنولوژی لازم را به قطر بیاورند، اما این سیاست صادراتی قطر براساس محموله‌های ال ان جی از ابتدا به غرب و شرق بوده است و بعید است این سیاست صرفا به خاطر تغییرات سیاسی در سوریه و نزدیکی ترکیه به آن تغییر کند.

این کارشناس نفت و انرژی تصریح کرد: اروپا هم با تجربه‌ای که از خط لوله روسیه دارد، تمایل زیادی به واردات گاز از طریق خط لوله ندارد و ترجیح می‌دهد با ال ان جی نیاز خود را تامین کند و بعید است اروپا از انتقال گاز قطر از طریق لوله ترکیه استقبال نماید.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر