جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

Loading

أحدث المقالات

ترامپ آمریکا را دوباره از توافق آب و هوایی پاریس خارج می‌کند

نیویورک – ایرنا- دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفته است که ایالات متحده آمریکا را از توافقنامه تاریخی آب‌وهوایی پاریس خارج می‌کند؛ این اقدام ضربه‌ای به تلاش‌های جهانی برای کاهش گرمایش جهانی پس از گرم‌ترین سال ثبت شده وارد می‌کند.

 ترامپ: در مورد بازداشت‌شدگان حوادث ۶ ژانویه اقدام خواهم کرد /  دموکرات‌ها مدارک مربوط به حوادث ۶ ژانویه را نابود کردند  / دموکرات‌ها می‌خواستند مرز‌ها باز باشد و تعداد زیادی از مهاجران وارد شوند

 ترامپ، رئیس جمهور امریکا طی اظهاراتی گفت که در مورد بازداشت‌شدگان حوادث ۶ ژانویه اقدام خواهم کرد.

Loading

جنگ اوکراین و تشدید شکاف میان شرق و غرب

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: جنگ نیابتی زمانی است که دو کشور به طور غیرمستقیم و با حمایت از شرکت کنندگان در حال جنگ، با یکدیگر می‌جنگند. نمونه‌های کلاسیک دوران جنگ سرد عبارتند از بحران کنگو در دهه 1960 و بحران آنگولا در دهه 1970، زمانی که اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده هر یک از جناح‌های متخاصم در یک جنگ داخلی با پول، اسلحه و گاهی اوقات سربازان از کشورهای دیگر حمایت کردند، اما خود هرگز مستقیماً درگیر جنگ نشدند. براین اساس، رویکرد آمریکا و اروپا در قالب ناتو و در حمایت همه جانبه از اوکراین همه نشانه‌های جنگ نیابتی آنها علیه روسیه را دارد.

مرتضی مکی- کارشناس مسائل اروپا

پس از نزدیک به سه سال از حمله نظامی روسیه به اوکراین، چشم‌انداز سیاسی و میدانی این جنگ در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. همانطور که اشاره شد حمله روسیه به اوکراین در عمل یک جنگ نیابتی است که میان ناتو و روسیه در حال انجام است. اوکراین بدون حمایت سیاسی، نظامی و مالی کشورهای عضو ناتو توان ایستادگی در برابر ارتش مجهز روسیه را نداشته و ندارد. به همین دلیل تحولات سیاسی جنگ اوکراین را باید خارج از این کشور مورد بحث و بررسی قرار داد و دیدگاه‌های آمریکا و دولت‌های اروپایی است که دورنمای جنگ اوکراین را مشخص می‌کند.

پس از گذشت نزدیک به سه سال از جنگ اوکراین، اکنون دیدگاه‌ها و مواضع دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا است که تعیین می‌کند روند این جنگ، ادامه آن یا آتش‌بس چگونه تحقق پیدا کند. حمله روسیه به اوکراین که با تحریک دولت‌های اروپایی و آمریکا برای جذب اوکراین در پیمان ناتو آغاز شد، موجب یک همگرایی میان آمریکا و اروپا در چگونگی مواجهه با روسیه شد.

دولت‌های اروپایی پیش از حمله روسیه به اوکراین تلاش می‌کردند با استفاده از قدرت نرم و تقویت وابستگی اقتصادی روسیه به اروپا، در روند تحولات داخلی روسیه و نفوذ این کشور در جمهوری‌های شوروی سابق اثر بگذارند. آمریکا برعکس به دنبال این بود که با گسترش چتر ناتو و پذیرش اوکراین در این پیمان، سیاست مهار روسیه در مرزهایش را پیگیری کند. حمله روسیه به اوکراین، دولت‌های اروپایی را در وضعیتی اجتناب‌ناپذیر در همگرایی با آمریکا و جنگ نیابتی با روسیه در اوکراین واداشت.

از طرف دیگر، جناح روسی نیز کوشید با گسترش روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی با کشورهای مختلف از چین، کره‌شمالی، هند و کشورهای عربی گرفته تا کشورهای آفریقایی، تحریم‌های گسترده‌ اتحادیه اروپا و آمریکا را تضعیف کرده و بازارهای جدیدی برای صادرات نفت و گاز خود پیدا کند. نفت روسیه با تخفیف‌های بسیار به چین و هند وارد می‌شد تا روسیه بتواند همچنان صادرات خود را حفظ کرده و هزینه‌های جنگ در اوکراین را تامین کند. از بعد نظامی و اقتصادی، روابط روسیه با چین بیش از کشورهای دیگر در جهت خنثی‌سازی تحریم‌های غرب علیه روسیه پیش رفته است. به همین دلیل اروپا و آمریکا صف‌آرایی سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی را در قبال چین در پیش گرفتند. اعزام 10 هزار سرباز کره شمالی به روسیه برای جنگ با اوکراین بدون چراغ سبز چین امکانپذیر نبوده است و این موضوع نشان می‌دهد ما شاهد یک صف‌آرایی نظامی و سیاسی غیررسمی از سوی چین و روسیه و همبستگی گسترده میان دولت‌های اروپایی با آمریکا در قبال مسکو و پکن هستیم. حتی اگر جنگ اوکراین امروز پایان یابد، حمله روسیه به اوکراین در فوریه 2022 تاثیر خود را بر معادلات سیاسی، امنیتی و حتی اقتصادی جهان بر جا گذاشته و به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا، تنش میان کشورهای غربی و متحدان روسیه در بریکس و شانگهای را بیشتر خواهد کرد. همچنانکه اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه اگر کشورهای بریکس به دنبال مقابله با دلار به عنوان ارز جهانی باشند، تعرفه آمریکا در برابر کالاهای آنها صد در صد افزایش خواهد یافت، کشورهای عضو بریکس، به خصوص چین و روسیه را در موقعیت دشواری برای مقابله با آمریکا و اروپا قرار خواهد داد. اعضای بریکس قبلا گفته بودند که این گروه به دنبال تشکیل بک بلوک مقابل کشورهای غربی نیستند، اما آمریکا و مواضع ترامپ نشان می‌دهد که این کشور و حتی اروپایی‌ها تا جایی که بتوانند، اجازه نمی‌دهند در خارج از مدار دولت‌های غربی بلوک‌بندی‌های جدیدی شکل بگیرد که در بلندمدت جایگاه و موقعیت‌ آمریکا و دولت‌های اروپایی را به مخاطره بیاندازد. در چنین شرایطی بعید به نظر می‌رسد کشورهای عضو بریکس با توجه به تهدیدهای آمریکا، دلار را از مبادلات خود با توجه به حجم گسترده مبادلات کالایی و مالی با آمریکا حذف کنند.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر