جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

Loading

أحدث المقالات

ترامپ آمریکا را دوباره از توافق آب و هوایی پاریس خارج می‌کند

نیویورک – ایرنا- دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفته است که ایالات متحده آمریکا را از توافقنامه تاریخی آب‌وهوایی پاریس خارج می‌کند؛ این اقدام ضربه‌ای به تلاش‌های جهانی برای کاهش گرمایش جهانی پس از گرم‌ترین سال ثبت شده وارد می‌کند.

 ترامپ: در مورد بازداشت‌شدگان حوادث ۶ ژانویه اقدام خواهم کرد /  دموکرات‌ها مدارک مربوط به حوادث ۶ ژانویه را نابود کردند  / دموکرات‌ها می‌خواستند مرز‌ها باز باشد و تعداد زیادی از مهاجران وارد شوند

 ترامپ، رئیس جمهور امریکا طی اظهاراتی گفت که در مورد بازداشت‌شدگان حوادث ۶ ژانویه اقدام خواهم کرد.

Loading

سیاست ترکیه در قبال روابط تجاری با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا وزیر بازرگانی ترکیه تایید کرد که سیستم گمرک ترکیه، به روی تجارت با رژیم صهیونیستی، به طور کامل بسته شده است. این خبر با حواشی و سوال‌های بسیاری مواجه شد و یکی از مهمترین پرسش‌ها این بود که چرا ترکیه تصمیم به چنین اقدامی گرفت و درعمل تا چه حد جدی می‌باشد و پیامدهای آن بر مناسبات طرفین چه خواهد بود؟

سیامک کاکایی – کارشناس مسائل ترکیه

اگرچه مناسبات ترکیه و رژیم اسرائیل دست‌کم در یک دهه گذشته فراز و نشیب‌های زیادی داشته است، اما پدید آمدن تنش در روابط ترکیه و رژیم اسرائیل را باید از دو منظر مورد بحث قرار داد؛ نخست، حملاتی که رژیم اسرائیل از سال 2006 به بعد علیه غزه صورت داد و واکنش‌هایی که ترکیه علیه این رژیم اتخاذ کرد. به نحوی که در سالیان گذشته، ترکیه عبارت‌هایی مانند دولت تروریستی و تروریسم دولتی را علیه رژیم اسرائیل بکار برد و شخص رجب طیب اردوغان بارها از چنین عباراتی بویژه بعد از حوادث هفت اکتبر 2023 استفاده کرد. حتی وی، بنیامین نتانیاهو را به عنوان قصاب غزه یا جنایتکار جنگی خطاب کرد.

در سال 2010 موضوع دیگری که روابط ترکیه و رژیم اسرائیل را تحت تاثیر قرار داد و حتی سنگ بنای اختلافات را بنیان گذاشت، حادثه کشتی مرمره آبی بود که طی آن چندین خدمه و شهروند ترکیه کشته شدند. کشتی‌ای که برای پایان دادن به محاصره غزه اعزام شده بود. پس از آن ماجرا، مناسبات طرفین در سطح سیاسی به شکل کج‌دار و مریز ادامه داشت و در سال‌های اخیر تا مرز قطع روابط نیز پیش رفت. اما از سال 2022 روند دیگری در رویکردهای سیاست خارجی ترکیه نسبت به رژیم اسرائیل آغاز شد و آنکارا خواهان عادی‌سازی روابط شد. تا آنجا که اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی به ترکیه رفت و حتی قرار شد که دیدارهایی بین اردوغان و نتانیاهو انجام گیرد و یک دوره‌ای از عادی‌سازی روابط بین‌ آنکارا و تل‌آویو آغاز شد.

اما حوادث پس از هفت اکتبر 2023، فضا را به کلی تغییر داد. اگرچه در آغاز ترکیه از منظر خویشتن‌داری به تحولات نگاه می‌کرد، اما دیری نپایید که ادبیات تخاصمی علیه رژیم اسرائیل در رسانه‌ها و گفتار مقامات ترکیه و به خصوص شخص اردوغان جاری شد. عملا همه آنچه که برای عادی‌سازی روابط ایجاد شده بود به فراموشی سپرده شد. در این شرایط در داخل ترکیه انتقادها از دولت آنکارا افزایش پیدا کرد و مواضع ترکیه را یک موضع‌گیری دوگانه تلقی کردند. منتقدان یعنی کسانی مانند جریان «رفاه نو» می‌گفتند که چگونه اردوغان، رژیم اسرائیل را جنایتکار جنگی می‌داند، اما مناسبات بین ترکیه و این رژیم همچنان برقرار است و این مماشات را برنمی‌تابیدند. تا اینکه دولت ترکیه در ماه می 2024 تصمیم به قطع روابط تجاری با رژیم اسرائیل گرفت و اعلام کرد که گمرکات خود را بر روی صدور کالا به این رژیم بسته است. اما در کنار این رویکردی که در ترکیه از سوی دولت اعلام گشت، باز منتقدان بر دوگانگی‌های سیاست ترکیه در قبال مسئله غزه و رژیم اسرائیل تمرکز کردند و گزارش‌هایی مبنی بر آنکه مناسبات تجاری ترکیه با این رژیم قطع نشده است، منتشر شد. هر چند وزارت بازرگانی ترکیه این ادعا را رد می‌کرد، اما بحث‌های دیگری در رسانه‌ها مورد بررسی قرار می‌گرفت. از جمله اینکه هرچند ترکیه به شکل رسمی قطع روابط تجاری و بستن گمرک خود را اعلام کرده، اما در میدان عمل، شرایط به شکل دیگری است. نخست اینکه، انتقال نفت جمهوری آذربایجان از طریق خط لوله باکو-تفلیس-جیحان به سمت بنادر رژیم اسرائیل ادامه دارد و 40 درصد از نیاز نفتی این رژیم را تامین می‌کند. دوم اینکه، ترکیه روابط تجاری خود را با منطقه خودگردان فلسطینی مجاز اعلام کرده بود و این تردید به وجود آمد که بخشی از این تجارت ممکن است به سمت رژیم اسرائیل برود. و در نهایت اینکه تجارت مستقیم ترکیه با رژیم اسرائیل قطع شده بود، اما کانال‌های واسطه‌ای از طریق افزایش صدور کالاهای ترکیه به کشورهایی مانند یونان و ایتالیا وجود داشت و به این ترتیب تجارت این کشورها با رژیم اسرائیل افزایش یافته بود.

حتی گفته می‌شد که به طور غیرمستقیم، محصولات ترکیه به رژیم اسرائیل صادر می‌شود. در مقابل نهادهای رژیم‌ صهیونیستی در نشست‌هایی که درباره بررسی مقابله و تحریم کالاهای ترکیه‌ای برگزار کرده بودند، این جمع‌بندی را اعلام کردند که آنها با آنکه نسبت به اقدام ترکیه خشمگین بودند، اما مانع از ورود غیرمستقیم کالاهای ترکیه به سرزمین‌های اشغالی نشدند و اقدام شتاب‌زده در این باره را به زیان منافع ملی رژیم صهیونیستی تلقی کردند.

با این وجود، ترکیه به عنوان بازیگر فعالی که در منطقه و در ارتباط با مسئله فلسطین نقش ایفا می‌کند، نمی‌خواهد که به شکل مستقیم و در شرایط موجود با رژیم اسرائیل رابطه تجاری داشته باشد. از نگاهی دیگر، این مشی آنکارا و از جمله اردوغان مورد نقد محافلی است که می‌گویند اردوغان موضوع تقابل با رژیم اسرائیل را از تقابل با رژیم به تقابل با نتانیاهو تقلیل داده است. به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران معتقد هستند که ترکیه در یک چشم‌انداز مرتبط با آینده فلسطین و رژیم اسرائیل دو هدف را دنبال می‌کند؛ نخست، ترکیه نسبت به حماس و اقداماتی که رژیم صهیونیستی در غزه انجام داده، بسیار خشمگین است و در کنار آن، می‌کوشد که در آینده مسئله فلسطین و حتی وضعیت غزه به عنوان یک بازیگر کلیدی ایفای نقش کند. یعنی اگر در آینده، آتش‌بس در غزه برقرار شد، ترکیه هم به مسئله بازسازی غزه می‌اندیشد و هم اینکه چطور می‌تواند یک نقش راهبری را میان کشورهای اسلامی در ارتباط با مسئله فلسطین ایفا کند. نقشی که از نظر برخی دیگر از کشورهای اسلامی مخدوش است. دوم، این احتمال وجود دارد که اگر نتانیاهو در صحنه قدرت در رژیم اسرائیل باقی نماند و وضعیت غزه به یک ثبات و آتش‌بس منتهی شود، در گذر زمان ممکن است که بحث‌های مربوط به عادی‌سازی روابط بین آنکارا و تل‌آویو باز به جریان افتد؛ اگرچه یک فرآیند بسیار دشوار خواهد بود.

0 Comments

Samir Design Group گروه طراحی سمیر