شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل آمریکا گفت: در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اگرچه چگونگی مقابله با تهدید چین، موضوع اول سیاست خارجی آمریکا خواهد بود، اما جامعه آمریکا در جنگ اقتصادی تمام عیار با چین، دولت این کشور را همراهی نخواهند کرد.
امیرعلی ابوالفتح در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره سیاست خارجی دونالد ترامپ و رویکردش نسبت به موضوعاتی از جمله اوکراین، چین، همراهی با اروپا و جنگ غزه اظهار داشت: اصلیترین تهدید برای محافظهکاران و دولت ترامپ، چین است. چین تنها کشوری است که هم توان و هم اراده مقابله با آمریکا را دارد، در حالی که از نگاه دموکراتها، این روسیه است که خطر اصلی برای آمریکا محسوب میشود.
وی ادامه داد: در دوره جدید ریاست جمهوری دونالد ترامپ، همچنان چین تهدید اصلی است. محافظهکاران معتقدند، چین گام بلندی برای تهدید منافع آمریکا برداشته که باید از طریق جنگ تجاری مهارشود، چرا که چین از همان نقطه که توانمند و قوی شده است، میتواند آسیبپذیر باشد و این چیزی نیست جز سرمایه گذاری خارجی. لذا جمهوریخواهان سعی خواهند کرد که از ناحیه سرمایهگذاریهای خارجی و بینالمللی به این کشور ضربه بزنند. اما برای مقابله با قدرت اقتصادی چین، مردم آمریکا با این سیاست چندان همراهی نخواهند کرد، چرا که جامعه آمریکا به شدت مصرفگرا شده و خواهان ادامه رفاه خود میباشد. این در حالی است که جنگ تجاری با چین، نیازمند ریاضت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی و چشمپوشی از رفاه با هدف حفظ منافع ملی است که بعید است جامعه آمریکا آماده چنین موضوعی باشد که البته چین هم به خوبی از آن آگاه است.
این کارشناس مسائل آمریکا در رابطه با رویکرد ترامپ به موضوع اوکراین و ادامه حمایت سیاسی، مالی و نظامی از این کشور با همراهی اروپا تصریح کرد: اگر اختیار دست ترامپ باشد، پای آمریکا را به سرعت از این جنگ بیرون میکشد، اما ساختار سیاسی و امنیتی این کشور با خواسته ترامپ همراهی نمیکند. در این شرایط، ترامپ حتما بخش عمده هزینههای جنگ اوکراین را به اروپا واگذار میکند و از اروپا میخواهد که هزینه حمایت از اوکراین را بپردازند، چون برای آنها اهمیت بیشتری دارد، در غیر این صورت، به سمت کاهش حمایتهای مالی و تسلیحاتی پیش خواهد رفت.
ابوالفتح تصریح کرد: از نظر جمهوریخواهان، آمریکا باید به سمت فروش امنیت در دنیا حرکت کند، چه بخواهد آن را به اروپا بفروشد، چه به کشورهای عربی و شرق آسیا. از نگاه آمریکا، هرکسی که خواهان چتر امنیتی این کشور است، باید هزینهاش را بپردازد و ترامپ در پیگیری این سیاست با همان رویکرد دور قبلی ریاستجمهوریاش، البته به شکلی گستردهتر حرکت میکند.
وی درباره اقدامات و دستورالعملهای فوری بعد از 20 ژانویه از سوی ترامپ اظهار داشت: حداقل از دو سه مورد از قراردادها و پیمانهایی که در دور قبلی از آن خارج شده بود و مجدد بایدن به آنها ملحق شده بود، دوباره خارج خواهد شد. در موضوعات محیط زیستی حتما تمامی توافقها را رد می کند یا حداقل خواستار دریافت معافیت آمریکا از تعهدات و مسائل مالی آن قرارداد میشود و در این راستا به کشورهای اروپایی حتما به لحاظ سیاسی و مالی فشار میآورد. همچنین احتمالا از برخی سازمانهای بینالمللی مثل شورای حقوق بشر و یونسکو که اقداماتی را مخالف منافع رژیم اسرائیل انجام دادند، خارج خواهد شد. به طور کلی، ترامپ با نهادهای بین المللی رابطه خوبی ندارد و این سیاست را در این دوره از ریاست جمهوریاش هم شاهد خواهیم بود.
ابوالفتح گفت: اولین فرامین اجرایی ترامپ به احتمال زیاد درباره مباحث مهاجرتی در آمریکاست. در گام بعدی، فرامینی برای بهبود تجارت صادر میکند و پس از آن سراغ موضوعات سیاست خارجی خواهد رفت. او اقداماتی را در اولویت قرار میدهد که به نحوی نشان دهند که صدای مردم و رای دهندگان را شنیده است.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: ترامپ میگوید جهان باید دنبالهرو آمریکا باشد و از نظر وی، آنها نهادهای بینالمللی خوب هستند که منافع آمریکا را تامین کنند، چنانکه اگر تضادی بین آمریکا و این نهادها ایجاد شود، ابایی ندارند که از آن خارج شوند. البته بعضا ترامپ یا محافظه کاران تمایل به خروج از یک نهاد بینالمللی دارند، اما امکان آن را ندارند، از این رو ممکن است از آن خارج نشوند، اما حتما آن نهاد و سازمان را تحت فشار قرار خواهند داد.
ابوالفتح در رابطه با جنگ غزه و رویکرد ترامپ به آن اظهار داشت: آتشبس در غزه، الزامات خاص خود را دارد نه اینکه ترامپ آن را اراده کرده باشد. نتانیاهو اگر میتوانست لبنان و غزه را شخم بزند این کار را میکرد و به صورت زمینی هم وارد جنگ میشد، اما توان آن را ندارد. لذا اگر آتشبسی در لبنان و غزه روی دهد، لزوما تحت تاثیر روی کار آمدن ترامپ نیست. ترامپ هم نمیآمد؛ تفاوتی در اصل مساله ایجاد نمیکرد.
0 Comments