شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل حقوق بینالملل گفت: اگر از 124 کشور عضو دیوان بینالمللی کیفری، دو سومشان هم از حکم دیوان برای جلب نتانیاهو و گالانت حمایت کنند، به لحاظ سیاسی و حقوقی کفایت میکند. این حکم برای اعمال فشار سیاسی و بینالمللی به مقامات رژیم صهیونیستی بهویژه بنیامین نتانیاهو است تا ضمن محکومیت اقدامات و رفتاری که تا امروز علیه مردم غزه صورت گرفته است، این رفتار و حمایتها از آنها در آینده تغییر کند.
مهدی ذاکریان در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به رای دیوان کیفری بینالمللی مبنی بر حکم جلب بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین رژیم اسرائیل اظهار داشت: از لحاظ حقوقی این یک حکم بازداشت کاملا واقعی و عینی است؛ همچنانکه چه این حکم اجرا شود یا نشود، اتهامی به این مقامات وارد شده است و دادستان، حکم بازداشتشان را از طریق دیوان اجرایی کرده است.
وی ادامه داد: از لحاظ سیاسی نیز این حکم یک آبروریزی و شرمندگی برای آمریکا و رژیم اسرائیل است. در عملیاتی که مکررا رژیم اسرائیل در بیشتر از یک سال گذشته انجام داده است در اغلبشان، نقض حقوق بینالملل بشردوستانه انجام گرفته است، ضمن آنکه قطعنامههای پیشنهادی در شورای امنیت برای آتشبس و کمک به مردم غزه و فلسطین و مراکز بهداشتی و درمانی را نقض کرده است که باید نسبت به این اقدامات پاسخگو باشند.
این کارشناس مسائل حقوق بینالملل تصریح کرد: در این میان، آمریکا و دیگر کشورهایی که از اقدامات رژیم اسرائیل در این مدت حمایت کردهاند یا در کشتار و نسلکشیها، حمایت مالی و نظامی از رژیم اسرائیل داشتهاند هم متهم هستند و این حکم اکنون برای حامیان این رژیم نیز بد شده است.
ذاکریان حکم دیوان کیفری بینالمللی را یک روزنه امیدبخش برای طرفداران حقوق بشر دانست و گفت: این حکم موجب شد تا اتهامات به دیوان در رابطه با اینکه احکام دیوان صرفا آفریقاییتبارها را در بر میگیرد و تنها شامل آنها میشود را رد کند. دیوان در گذشته احکام جلب مقاماتی از جمله عمر البشیر و سیفالاسلام را صادر کرده بود. حتی چندی پیش شاهد بودیم که دیوان حکم جلب برای ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه را هم به خاطر اقدامات و حملات نظامی روسیه به اوکراین صادر کرد. الان هم علاوهبر نتانیاهو و گالانت برای محمد الضیف حکم جلب صادر کرده است، هرچند که گفته میشود محمد الظیف شهید شده است. با این حال دیوان با صدور این حکم خود را از اتهاماتی از جمله تبعیض و طرفداری از یک گروه از کشورها تبرئه کرد.
وی ادامه داد: صدور حکم جلب برای پوتین که کشورش حق وتو در شورای امنیت دارد و از سویی یکی از بزرگترین قدرتهای نظامی و سیاسی دنیاست و همچنین برای نتانیاهو که از حمایت بی چون و چرای امریکا برخوردار است، نشان میدهد که مساله نقض حقوق بشر برای جامعه بینالملل و دیوان مهم است و کسانی که از نقض حقوق بشر توسط یک کشور حمایت کنند، هم مورد پیگرد قرار خواهند گرفت.
این کارشناس حقوق بینالملل، حکم دیوان بینالمللی کیفری را یک انقلاب تاریخی و حقوقی دانست و افزود: ممکن است برخی در گذشته این طور مطرح کرده باشند که دیوان، نهادی سیاسی و تحت نفوذ قدرتهای بزرگ غربی است و با هنجارهای غربی مشکلی ندارد و برای آنها هیچ وقت حکمی صادر نخواهد شد، اما دیوان با این حکم نشان داد که بیطرف است و این تحول بزرگی است.
ذاکریان تصریح کرد: این حکم، جدیت دیوان در عدم تبعیض در رعایت حقوق بشردوستانه را نشان میدهد و از این نظر اقدامی به شدت مثبت است.
وی درباره اجرای این حکم از سوی کشورها، به حمایت بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی از این حکم اشاره کرد و گفت: شاهد بودیم که کشورهایی از جمله نروژ، ایرلند، کانادا، هلند، سوئیس، ایتالیا، اسپانیا و … اعلام کردهاند که به تعهدات خود در مورد پیمان رم و قوانین بینالمللی مرتبط با آن پایبند خواهند بود. به علاوه، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از این حکم استقبال کرده است.
این کارشناس مسائل حقوق بینالملل و حقوق بشر خاطرنشان کرد: اگر از 124 کشور عضو دیوان بینالمللی کیفری، دو سومشان هم از این حکم حمایت کنند، کفایت میکند، ناگفته نماند این حکم برای اعمال فشار سیاسی و بینالمللی به مقامات رژیم صهیونیستی بهویژه بنیامین نتانیاهو است تا سیاستهایشان در جنگ غزه را تغییر دهند.
0 Comments